25 Ağustos 2023

İçişleri Bakanlığı'nın iki kararnamesinde öne çıkanlar: Muğla'ya özel operasyon

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Siirt'e kadın vali yardımcısı atandı

İçişleri Bakanlığı’nın iki kararnamesi daha Resmi Gazete’de yayımlanması sonrasında yürürlüğe girdi.

Bakan Ali Yerlikaya’nın hazırladığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayında geçen kararnamelerde, 500’ye yakın mülki idare amirinin yanı sıra 42 kentin il jandarma komutanları değiştirildi.

Mülki idare ve jandarma teşkilatlarındaki yıl düzenli yapılan atamaları içeren kararnamelerle birlikte geçtiğimiz günlerde yayımlanan valiler ve il emniyet müdürleri kararnameleri topluca değerlendirildiğinde, Yerlikaya’nın “geçmişin izleri”ni büyük ölçüde sildiğini söylemek yanlış olmaz.

Yerlikaya’nın, aynı zamanda yakın gelecek dönemde çalışacağı kendi ekibini büyük ölçüde kurduğu görev verilen isimlerden net anlaşılıyor.

“Geçmişin izleri”nden kasıt, Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu kuşkusuz. Önceki iki kararnamede olduğu gibi Yerlikaya, dün yayımlanan her iki kararnamede de benzer yaklaşım içinde oldu.

Soylu’nun ekibine “ince dokunuşlar” yapan Bakan Yerlikaya, Soylu döneminde mağdur olan kimi personele de iade-i itibar yaptı bir bakıma.

Kararnamede, mevcut yasal düzenlemelere bulunduğu yerde beş yılını dolduran kaymakamlar atanmaya tabi tutuldu.

Muğla ve Antalya’ya operasyon

Ankara, İstanbul ve İzmir’le beraber deprem bölgesindeki kentlerde görev yapan vali yardımcıları ve kaymakamların yeni görevlere getirilmesinden bağımsız olarak, Muğla ve Antalya başta olmak üzere, Mersin, Şanlıurfa ile Diyarbakır’daki vali yardımcıları ve kaymakamlar arasında dikkat çekici değişiklikler gerçekleşti.

Bakan Yerlikaya, valiler ve il emniyet müdürleri kararnamesinde, hem vali hem de il emniyet müdürünü değiştirdiği bazı önemli düzenleme yaptı. Özellikle Muğla’yla ilgili son dönemde gündeme gelen kimi iddialar çerçevesinde, Bodrum, Marmaris, Datça ve Fethiye gibi turizm merkezlerinde görev yapan kaymakamlar başka göreve atandı.

Beş yıllık görev süresini doldurmayan Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar Kütahya Vali Yardımcılığı’na, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy Kocaeli Vali Yardımcılığı’na, Fethiye Kaymakamı Alper Balcı Kırşehir Vali Yardımcılığı’na, Ortaca Kaymakamı Meral Uçar Aydın Vali Yardımcılığı’na ve Kavaklıdere Kaymakamı Oray Güven Nurhak Kaymakamlığı’na kaydırıldı. Ula Kaymakamı Baha Başçelik ile Datça Kaymakamı Mesut Çoban beş yıllık görev süreleri dolduğu için Denizli Vali Yardımcılığı’na ve Hatay Defne Kaymakamlığı’na atandılar.

Marmaris İlçe Emniyet Müdürü açığa alındı

Bu arada hakkındaki iddialar nedeniyle Emniyet Genel Müdürlüğü’nce inceleme başlatılan ve ilk olarak görev yaptığı Marmaris’ten, Muğla Emniyet Müdürlüğü bünyesinde personel emrine çekilen polis müdürü Oktay Kapsız, açığa alındı. Açığa alınma işleminin Muğla Valiliği’nce yapıldığı ifade edildi.

Kapsız’ın adı geçtiğimiz günlerde, görev yaptığı Marmaris’te yasal izni olmayan bir atölyede 24 metre boyunca gulet inşa ettirilmesi olayı ile gündeme gelmişti. Görevden alınan Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, Kapsız’la ilgili iddiayı resmi yazıyla Muğla Valiliği’ne bildirdiği ortaya çıkmıştı.

Kararnamede, Antalya’nın turistik ilçeleri Manavgat, Kemer, Kaş kaymakamları ile Elmalı, Akseki ve merkez ilçelerden Konyaaltı’nın kaymakamları alınarak farklı görevlere getirildi.

Ayrıca, Şanlıurfa’nın Eyyübiye, Suruç, Siverek, Birecik, Viranşehir, Bozova, Akçakale ve Hilvan kaymakamları değiştirildi. Diyarbakır’ın Eğil, Kulp, Kocaköy, Çüngüş, Hazro ve Lice kaymakamları, Mersin’in Mut, Gülnar, Aydıncık, Mezitli Kaymakamlarıyla bir vali yardımcısı kararnamede yer aldı.

Merkez teşkilatında düzenlemeler

T24’te dün her iki kararnameyle ilgili detay bilgiler veren bir haber yayımlandı. Ancak not defterimdeki farklı anekdotları o bilgilere eklemek gerekecek.

Yayımlanan mülki idare kararnamesinde Yerlikaya’nın bakanlık merkez teşkilatında kayda değer düzenleme yaptığı görülüyor. Valiler kararnamesinde İller İdaresi Genel Müdürü, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü ve Personel Genel Müdürlüğü gibi kritik birimlerinden başındaki isimleri vali olarak gönderen Yerlikaya, Merkez Valileri Mehmet Emin Bilmez’i İller İdaresi’nin, İbrahim Taşyapan’ı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’nin, Personel Genel Müdür Yardımcısı Nedim Akmeşe’yi ise Personel’in başına getirdi.

Bu görevlendirmelerin ardından dünkü mülki idare kararnamesi çerçevesinde her üç birimde genel müdür yardımcısı, daire başkanı ve şube müdürü düzeyinde epeyce atama yapıldı. Atamalarda, son dönemin en tartışılan kamu kurumlarından Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü’nde genel müdür yardımcısı olan Selim Çapar, kızak görev olarak bilinen hukuk müşaviri yapıldı. Her üç birime 17 ayrı atama yapıldı.

Hakkari’ye yeni kadro

Kararnamede, Hakkari’de görev yapan vali ve il emniyet müdürünün değişmesinin ardında dört vali yardımcısından üçü, dört kaymakamdan üçü yeni ilçelerde görev aldı. Ayrıca, jandarma kararnamesinde de Hakkari İl Jandarma Komutanı da değiştirildi. Vali yardımcıları, Göynük, Refahiye ve Kaş’a, Şemdinli Kaymakamı Kahramanmaraş’a, Derecik Kaymakamı Hatay’a ve Çukurca Kaymakamı Mardin’e vali yardımcısı olarak görevlendirildi. Mersin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkçıoğlu Hakkari İl Jandarma Komutanı, Hakkari İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Coşkun Sel Adana İl Jandarma Komutanı oldu.

Erdoğan’ın memleketi Rize

Mülki idare yaz kararnamesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketi Rize’de de değişiklikler yapıldı. Ardeşen, Derepazarı, Çamlıhemşin, İyidere, Hemşin ve Fındıklı Kaymakamları ile iki vali yardımcısı yeni görevlere atandı.

Eski Başbakan Binali Yıldırım’ın memleketi Refahiye’nin kaymakamı Ömer Faruk Canpolat, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın memleketi Kulu’ya atandı.

Doğan ve Fidan’ın memleketleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın memleketi Kızılcahamam’ın Kaymakamı Can Aksoy, İstanbul Beşiktaş’ın, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın memleketi Erciş Kaymakamı Nuri Mehmetbeyoğlu ile Kızılcahamam’ın yeni kaymakamları oldu.

Bir operasyon da Trabzon’a

Yerlikaya’nın kararnamesiyle önceki İçişleri Bakanı Soylu’nun memleketi Trabzon’da da önemli değişiklikler yapıldı.

Araklı, Arsin, Dernekpazarı, Çaykara, Tonya, Hayrat, Şalpazarı kaymakamları ile bir vali yardımcısı yeni görevlere atandı. Ayrıca, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen Van İl Jandarma Komutanı, merkezde görev yapan Tuğgeneral Mustafa Erdem ise Trabzon İl Jandarma Komutanı olarak kararnamede yer buldu.

Yerlikaya’nın izi

Kararnameye göre, Bakan Yerlikaya’nın memleketi Konya’da görev yapan Halkapınar, Hadim, Kulu, Derbent, Kadınhanı, Seydişehir ve merkezde Karatay Kaymakamları ile bir vali yardımcısı, önceki görev yeri Gaziantep’ten İslahiye, Nizip, Şehitkamil, Yavuzeli, Nurdağı Kaymakamları ile iki vali yardımcısı yeni görev yerlerine atandı.

Siirt’e ilk kadın vali yardımcısı

Yürürlüğe giren kararnamede ilginç bir atama da yer aldı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Siirt’e kadın vali yardımcısı atandı. Ordu’nun Aybastı ilçesinde görev yapan Kaymakam Şeyma Aktaş, Siirt Vali Yardımcılığı’na getirildi.

Soylu mağdurları göreve döndü

Kararnamenin dikkat çeken bir boyutu ise, Soylu’nun görevden aldığı kimi isimlere yeniden görev verilmesi oldu.

Bu çerçevede Eski Şişli Kaymakamı Ali Fuat Türkel Hatay Dörtyol’a kaymakam, Eski Iğdır Vali Yardımcısı Fatih Baysal Karaman’a vali yardımcısı, Eski Etimesgut Kaymakamı İzzettin Sevgili de Ankara’ya vali yardımcısı yapıldı.

Kayyum belediyelerden yükselen iki kaymakam

Ayrıca kayyımla idare edilen Van Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel Mülkiye Müfettişliğine, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen ise Buras’nın Nilüfer ilçesi kaymakamlığına getirildi.

Jandarma kararnamesi

Jandarma teşkikatında terfileri ve yeni atamaları düzenleyen diğer kararnamede ise, 13 kentin il jandarma komutanı merkeze çekildi.

İçişleri Bakanlığı kulislerinden gelen bilgilere göre, jandarmadaki atamalarda emniyet ve mülki idaredeki kadar olmasa da yine Soylu’nun ekibine dokunuşlar görülüyor.

Kararnemeye bakıldığında Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Orgeneral Ali Çardakçı’nın izini görmek mümkün. Bakan Yerlikaya’nın diğer kararnamelere göre daha az müdahilliği göze çarpan terfi ve atamalarda halen bürokraside etkisi görülen Menzil cemaatinin gölgesi var kuşkusuz.

Merkeze alınan il jandarma komutanları arasında Kocaeli ve Sakarya gibi önemli kentlerinin bulunması dikkat çekici.

Yer değiştirmelerde ise, Ankara, Adana, Gaziantep, Mersin, Erzurum, Eskişehir, Samsun, Şırnak, Trabzon, Van, Hakkari gibi özelliği olan kentlerin olması göze çarpıyor.

E-5 hattında değişim

Bir başka değişle güvenlik bürokrasisinde “E-5 güzergahı” olarak bilinen Ankara - Edirne hattında değişimlerin yapıldığı anlaşılıyor. Ankara, Bolu, Sakarya, Kocaeli ve Edirne İl Jandarma Komutanları’nın değişmesi bunun işareti.

Edirne’deki değişiklikte, bir süre önce Edirne Emniyet Müdür Yardımcısı Zeki Ağsakal’ın uyuşturucu şebekesiyle bağlantısının ortaya çıkarıldığı operasyonun jandarma tarafından yapılmasının etkili olduğu kaynaklarca ifade ediliyor.

Alkan yine Ankara dışında kaldı

Kararnamenin önemli isimlerinden olan Tümgeneral Nurettin Alkan’ın Tunceli’den bu kez de Balıkesir’e gönderilmesi tartışmaya neden oldu.

Şöyle ki; Alkan, 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığı’nda yaşanan olaylar sırasında FETÖ’cülere üst düzeyde tepki gösteren isimlerdendi. Bu sürecin ardından önce Moskova’ya yurtdışı göreve, dönüşte de Tunceli’ye gönderilen Alkan, şimdi de Balıkesir İl Jandarma Komutanı yapıldı. Alkan’a karargahtaki yönetimin sıcak bakmadığı iddiası mevcut.

Soylu’nun emir subayı Eskişehir’e!

Jandarma atamalarında dikkat çeken bir diğer isim ise, bir dönem İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emir subaylığını yapan Tuğgeneral Erhan Demir oldu. Demir, emir subaylığı görevinden önce Bitlis İl Jandarma Komutanlığı’na, kısa süre sonra bu kez Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’na, yine kısa süre sonra Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı’na getirildi. Ardından Moskova’ya yurtdışı göreve gönderildi. Bu görevin sonunda Ankara’ya dönen Demir, son kararnameyle Eskişehir İl Jandarma Komutanlığı’na getirildi.

258 kilogram kokain yakalayan komutana Hakkari görevi!

Mersin’de geçen yıl 258 kilogram kokain yakalanması operasyonunu yürüten Mersin İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, Hakkari’ye gönderildi. Bu atama da dikkat çekenler arasında yer aldı.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Emniyet’te kaset savaşlarının arkasında neler var?

İçişleri Bakanlığı müfettişleri Ankara Emniyeti’ndeki çalışmaları sırasında iddiaları araştırırken, dosyaya bakan polislerin odalarından çıkmalarını yasakladı. Müfettişler, başta Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik olmak üzere ilgili personelin ifadelerini alırken odalarından çıkmalarına izin verdi. Açığa alınan üç polis müdürünün kimliklerine ve silahlarına el konuldu

Evladının katilinin peşine düşen babanın iddiasını doğrulayan bilirkişi raporu

Emekli Tümgeneral Ethem Büyükışık'la yüz yüze görüştüm. Evladının katil ya da katillerinin ortaya çıkarılacağından ümitli olduğunun altını çizdi. Yarın görülecek duruşma hakkında ise, "bu suçluların neler yaptıklarını mahkemede tek tek anlatacağım. Sanıkların hazırladıkları gerçek olmayan bilirkişi raporuyla bir cinayetin şüphelilerini ve bu şüphelilerle birlikte hareket eden kamu görevlilerinin nasıl korunduklarını anlatacağım" dedi

Sinan Ateş cinayetinden gözaltına alınan iki polis, nasıl Özel Harekatçı oldu?

Söz konusu iki polisin, kim tarafından ve nerede hazırlanan listeyle Özel Harekatçı olduğu sorusunun yanıtı önemli. Kim ya da kimlerin referans olduğu önemli