01 Eylül 2019

Yeşilada Kıbrıs!

Kuzeyden güneye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları geçemiyor ama kuzeye giderken pasaporta ihtiyacınız yok, nüfus kağıdınız her işi görüyor; bölünmüşlük can yakıyor!

Atina'dan bir buçuk saatlik sakin bir uçuş ile Larnaka'ya iniş yapıyorsunuz. Hermes'in işlettiği terminale uçağa yanaşan köprüden geçip terminal boyunca yürüyorsunuz. Pasaport kontrolünden geçtikten sonra bagaj bölümüne geliyor ve gümrüklü kapıdan gülümseyen gözler eşliğinde geçerek dışarıya ulaşıyorsunuz.

Ellerinde tabelalar ile siyah takımlı mafya özentisi, dizi dizi dizilmiş kumarhane şoförleri yok. Asker ve öğrenci kuyruğu, çalgıcı, popçu, türkücü de yok. Çıktığınızda taksiler ve toplu taşıma olarak kent servisi var. Evet sıcak, çok sıcak ama gölgeye çıkıyorsunuz. Ne dizi dizi silahlı asker var, ne de bir sürü üniformalı polis. Adadasınız. Adaçayı kokusu burnunuzda.

Hala Sultan'ı geçerken Tuzla Gölü'nde pembe flamingolar sizi selamlıyor. Temiz bir yoldan geçip 10 dakika içinde Larnaka kentine ulaşıyorsunuz. Küçük bir marinası ve harika sahil şeridi olan bir Kıbrıs kenti. Palmiyelerin boyu göz alıcı, kumsalların tümü herkese açık. Kafeteryalar, barlar, balıkçılar, publar, meyhanelerin yanı sıra dünya markalarının restoran ve fastfood dükkanları dizi dizi. Hemen köşede eski Osmanlı Bankası ve gümrük binaları tam bir sanat eseri. Sahil şeridini geçip eski sahil hanına ve Selimiye Camii'ne ulaştığınızda ise hayretiniz daha da artıyor. Cami ibadete açık ve han restorasyonu muhteşem. Hemen bitişiğinde eski Türk mahallesi koruma altında devam ediyor. Sokakların isimleri 'Barbaros', 'Sokullu 'gibi eski halini koruyor.

Kuzeye geçmek için Lefkoşa'ya 25 dakikada otoyol sizin ve ücretsiz. Nikosia Ledra Caddesi'nin ortadan bölünmüş geçiş kontrol noktasında pasaport kontrolü ile KKTC'ye geçiş kolay. Belki de dünyada son bölünmüş kentin, duvarlar, varil, kum torbası vs. ile metruk kalmış sınırından Lefkoşa'ya geçip Arasta'ya ulaşıyorsunuz. 50 yıl geriye geçmek bir zaman yolculuğuna benziyor. Büyük Han ve harika binalar orada da sizi bekliyor. Türkçe de. Tavsiye ederim. Ancak; kuzeyden güneye Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları geçemiyor. Vizeniz olsa bile Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Avrupa Birliği gümrüklü kapılarından adaya girmeniz gerekiyor. Schengen vizesi de yeterli olmuyor. Ama kuzeye giderken pasaporta ihtiyacınız yok. Nüfus kağıdınız her işi görüyor. Yeşilada Kıbrıs. Bölünmüşlük can yakıyor!

Yazarın Diğer Yazıları

Bıçak sırtı

Eli bıçaklı genç, "Ben burada doğdum" diyerek siyah kepini başından çıkarıp yere attıktan sonra, "Bak, Alman polisine göre ben Schwarzkopf ('Karakafa'yım) bu yüzden bıçak taşıyorum" diyor

Çakma Şanel

Uğurkan Erez'in tabiriyle, giymeyin Kardeşim! Kumaşa göre model olur, modele göre kumaş olmaz derler ya, sağdan soldan bulduğunuz o polyester karışımı taklit dokulardan vazgeçin!..

Gladyatör

Tüm ömrünü arşiv ve sanata vakfetmiş Sanat Güneşi’nin mirası bağışlanmıştı TEV ve Mehmetçik vakıflarına… Bir de baktık ki iki yıllık mahkeme sonucu elde avuçta kalan Fatih Ürek ve Kuşum Aydın üzerinde Star TV ekranlarında!..