Kültür-Sanat

Ressam Komet'e veda: "Türkiye'de aydın yüzlerde, yaşamaya devam edecek"

Komet, bugün son yolcuğuna uğurlandı

28 Eylül 2022 17:55

Komet adıyla bilinen ressam ve şair Gürkan Coşkun bugün son yolculuğuna uğurlandı. 

'Komet', Gürkan Coşkun için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde cenaze töreni düzenlendi. Tören sonrası sanatçının cenazesi Bebek Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

Ressam ve şair 'Komet' Gürkan Coşkun, 25 Eylül'de tedavi gördüğü kanser hastalığı sebebiyle 81 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçı için daha önce eğitim gördüğü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin Hamdi Bey Salonu'nda cenaze töreni düzenlendi. Törene sanatçının kardeşi Kayıhan Coşkun, akrabaları, ressam Bedri Baykam, oyuncu Müjdat Gezen, asistanları, arkadaşları ve sevenleri katıldı. Yakınları, sanatçının gönül verdiği Fenerbahçe bayrağına sarılı tabutunun önünde konuşmalar yaptı. Coşkun'un eski asistanları, hayatını kaybeden sanatçıya yazdıkları şiiri tabutu başında dinletti.

Törenin ardından 'Komet'in cenazesi Bebek Camii'ne götürülmek üzere omuzlara alınarak alkışlar eşliğinde cenaze aracına nakledildi. Bebek'teki cenaze namazına CHP İstanbul milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Akif Hamza Çebi ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı. Kılınan namazın ardından cenaze Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

"Toplum onu çok uzun bir süre keşfetmeye devam edecek"

Cenaze töreninde konuşan Ressam Bedri Baykam, "Komet benim için eşsiz bir arkadaştı. Sayısız insana da arkadaşlık yaptı. Nevi şahsına münhasır çok özel bir ressamdı. Kendi efsanesini oluşturmuştu. Sanatı kendi kurduğu bir tiyatro, bir sinema gibiydi. Büyük bir entelektüel ve aydındı, müthiş bir kütüphanesi vardı. Türkiye'de olduğu kadar Fransa'da özellikle Paris'te sanatçılar arasında adı geçen, sevilen, iz bırakan bir isimdi. Herkesin kendine dair Komet anektodları vardır, muzip, tartışmayı seven, sevecen bir insandı. Köklerine, Atatürk Devrimlerine ve ülkesine bağlı bir insandı. Son dönemlerin moda akımlarının hiçbirine kapılmadı. Arkasında büyük bir iz bıraktı. Aynı zamanda büyük bir şairdi. Alıştığımız kolay beğenilen şiirler dışında farklı eserler verdi. Kendisinden sonra resimleri kadar, şiirleri de konuşulacaktır. İnsanlar deştikçe farklı Komet kimlikleri bulacak. Toplum onu çok uzun bir süre keşfetmeye devam edecek, Türkiye'de aydın yüzlerde, yaşamaya devam edecek" dedi.

Sanatçının dostu  Müjdat Gezen, "Buluşmaya da buraya gelirdik. Onu tanımak çok güzel bir duyguydu. Bir gün Cihangir'deki evimde birlikteydik, yanında boyası yoktu, portremi resmetmek istemişti. O zamanlar 10 yaşında olan kızım Elif'in sulu boyasıyla beni resmetti, altına da bir şiir yazdı, hala bende durur, ben ölene kadar da duracak. Komet çok yürekli, çok tatlı bir insandı. Çorum'dan buralara kadar gelmiş, devlet bursuyla Paris'e gitmiş bir isim. Şiir sanatına, resim sanatına çok güzel hizmetleri olmuştu. Abidin Dino, Avni Arbaş ile birlikte Paris'te en çok tanınan ressamımızdı, rahmet diliyorum"  ifadesini kullandı. (DHA)

Gürkan Coşkun kimdir?

Coşkun, 1941 yılında Çorum’da doğdu. Çorum Lisesi'nden mezun oldu. 1960–1967 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim gördü.

Coşkun,  Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer Atölyeleri’nde çalıştı. 1971’de devlet bursu ile Paris’e giderek Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde eğitimine devam etti. İlk sergisini 1974'te Fransa'nın Rouen şehrinde açtı. 1974'ten itibaren de Salon de Mai (Mayıs Salonu) sergilerine düzenli olarak katıldı. Paris'te bulunduğu sırada Rönesans öncesi İtalyan sanatını, Pompei resimlerini ve İtalyan Primitifleri'ni inceleyen sanatçı, bilinçaltının gizemli dünyası üzerine kurulu ancak gerçeklikle bağını koparmayan eserler vermeye başladı.

Gazete Duvar'da yer alan bilgilere göre, Türkiye'de 15, Paris'te 9, Viyana, Salzburg, Lozan ve Brüksel'de ise birer kişisel sergi açtı. Coşkun, ayrıca, birçok uluslararası sergiye katıldı.

Eserleri, Lozan Canton Müzesi, Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi, Paris Modern Sanatlar Müzesi ve İstanbul Modern gibi müzelerde yer alıyor. 

2004 yılında 'Koşarak Geldim Çorabı Deldim' adlı anı kitabını yayımlayan Coşkun'un  önceki yıllarda çeşitli dergilerde yer almış şiirleri de 2007 yılında 'Olabilir Olabilir' adıyla kitap olarak yayınlandı.

TIKLAYIN | "Yalnızım, çevremdeki gençlerin ve mahallelinin desteğini alıyorum" demişti; ressam ve şair Komet öldü!

TIKLAYIN | Ressam Komet: Sanat bir özgürlük meselesidir

TIKLAYIN | Yaşamını yitiren ressam Komet’in ardından: “O kuyruklu yıldızı tutabilseydik keşke”

TIKLAYIN |  Komet: “Hayatın acemisi olduğumu kabul ediyorum”

TIKLAYIN | Komet ve "son sergisi"

TIKLAYIN | Komet’e veda: Bitmeyen şiir

TIKLAYIN | Sedat Ergin: Komet'in öldüğü gün Türkiye için bir matem günüdür