Adım adım İngiltere'den gelen Tahir Elçi raporu

Londra Üniversitesi Goldsmith Koleji bünyesindeki Forensic Architecture (Adli Mimarlık), Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili raporunu açıkladı. Rapora göre Elçi’nin öldürülmesi esnasında olay yerinde bulunan YDG-H mensuplarından ikisi de öldürücü atışı yapmadı ancak polis memurlarından üçünün Elçi’ye yönelik doğrudan ateş hattı vardı ve eşkali raporda verilen bir tanesi açık ve engelsiz bir ateş hattıyla silahını ateşleyen tek memurdu. İşte adım adım rapordan bazı bölümler...

08 Şubat 2019 03:00

Elçi’nin basın toplantısı Diyarbakır Yenikapı Sokak’ta tarihi caminin önünde gerçekleşmişti.

Forensic Architecture, elde olan video kayıtlarını ses sinyalleri ve görüntülerle eşleştirdi.

‘Spectogram’ adı verilen, video kaydında yer alan görsellerin ve ses sinyalleri, frekans gibi işaretlerin zaman içinde ne kadar değiştiğini gösteriyor.

Elde olan kayıtta 40 el ateş edildiği duyulabilirken, bunların 26’sı görülebiliyor.

Modelde polislerin, kameramanların ve Elçi’nin vücutlarının pozisyonu resmediliyor.

Modelde polislerin, kameramanların ve Elçi’nin konumu gösteriliyor.

Olay yerindeki aktörlerin konumlarını yeniden canlandırmak, Forensic Architecture araştırmacılarının belirli anlarda kamera arkasında neler yaşandığını anlamalarına yardımcı oldu.

Forensic Architecture Elçi’nin vurulduğu andaki yaklaşık konumunu, vücudunun fotoğrafları ve resmi otopsi raporlarını temel alarak belirledi.

Sırayla her polis ele alınarak, aralarından birinin ateş anında Elçi’yi doğrudan vurma mesafesinin olup olmadığı araştırıldı.

İkinci PKK mensubunun hareket etmesiyle birlikte polisler, Elçi’ye doğru ateş açmaya başladı.

Forensic Architecture, bir tanesi Elçi’ye isabet eden 6 atışa odaklandı.