“Adana’da güneşe ateş ettiler”, “Balkonda yumurta pişirdiler” klasiklerinin altında yatan tehlike: Yüksek sıcaklık doğal afet sayılmalı!
Termometrelerin 40 dereceleri gösterdiği İstanbul’da yüzde 95’leri bulan nemle birlikte sıcak hava insan sağlığını tehdit eder boyutlara yükseliyor. Prof. Dr. Arif Verimli, yetkililere “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın” çağrısında bulunuyor.
Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’a konuşan Prof. Dr. Arif Verimli, “İnsan vücudunun optimum iç sıcaklığı 36,4 derecedir. Bu, kişiden kişiye değişebilir. Ama vücut sıcaklığının iç organları koruması ve de hücrelerin iyi şekilde işlevlerini yerine getirmesi için 36- 37 derece referanstır. Bundan fazla ısınan vücut tepki veriri. Yüksek ısı, kendini önce halsizlik, baş ağrısı, kramp, uykusuzluk, kusma, baş dönmesi olarak gösterse de daha kapsamlı etkileri var” diye uyardı.
Arif Verimli diğer etkileri şöyle sıraladı:
1- Kalp, ısıdan korunmak için daha fazla kan pompalar ve atış hızını arttırır. Nabız dakikada 20 fazla atmaya başlar, 50’ise 70’e çıkar.
2- Vücudun oksijen arayışı artarken nefes ağırlaşır. Dakikada 10’dan 15’e çıkabilir, örneğin.
3- Isının azalması için kaslar kendini korumaya alır, vücut hareketleri yavaşlar. Oturduğunuz yerde, 1 saat içinde, en az 500 ml. su kaybedebilirsiniz.
Verimli, “‘Kalp krizi mi geçiriyorum?’ endişesi ile bu belirtilerle hastaneye koşanlar aslında vücut sıcaklığına bağlı, panik atak yaşadıklarını sonradan öğrenirler. Dolayısıyla ‘Adana’da güneşe ateş ettiler’, ‘Balkonda yumurta pişirdiler’, ‘Kamyoneti havuza dönüştürdüler’ gibi durumu sadece ‘eğlence’, laylomlom tarafından görmek büyük hatadır. Sıcak hava da en az soğuk kadar ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu yaratır. Doğal afet kabul edilmelidir” diye aydınlattı.