Gündem

Yüzlerce kaymakam ve vali yardımcısının görev yeri değişti, 42 ile yeni jandarma komutanı atandı: Marmaris Kaymakamı Aksoy, Kocaeli Vali Yardımcısı oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 24 Ağustos gece yarısı yayımlanan atama kararıyla yüzlerce kaymakam, vali yardımcısı ve bürokratın görev yeri değişti; 42 ile yeni jandarma komutanı atandı. 255 kaymakamın görev yerinin değiştirildiği ve deprem bölgelerinin de yer aldığı atamalar arasında kamuoyunda gündeme gelmiş isimler de bulunuyor

24 Ağustos 2023 01:29

Güncelleme: 24 Ağustos 2023 09:47

T24 Ankara

İçişleri Bakanlığı görevine Süleyman Soylu’nun ardından Ali Yerlikaya’nın getirilmesiyle bürokrasideki değişim hız kesmeden devam ediyor. Ağustos başından itibaren yayımlanan emniyet ve valiler kararnameleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri atamalarını bu kez kaymakam, vali yardımcıları ve bürokratların da olduğu yüzlerce listelik atama takip etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 24 Ağustos gece yarısı yayımlanan atama kararıyla; 491 ismin görev yerleri değiştirildi, 255 kaymakamın ataması yapıldı. Atamalar arasında kamuoyunda gündeme gelmiş isimler de yer aldı. Onlardan biri de dönemin İlçe Emniyet Müdürü'nün guletini Vali'ye bildirmesiyle gündeme gelen Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy. Muğla’da emniyet müdürünün merkeze çekilmesi ve vali değişiminin ardından bu kez Marmaris Kaymakamı Aksoy da görev yeri değiştirilerek Kocaeli Valisi Yardımcısı olarak atandı. Ankara ve İstanbul vali yardımcıları ile kaymakamlıklarda da değişikliğe gidilen kararda, deprem bölgesindeki kaymakam ve vali yardımcılarının da görev yerleri değiştirildi. Hatay Vali Yardımcılığı yaptığı dönemde, Defne Parkı'ndaki gönüllülerin depremzedelere yardım etmesini engellemesi ve konforlu konteynerde yaşamasıyla gündem olan Harun Kaya da Ankara Vali Yardımcılığı'na atandı. Aynı kararnamede, Ankara İl Jandarma Komutanlığı'na Tümgeneral Recep Yalçınkaya, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'na Tümgeneral Selçuk Yıldırım, Tuğgeneral Gökhan Çiloğlu İstihbarat Daire Başkanlığı'na getirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararnamesinde, birçok kaymakam ve vali yardımcısı ile bürokratta görev değişikliğine gidildi; 42 ile yeni jandarma komutanı atandı. Atama kararı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2 ve 3. maddelerine dayanarak yapıldı. Bu nedenle bazı isimler, yeniden aynı görevlerine atandı. Kararla, Ankara'da altı vali yardımcısı ve dokuz kaymakam, İstanbul'da altı vali yardımcısı ve 14 kaymakam, İzmir'de beş vali yardımcısı ve beş kaymakamın ataması yapıldı. 

Kararnamede; 11'i kaymakam olmak üzere, 26 isim de Teftiş Kurulu Başkanlığı Mülkiye Müfettişi olarak atandı. Aynı kararnamede, Jandarma Genel Komutanlığı'nda görevli iki tuğgeneral, tümgeneralliğe, 11 albay ise tuğgeneralliğe yükseltildi. Tunceli, Diyarbakır, Şırnak, Adana, Giresun ve Erzurum Jandarma Bölge Komutanlıkları ile 44 İl Jandarma Komutanlığı'nda görev değişimi yaşandı.

Muğla'da değişim sürüyor: Marmaris Kaymakamı Kocaeli Vali Yardımcısı oldu, Ortaca'ya Suruç Kaymakamı atandı

Erdoğan'ın imzasıyla ağustosta yayımlanan kararnamelerle Muğla Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu'nun merkeze çekilmesi ve Muğla Valisi Orhan Tavlı'nın Samsun Valisi olarak atanmasının ardından Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy'un da 24 Ağustos kararnamesiyle ataması yapıldı. Kaymakam Aksoy, Kocaeli Valisi Yardımcısı olarak atanırken, yerine Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Nurullah Kaya getirildi.

Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Kocaeli Valisi Yardımcısı oldu

Aksoy, T24 yazarı Tolga Şardan'ın Büyüteç'te duyurduğu Marmaris Kaymakamlığı - Muğla Valiliği - İçişleri Bakanlığı hattında yazıldığı ortaya çıkan, "yat yazışması" ile gündeme gelmişti. Görevden alınan dönemin Marmaris İlçe Emniyet Müdürü Oktay Kapsız'ın, 24 metre uzunluğunda ve yaklaşık 20 milyon lira değerinde bir tekne inşa ettirmesi ve teknesini kaçak faaliyet yürüten bir atölyede inşa ettirmesi, Kaymakam Aksoy tarafından dönemin Valisi Orhan Tavlı'ya resmi yazı ile bildirilmişti. 14 Nisan 2023 tarihli belgede imzası olan Kaymakam Aksoy, "Bir kamu görevlisinin 20 milyon lira değerinde bir ticari tekne (gulet) inşa ettirmesinin, normal şartlar altında hayatın genel akışına aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmekte ve konu ilçe kamuoyunda da çeşitli söylentilere sebep olmaktadır. Konunun bir müfettiş marifetiyle araştırılmasının, gerekiyorsa soruşturulmasının uygun olacağı değerlendirilmekte ise de; keyfiyeti takdir ve emirlerinize arz ederim" görüşüne yer vermişti.

Aksoy, Koronavirüs ile salgın döneminde, sosyal medya hesaplarından şahsi cep telefonu numarasını paylaşarak, 65 yaş ve üstü kişiler ile kronik rahatsızlığı olanların 7 gün 24 saat arayabileceklerini yazmasıyla da gündeme gelmişti.

Muğla'da bir değişim de Ortaca'da yaşandı. Ortaca Kaymakamı Meral Uçar, Aydın Vali Yardımcısı olarak atandı. Ortaca'ya ise Suruç Kaymakamı Kenan Aktaş getirildi. 

TOLGA ŞARDAN YAZDI:

Marmaris dosyasında yeni sayfa: Kaymakam, Müdür Bey'in guletini Vali'ye bildirmiş

Marmaris'te ikinci perde: Müdür görevden alındı, çete yakalandı!

Sarallar Grubu'nun lideri neden döndü?

İçişleri Bakanlığı'nın iki kararnamesinde öne çıkanlar: Muğla'ya özel operasyon

Deprem bölgesinde atamalar: Pazarcık Kaymakamı Eyyübiye'ye, Datça Kaymakamı Defne'ye atandı

Kararnamede, 6 Şubat depremlerinin etkisi altına aldığı Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Osmaniye ve Malatya gibi illerin de vali yardımcıları ve kaymakamlarında değişimler oldu. Atamalar, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2 ve 3. maddelerine dayanarak yapıldığı için bazı isimler yeniden aynı görevlerine atandı.

Bunlardan Antakya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Manisa Vali Yardımcılığı'na atandı. Kahramanmaraş Pazarcık Kaymakamı Mustafa Hamit Kıyıcı ise Şanlıurfa Eyyübiye Kaymakamı olarak atanırken, yerine Savur Kaymakamı Muhammed Kaya getirildi. 

Hakkâri Şemdinli Kaymakamı Batuhan Taşgın, Kahramanmaraş Vali Yardımcılığı'na, Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Fatih Damatlar ise Bolu Vali Yardımcılığı'na atandı. 

Hatay Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş Bartın Vali Yardımcılığı'na, Datça Kaymakamı Mesut Çoban, Hatay Defne Kaymakamlığı'na, Hatay Defne Kaymakamı Kadir Okatan ise Mersin Vali Yardımcılığı görevine getirildi. 

Hatay Vali Yardımcılığı yapan Harun Kaya, Ankara Vali Yardımcısı olarak atandı

Ankara'ya atanan Hatay Vali Yardımcısı Kaya'nın kaldığı konteyner gündem olmuştu

Kararname ile Hatay Vali Yardımcısı Harun Kaya, Ankara Vali Yardımcısı olarak atandı. Kaya'nın, depremden hemen sonra binlerce kişi barınma krizi yaşanırken bir iş insanına ait olan, gözlerden uzak bir bahçede kurulu konteynerde kaldığı ortaya çıkmıştı.

Hatay'da depremzedelere yardım eden gönüllüleri parktan çıkarmak için yaptığı girişimle gündem olan Kaya, Defne Parkı'nda kalanlara, “Siz kendi kafanıza göre gelmişsiniz. Buraya Kızılay gelecek. Buradan çıkın” demişti.

Harun Kaya'nın Hatay'da kaldığı konteyner gündem olmuştu

Beşiktaş Kaymakamı da Hatay'dan: Ankara, İzmir, İstanbul ve Manisa arasında atamalar

Kararnamede; Ankara, İzmir, Manisa ve İstanbul arasından da atama trafiği yaşandı. Kararla, Ankara'da altı vali yardımcısı ve dokuz kaymakam, İstanbul'da altı vali yardımcısı ve 14 kaymakam, İzmir'de beş vali yardımcısı ve beş kaymakamın ataması yapıldı. İller İdaresi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çit, Bodrum Kaymakamı olarak atandı. Hatay Vali Yardımcısı Oğuzhan Bingöl ise Beşiktaş Kaymakamlığı'na getirildi. 

İzmir Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik Manisa Vali Yardımcısı, Manisa Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz ise İzmir Vali Yardımcısı olarak atandı. Dengeşik, İstanbul Adalar Kaymakamlığı yaptığı 2018'de AKP'den Bingöl Milletvekili aday adaylığı için görevinden istifa etmişti.

İstanbul Vali Yardımcısı Günay Öztürk İzmir Vali Yardımcısı olarak atanırken, İstanbul Vali Yardımcısı Levent Kılıç ise Sincan Kaymakamlığı'na getirildi. İstanbul Vali Yardımcısı Faik Oktay Sözer ise Beykoz Kaymakamlığı'na atandı. 

Eski Ankara Etimesgut Kaymakamı İzzetin Sevgili Ankara Vali Yardımcılığı'na, Ankara Pursaklar Kaymakamı Mehmet Yıldız ise İstanbul Pendik Kaymakamlığı'na getirildi. 

Jandarmada terfiler ve görev yeri değişimi

Kararnameyle, Jandarma Genel Komutanlığı'nda görevli iki tuğgeneral, tümgeneralliğe, 11 albay ise tuğgeneralliğe yükseltildi. Tunceli, Diyarbakır, Şırnak, Adana, Giresun ve Erzurum Jandarma Bölge Komutanlıkları ile 44 ilin Jandarma Komutanlığı'nda görev değişimi yapıldı. Kararnameyle, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda ise bir albay, tuğamirallik rütbesine yükseltildi.

Buna göre; Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Recep Yalçınkaya Ankara İl Jandarma Komutanlığı'na, Tunceli Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Nurettin Altan Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı'na, Şırnak Jandarma Bölge Komutan Tümgeneral Yusuf Ziyaddin Cavlak Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı'na, Tümgeneral Selçuk Yıldırım, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'na atandı.

Tümgeneral Recep Yalçınkaya Ankara İl Jandarma Komutanlığı'na atandı

Tümgeneral Şakir Uslu Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı'na, Tuğgeneral Gökhan Çiloğlu İstihbarat Daire Başkanlığı'na, Tümgeneral Cengiz Yıldız Asayiş Başkanlığı'na, Tümgeneral Yusuf Ziyaddin Cavlak Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı'na, Tümgeneral Ferdi Korkmaz Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı'na, Tümgeneral Nail İlbey Strateji ve Dış İlişkiler Başkanlığı'na, Tümgeneral Ersel Özer Jandarma Lojistik Başkanlığı'na Tuğgeneral Hüseyin Bekmez Teftiş Kurulu Başkanlığı'na, Tuğgeneral Hamdi Gülpınar Jandarma İstihkam Komutanlığı'na, Tuğgeneral Özlem Yılmaz Personel Merkez Daire Başkanlığı'na, Tuğgeneral Gökhan Şahin Tem Daire Başkanlığı'na, Tuğgeneral Engin Avcı Asayiş Daire Başkanlığı'na (İNTİBAK), Tuğgeneral Ferruh Taraktaş İHA Komutanlığı'na, Tuğgeneral Bülent Baykal Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticaretiyle Mücadele Daire Başkanlığı'na getirildi.

Jandarma Genel Komutanlığı'na mensup generaller ve albaylar, 30 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 10 ve 11. maddeleri gereğince bir üst rütbeye terfi ettirildi.

Kararnameyle; Tuğgeneral Ersel Özer Tümgeneralliğe, Tuğgeneral Nail İlbey Tümgeneralliğe, Jandarma İstihbarat Kıdemli Albay Hamdi Gülpınar Tuğgeneralliğe, Jandarma Kıdemli Albay Mevlüt Dirim Tuğgeneralliğe, Jandarma Kıdemli Albay Ömer Ersever Tuğgeneralliğe, Jandarma Kıdemli Albay Gökhan Şahin Tuğgeneralliğe, Jandarma Kıdemli Albay Ercan Atasoy Tuğgeneralliğe, Jandarma Pilot Kıdemli Albay Ferruh Taraktaş Tuğgeneralliğe, Jandarma Kıdemli Albay Engin Avcı Tuğgeneralliğe, Jandarma Kıdemli Albay Mustafa Bakçepınar Tuğgeneralliğe, Jandarma Kıdemli Albay Bülent Baykal Tuğgeneralliğe, Jandarma Kıdemli Albay Bilgihan Yeşilyurt Tuğgeneralliğe, Jandarma Kıdemli Albay Hakan Dedebağı Tuğgeneralliğe terfi ettirildi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararnamede, 42 ilin jandarma komutanlıklarına yapılan atamaların tam listesi şöyle:

Tümgeneral Nurettin Alkan, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı'na; Tümgeneral Recep Yalçınkaya, Ankara İl Jandarma Komutanlığı'na; Tümgeneral Nuh Köroğlu, Tunceli İl Jandarma Komutanlığı'na; Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul, Konya İl Jandarma Komutanlığı'na; Tümgeneral Halil Şen, Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı'na; Tümgeneral Murat Bulut, Şırnak İl Jandarma Komutanlığı'na; Tümgeneral Selçuk Yıldırım, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı'na; Tümgeneral Çoşkun Sel, Adana İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Mustafa Erdem, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Erhan Demir, Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Metin Düz, Erzurum İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Gökhan İnan, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, Hakkari İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Adem Şen, Van İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Ömer Ersever, Hatay İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Ercan Atasoy, Mersin İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Mustafa Bakçepınar, Samsun İl Jandarma Komutanlığı'na; Tuğgeneral Bilgihan Yeşilyurt, Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Fatih Cemal Kiper, Kars İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Veysel Yanık, Erzincan İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Murat Alkan, Karaman İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Murat Bozkurt, Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Ferdi Erbakıcı, Bilecik İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Hacı Ali Büber, Edirne İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Mehmet Arı, Amasya İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Mehmet Çelik, Artvin İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay İlker Şimşek, Isparta İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Tolga Yağan, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay İsmail Gökcek, Karabük İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Serhat Demiral, Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Nejdet Karaca, Sakarya İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Nihat Özkök, Iğdır İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Sabri Küyük, Tokat İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Hıdır Ayçiçek, Denizli İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Nejdet Özcan, Yozgat İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Mehmet Ali Bayer, Aksaray İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Naim Çetinkaya, Çorum İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Halit Gülten, Osmaniye İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Haluk Saygılı, Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Kıdemli Albay Mehmet Avcı, Bolu İl Jandarma Komutanlığı'na; Jandarma Albay Halil Çoşkun, Kilis İl Jandarma Komutanlığı'na ve Jandarma Albay Gürol Okyar, Niğde İl Jandarma Komutanlığı'na getirildi.

Valiler Kararnamesi | 57 ile vali ataması yapıldı, Soylu’ya yakın bazı valiler merkeze çekildi; depremden sonra en çok eleştirilen kurum olan AFAD’ın başkanı vali yapıldı

İçişleri Bakanlığı görevini yaklaşık 7 yıl sürdüren Süleyman Soylu’nun, yerini Ali Yerlikaya’ya bırakmasının ardından emniyet ve bakanlık bürokrasisinde yaşanan değişim, Valiler Kararnamesi ile de devam etti. Yeni bakan Yerlikaya ve ekibinin uzun süredir üzerinde çalıştığı Valiler Kararnamesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlandı. 73 kişilik kararnameyle 57 ilin valisi değişti, kulislerde bir bölümü Soylu’ya yakın olduğu konuşulan 16 vali merkeze çekildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra en çok eleştirilen kurumların başında gelen AFAD’ın başkanı Yunus Sezer, bu görevden alınarak Edirne Valiliği'ne atandı. 5 Temmuz’da TBMM Genel Sekreterliği görevini devreden Mehmet Ali Kumbuzoğlu da Aksaray Valiliği’ne getirildi. Kararnamede merkeze çekilen ve görev yeri değiştirilen isimler de dikkati çekti.

Soylu’ya yakın isimler merkeze

Ankara kulislerinde, eski İçişleri Bakanı Soylu’yla yakın olduğu konuşulan isimlerden Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Şırnak Valisi Osman Bilgin, Ordu Valisi Tuncay Sonel, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım merkeze çekilen valiler arasında yer aldı.

TOLGA ŞARDAN YAZDI:

Valiler kararnamesi: Soylu'ya "gönülden bağlı olanlar" merkeze alındı, Erzurum Valisi Memiş AFAD'ın başına geliyor, bakanlık boşaltıldı

İçişleri Bakanlığı'nın iki kararnamesinde öne çıkanlar: Muğla'ya özel operasyon


Emniyet Müdürleri Kararnamesi | Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Erzurum, Edirne, Şanlıurfa ve Muğla'nın da aralarında bulunduğu 24 ilin emniyet müdürü görevden alındı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs seçiminden sonra Süleyman Soylu'yu kabine dışında bırakarak Ali Yerlikaya'yı İçişleri Bakanlığı'na getirmesinin ardından emniyet teşkilatında en büyük operasyonu yaptı. 1 Ağustos Pazartesi gece yarısından sonra (2 Ağustos) yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle Soylu döneminde göreve getirilen 24 ilin emniyet müdürü görevden alındı. Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Erzurum, Edirne, Şanlıurfa ve Muğla'nın da aralarında bulunduğu 24 ilin emniyet müdürleri "kızak görev" olarak bilinen, "Emniyet Genel Müdürlüğü emrine" alınarak merkeze çekildi. Kararname ile Soylu döneminde göreve getirilen Emniyet Genel Müdür yardımcıları da değişti.

Soylu'nun en yakınındaki isimler olarak bilinen iki kritik isim, görevden alınarak, "kızak göreve" getirildi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu ile Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, Emniyet Genel Müdürlüğü emrine çekilen isimler arasında yer aldı. Ayrıca, İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Sabit Akın Zaimoğlu da bu kritik görevinden Bursa İl Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Terörle Mücadele Daire Başkanı Hasan Yiğit ise Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Konya Emniyet Müdürlüğü'nden Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Engin Dinç ise daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı yapmıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameyle, görevden almalar ve yer değişiklikleriyle birlikte toplam 52 ilin emniyet müdürü değiştirildi. Kararnamede, toplam 83 emniyet personelinin ismi yer aldı. 

TOLGA ŞARDAN YAZDI:

Süleyman Soylu’dan sonra operasyon sırası Servet Yılmaz’ın ekibine geldi

Soylu'nun ekibine yönelik tasfiyede ilk raund: Ankara ve İzmir Emniyet müdürleri merkeze alındı, 52 kentin emniyet müdürü değiştirildi

Yerlikaya iki günde iki kez İstihbarat'a gitti ve kim bu polis müdürleri?

Yeni Emniyet Genel Müdürü'nün masasındaki tablo: Soylu'nun yedi yıllık enkazı kaldırılacak

Dink olayında devlet görevlilerinin yargılanmasındaki acele niye?


TSK'da 187 general ve amiral ataması: İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanı oldu

2023 Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla Orgeneral Metin Gürak'ın Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) komuta kademesinin belirlenmesinin ardından orduda yeni atamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 11 Ağustos gecesi Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarıyla Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin görev yerleri belirlendi. YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilen İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atandı. Özsert, 15 Temmuz'un ardından, eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı sanık Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada tanık olarak dinlenmişti. Gürak gibi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a yakın çalışmış isimlerden olan Özsert, bir dönem Başbuğ ile Işık Koşaner'in özel sekreterliğini yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla, üst kademe kamu yöneticiliklerinde yeni atamalar Resmi Gazete'de yayımladı. Karara göre, 12 bakanlıkta yeni atamalar yapılırken, altı  bakanlıkta bazı üst düzey bürokratlar görevden alındı; Milli Savunma Bakanlığı'nın da üst kademelerine atamalar yapıldı. Erdoğan'ın imza attığı aynı kararda, TSK'da 187 general ve amiral ataması yapıldı. Yeni kararla, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 119 general, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 30 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ise 38 generalin ataması yapıldı. Orgeneral İrfan Özsert ise Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atandı. Özsert, Selçuk Bayraktaroğlu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesinin ardından Genelkurmay 2. Başkanı oldu. 

Özsert, Metin Gürak'ın Genelkurmay Başkanı olduğu YAŞ kararıyla, korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilmişti. Özsert, Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü olarak görev yapıyordu. Özsert de yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak gibi İlker Başbuğ'la yakından çalışan isimlerden. Eski Genelkurmay başkanları Işık Koşaner ile İlker Başbuğ'un özel sekreterliği yapan Özsert, 15 Temmuz'un ardından eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı sanık tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada da tanık olarak dinlenmişti. 

TIKLAYIN - TSK'da 187 general ve amiral ataması: İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanı oldu


Tamer Karadağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne atandı, eski Erzurum Valisi Okay Memiş, AFAD Başkanı oldu

Emniyet ve bakanlık bürokrasisinde başlayan değişimler, Valiler Kararnamesi'nin ardından yeni atama kararlarıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 11 Ağustos gece yarısı yayımlanan kararda, üst kademe kamu yöneticiliklerinde değişimler oldu. 12 bakanlıkta yeni atamalar yapılırken, altı bakanlıkta bazı isimler görevden alındı. Yeni kararla, Erzurum Valisi Okay Memiş, yeni AFAD Başkanı olarak atandı. Böylece Memiş, 10 Ağustos'ta yayımlanan valiler kararnamesiyle Edirne Valiliği'ne atanan Yunus Sezer'in yerine getirilmiş oldu. Memiş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçim döneminde taşlı saldırıya uğradığı sırada Erzurum Valisi olarak görev yapıyordu. Atama kararlarında dikkati çeken isimlerden biri de oyuncu Tamer Karadağlı oldu. Erdoğan’ından etkilendiğine dair demeciyle gündeme gelen Karadağlı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri, Kültür ve Turizm, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıklarının üst kademelerine de atamalar yapıldı.


Rektör atamaları: İstanbul Üniversitesi'ne Osman Bülent Zülfikar; Hacı Bayram Veli'ye eski AKP'li Naci Bostancı atandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 1 Ağustos gecesi Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) beş üye ile 20 üniversiteye rektör atandı. Kararlara göre; İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörlüğü'ne eski AKP Grup Başkanvekili ve eski TBMM Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı,  Koç Üniversitesi Rektörlüğü'ne ise  Prof. Dr. Metin Sitti getirildi. YÖK üyeliğine ise; Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Prof. Dr. Haluk Görgün seçildi. Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yapılan Atamalar Hakkında Kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı.  Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, YÖK'e beş üye, 20 üniversiteye de rektör ataması yapıldı. Atama kararlarına göre, YÖK üyeliğine; Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Halit Eyüp Özdemir, Prof. Dr. Mahmut Ak, Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Prof. Dr. Haluk Görgün seçildi.


2023 YAŞ kararları | Metin Gürak Genelkurmay Başkanı oldu

2023 YAŞ kararları, 3 Ağustos gecesi itibarıyla Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanı olmasıyla boşalan Genelkurmay Başkanlığı'na, Orgeneral Metin Gürak getirildi. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, kuvvet komutanlığı yapmadan doğrudan Genelkurmay Başkanı olarak atandı.

30 Ağustos 2023'ten geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 24 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 365 albayın görev süreleri ise 2 yıl uzatıldı. İki general yaş haddi nedeniyle 1 Eylül 2023'ten, 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2023'ten geçerli olarak emekliye sevk edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever yaş haddi, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildiklerinden Genelkurmay Başkanlığı'na 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı.

266 olan general ve amiral sayısı, 30 Ağustos 2023 itibarıyla 286 olacak. 30 Ağustos 2023'ten geçerli olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan korgeneraller İrfan Özsert ve Kemal Yeni orgeneralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Korgeneral İsmail Güneykaya orgeneralliğe; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tümgeneraller Zorlu Topaloğlu, Sezai Öztürk ve Mustafa Oğuz korgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tümamiral İbrahim Özdem Koçer koramiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tümgeneraller Erdoğan Gür ve İsmail Üner korgeneralliğe terfi ettirildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tuğgeneraller Burhan Aktaş, Mehmet Özeren, Özkan Ulutaş, Mehmet Yasin Kalın, Faruk Metin, Mehmet Cafer Aksoytürk, Ertan İnaltekin, Subutay Adaş, Murat Ataç, Hurşit Ağırcan, Mücahit Zorlutuna, Ahmet İbiş, Hakan Tunç ve Osman Alp tümgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tuğamiraller Mehmet Baybars Küçükatay, Alper Yeniel, İsmail Güldoğan, Refik Levent Tezcan, Ramazan Özoğul ve Hüseyin Tığlı tümamiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tuğgeneraller Kemal Turan, Hayrettin Koca ve Ertunç Ertufanlı tümgeneralliğe yükseltildi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI | Metin Gürak’ın bir “ilk” ile Genelkurmay Başkanlığı’na uzanan hikâyesi, Hava Kuvvetleri’nde erken emeklilik: YAŞ kararları ne anlama geliyor?