10 SORUDA THREADS NEDİR, TWİTTER'DAN FARKLARI NELERDİR?
1- THREADS NE ZAMAN KURULDU? 6 Temmuz itibariyle piyasaya sürüldü.
2- THREAD NE ANLAMA GELİYOR? İngilizcede ‘Thread’, ‘iplik’ anlamına geliyor. Platformun logusu da göz önünde bulundurulduğunda Meta’nın Twitter’a rakip olarak çıkardığı platformun ismini Türkçe’ye ‘İplikler’ diye çevirebiliriz.
3- THREADS'E NASIL KAYIT OLUNUR? Kullanıcıların Instagram hesaplarını kullanarak platforma kayıt olabilecekleri ve mevcut kişilerini takip edebilecekleri belirtiliyor. Threads'in iOS ve Android için 100'den fazla ülkede kullanıma sunulduğu ve bu ülkelerde uygulamanın App Store ve Google Play Store'dan indirebileceği bildirildi.
4- TWİTTER İLE THREADS ARASINDAKİ FARKLAR NELER ?
Threads’te, Twitter’da olduğu gibi yazılı mesajların yanı sıra linkler, fotoğraflar ve videolar paylaşılabiliyor. Uygulamanın ana ekranında, takip edilen kişilerin paylaştığı mesajlar görülüyor. Kullanıcılar, paylaşımlarının altına yorum yazabilecek kişileri kısıtlayabiliyor veya hesaplarını gizli kılabiliyor.
Bir kullanıcının Instagram’da engellediği kişiler, Threads hesabında da engellenmiş oluyor. Meta diğer uygulamalardan “ilham aldığını” söylese de herkes bunu bu kadar nazik bir şekilde ifade etmiyor. Instagram ve Facebook’taki hikayeler Snapchat’in özelliğine, Reels ise TikTok’un arayüzüne son derece benzer.
5- TWİTTER İLE ARASINDAKİ BENZERLİKLER NELER?
BBC News’a konuşan sosyal medya danışmanlığı şirketi Battenhall’’ın yöneticisi Drew Benvie, Threads’in Twitter gibi gözüktüğünü ve işlediğini söylüyor: “En benzer kısmı metin öncelikli bir platform olması. Kullanıcılar paylaşımlarına fotoğraf ekleyebiliyor ve birbirlerinin paylaşımlarına yanıt yazabiliyor. Metin limiti de Twitter’ınkine benzer. Özetle Twitter gibi bir platform. Bu yüzden pek çok yorumcu, uygulamanın Twitter’daki değişimlerin tartışıldığı bir dönemde hayata geçmesinin bir tesadüf olmadığını düşünüyor."
6- THREADS'TE KARAKTER SINIRI KAÇ? Metin tabanlı uygulamada 500 harfe kadar paylaşım yapılabiliyor.
9- THREADS GÜVENLİ Mİ? Threads’in topladığı verilerin miktarını eleştirenler var. Meta, yayına giren uygulamanın başlangıç seviyesinde olduğunu ve ilerleyen süreçte yeni özellikler de ekleneceğini söyledi: “Threads için vizyonumuz Instagram’ın en iyi yaptığı şeyleri alıp, bunları metin tabanlı bir uygulamada hayata geçirmek."
Instagram kullanıcıları dilerlerse aynı kullanıcı adıyla profil oluşturabiliyor. Fakat uygulama için sıfırdan bir profil yaratmaları da mümkün. Eski Meta çalışanı Frances Haugen geçen yıl şirketi, “güvenlik yerine kâra öncelik verdiği için” eleştirmişti.
Eski Meta çalışanı Frances Haugen geçen yıl şirketi, “güvenlik yerine kâra öncelik verdiği için” eleştirmişti. Şirket geçmişte de Cambridge Analytica gibi skandallarla anılmıştı. Twitter’a alternatif olarak Bluesky ve Mastodon gibi platformlar da var. Bunlara kıyasla Threads’in avantajıysa yüz milyonlarca kişinin kullandığı Instagram’la bağlantılı çalışması ve arkasında Meta’nın maddi gücünün olması.
10- THREADS HESABI KAPATILIRSA NE OLUR? Meta şirketi, Threads hesabını silmek isteyen kişilerin Instagram hesaplarını da silmeleri gerektiğini bildirdi. Yani Threads hesabını kapatmak isteyenlerin instagram hesabı da silinecek. Meta'nın ek gizlilik politikasında "Threads profilinizi istediğiniz zaman devre dışı bırakabilirsiniz, ancak profiliniz yalnızca Instagram hesabınızı silerek silinebilir." ifadeleri yer alıyor.