01 Eylül 2019

Mutlu haberler

Güzel şeyler de oluyor!

Dünyanın ilk sıfır atık havalimanı

San Francisco Uluslararası Havalimanı, #PlasticFree hareketine uyarak, plastik su şişelerinin kullanımını yasakladı. Böylece dünyanın ilk "sıfır atık" havalimanı olma yolundaki son adımlarını da atmış oldular. Darısı başımıza!

Plastiksiz partiler

Ancak ülkede güzel şeyler de oluyor! Mesela İstanbul'un underground gece hayatının süper partileri ile bilinen mekanı Sumahan pet şişe ve plastik pipet kullanmayı bıraktı! Hatta müdavimlerine dünyayı korumak adına yapabilecekleri yeni adımlarla ilgili öneriler sunmaları için çağrıda bulundu. Babylon, İKSV Sahne, Zorlu PSM gibi çok sevdiğimiz diğer mekanlardan da bu hareketi bekliyoruz! 

Süper alışveriş çantaları

Sömürmek ve hazıra konmak bizim işimiz! Marketlerde plastik poşetlerin ücretli olmasından sonra meyve-sebze poşetlerinin tüketiminin yüzde 100 artması bunun ispatı. PAÇGEV'in açıkladığı bu rakamlara inat, dünyanın farklı yerlerinde yeniden kullanılabilir sebze-meyve fileleri, poşetlerinin kullanımı her gün artıyor. Neyse ki sürdürülebilir ve daha medeni bir hayat için Türkiye'de de çalışan insanlar var. İki süper kadının, Aysun Sabanlı ve Selen Görsev'in kurduğu Practical10 şirketinin Türkiye'ye getirdiği Trolley Bags, poşet kullanmadan yaşamak isteyenler için ideal. Alışveriş arabasını maksimum şekilde kullanmaya uygun bu 3 parçalı, farklı ebatlardaki çantalar alışveriş sitelerinde satışta. Tabii keşke marketlerimizde tüketicinin kendi kendine barkod okutabilmesine olanak sağlayan sistemler de olsaydı ama tabii o noktaya gelene kadar daha gidecek çoook yolumuz var!

Dikkat kitap çıkabilir!

Şu aralar yapılan en güzel hareketlerden biri: #yoldacanbulmak Can Yayınları İstanbul'da metro, otobüs, vapur gibi kamu alanlarına beyaz kapaklı klasik kitaplarından bırakıyor. Sabah işe giderken ya da yorucu bir günün sonunda bir Milan Kundera kitabı bulmak kadar güzel ne olabilir ki mesela? Tabii okuduktan sonra güzel bir notla siz de başka bir yere bırakırsanız bu hareket daha anlamlı olacaktır. Bu hareketin Türkiye geneline yayılmasını umuyoruz. 

Komşuluk budur!

Norveç'te bu sene elma üretimi çok olunca ağaç sahipleri, elmalarını komşularının ücretsiz olarak alması için her yıl meyveleri çitlerinin üstüne asıyor. Böylece hem ağaçta kalıp yere düşen meyvelerin sinek, böcek çekmesi önleniyor hem de herkes bu üretimden faydalanabiliyor. Hatta bazı ağaç sahipleri online ilanlar veriyor ve "isteyen gelip toplasın" diyor. Norveç'e kadar gitmeden de böyle güzelliklerle karşılaşmak isterdik! 

1-15 Ekim'de gerçekleşecek Red Bull Music Festival İstanbul, çok konuşulacak konserler, partiler ve etkinliklerle dolu! Programa göz atmak ve şimdiden ajandanızı ayarlamak için web sitesine göz atabilirsiniz: www.redbull.com/istanbul 

Yazarın Diğer Yazıları

Oyuncu Ulvi Kahyaoğlu anlattı: Bir erkek çocuğunun var olma savaşı

"Birini anlamak için kendinden çok şey feda ettiğin ve 'burada daha fazla kalırsam kendimi heba edeceğim' dediğin bir yer vardır" diyen Ulvi Kahyaoğlu ile erkek olmayı, var olmayı, biri olmayı ve Gain'de 4. bölümü yayına giren Dengeler dizisini konuştuk

"Dengeler: Biri Olmak" dizisinin başrolü Cihangir Ceyhan: Ferit kader kurbanı mı değil mi?

Teşekkür edip karavandan ayrılırken emin olduğum bir şey vardı; Ferit karakterini Cihangir Ceyhan'dan daha iyi canlandırabilecek bir isim düşünülemezdi

Türkiye için yeniden umutlanma vakti

İstatistiklere göre 2019’da büyükşehir belediye başkanlıkları için toplam 33 kadın aday yarışırken, 2024’te 94 kadın aday var listelerde. Belediye Başkanlığı kadın adayları ise 634’ten bin 624’e çıkmış. Net veriler yok ama 40 yaş altı aday oranında gözle görülür bir artış var. Şimdi bu ülke için yeniden umutlanma vakti değildir de nedir?