17 Mart 2019

Fakirlik

Tencere yerine kapak kaldı elinde, bu değil mi husumetin?..

Zor şeydir fakruzaruret içinde olmak. Zordur fakirlik…

Yarı aç yarı tok yaşamak zordur. Tepeden bakarlar size. Altdudaklarını büzüp üst dudaklarını burunlarına doğru iterek fakir kokunuz onlara değmesin diye…

Kör jilet kesik atar traş olurken her sabah sırı çoktan lekeli kırık aynada çenenize.  Başörtünüzün kenarbaskısını tamir edecek makara bile yoktur artık dikiş sepetinizde. Bakara Kristal yerine “bakara-makara” da sallanır her cuma ensenize.

Tabana pençe yapan lostraya da para yetmez olmuştur. Bir zengin eskisi bile ayağınıza kundura olarak oturtulmuştur.

Zûl olur hayat yanınızdan geçip giden lüks araçlara bakarken. Siz yağmur altında su ve çamur sıçratmasın diye kıçınızı başınızı kollayıp sadaka gibi bahşedilmiş toplu taşımaya binmeye çalışırken… Paranız pul olmuştur, siz ise çoktan kul.

Fakirin de fakiri var, ona bak sen!

Fakir fakir kokar ortam. Nemli ve havasızdır içinde bulunulan kırık dökük loş mekân. Beterin beteri vardır misali size söylenen hep aynı, “Fakirin de fakiri var ona bak mutlu ol”dur her zaman… 

Oysa öyle midir zenginlik?

İster babadan ya da dededen miras, ister yağma, ganimet işgalle gelen ihtiras… Rüşvet mi, torpil mi, çalıntı mı, yoksa adam kayırma mı fark etmez. Zenginin malı züğürdün karnını doyurmaz sadece çenesini yorar ey kerkenez!..

Çoktan kentsel dönüşümün rantsal hilafeti ile elinden alnmıştır iki-göz briket kondun. Cam balkonlu rezidansın şimdi kapıcısı oldu oğlun… Anan cam silerken düşmesin, doğduğun toprak artık senin değildir bunu bile bilemezsin. 

Bir düşün, Meclis’te bonfile kaç para!

Hatırladın mı ne hayaller sattılar sana simsarları siyasetin?! Tencere yerine kapak kaldı elinde, bu değil mi husumetin?..

İki anahtarın ipotekli, çoktan unutuldu fakfukfon şirketi. Varlık içinde yokluk senin kaderin, çünkü fakir olmayı farketmeden sen istedin.

Bak demokrasi artık guya özgürlük  verdi diline, bir de bez torbadan tanzim sepeti eline. Şimdi bir daha düşün, Meclis lokantasında bonfile kaç para diye…

Geçelim kardeş geçelim, motorları maviliklere sürerken, haramileri tarihin çöplüğüne gömelim!..

Yoksa çöp de kokacak hayatın, fakirliğin yanısıra. Zenginlik rüyan kalacak her gece ancak yaşayacağın delik battaniyenin altında.

Yazarın Diğer Yazıları

Bıçak sırtı

Eli bıçaklı genç, "Ben burada doğdum" diyerek siyah kepini başından çıkarıp yere attıktan sonra, "Bak, Alman polisine göre ben Schwarzkopf ('Karakafa'yım) bu yüzden bıçak taşıyorum" diyor

Çakma Şanel

Uğurkan Erez'in tabiriyle, giymeyin Kardeşim! Kumaşa göre model olur, modele göre kumaş olmaz derler ya, sağdan soldan bulduğunuz o polyester karışımı taklit dokulardan vazgeçin!..

Gladyatör

Tüm ömrünü arşiv ve sanata vakfetmiş Sanat Güneşi’nin mirası bağışlanmıştı TEV ve Mehmetçik vakıflarına… Bir de baktık ki iki yıllık mahkeme sonucu elde avuçta kalan Fatih Ürek ve Kuşum Aydın üzerinde Star TV ekranlarında!..