Diğer

‘Rezonans’ prömiyer yaptı

26 Mayıs 2024 17:49

T24 Kültür-Sanat

İstanbul Devlet Opera ve Balesi-Modern Dans Topluluğu MDTistanbul, üç parçadan oluşan “Rezonans” adlı programıyla 2023-2024 sanat sezonundaki son prömiyerini Atatürk Kültür Merkezi – Tiyatro Sahnesi’nde gerçekleştirdi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki üst düzey yetkililerin helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmesi dolayısıyla Türkiye'de ilan edilen 1 günlük milli yas nedeniyle, 21 Mayıs Salı günü yapılması planlanan prömiyer, 25 Mayıs Cumartesi gününe ertelenmişti.

TIKLAYIN | MDTistanbul sezonun son prömiyerini "Rezonans" ile yapıyor

Programda, dünya prömiyerini yapan, İtalyan koreograf Erika Silgoner’in “Pasion S”, MDTistanbul sanatçılarından Evrim Akyay’ın “Rutin” ve Güney Koreli koreograf Dong Kyu Kim’in MDTistanbul için 2018 yılında yarattığı “Heyecan”adlı parçaları yer aldı.

“Pasion S”in müziği Onur Seçki-Utku Şilliler, “Rutin”in müziği Tuluğ Tırpan ve “Heyecan”ın müziği Jiho Jang imzası taşıyor.

Gecede “rezonans” teması; titreşim, uyum ve etkileşim gibi kavramları vurgulayarak derin ve biri birbirinden farklı bir atmosfer yaratma hedefiyle izleyenlerin karşısında oldu. İstanbul Devlet Opera ve Balesi ile İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin iş birliği ile hazırlanan, Erika Silgoner’in parçası “Pasion S”; yalnızlığın karmaşık katmanlarını sorgularken, gecenin ikinci parçası “Rutin” ise özgün bir iç ritim ve akıcı fiziksel bir devinim içeriyor. Bu parçada, dijital sanatçısı Ecem Dilan Köse, 2018 yılında yaptığı “Skin II’’ adlı çalışmasını tekrar yorumlayarak eserde yer aldı. “Heyecan”, hayatın özünü oluşturan kural ve gelenekleri beden diliyle yansıtırken, gecenin titreşimini yükseltti.

Prömiyer akşamında seyircinin büyük beğenisini kazanan “Rezonans”, gelecek sanat sezonunda sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

TIKLAYIN | Beceriksiz kart zamparanın tövbesi: Falstaff

TIKLAYIN | 2065 kadınla beraber olan zamparanın ölümü: Don Giovanni

TIKLAYIN | Kader Tanrıçası Fortuna’ya: “Meyhanede olduk mu, aldırmayız altımızdaki toprağa!”

TIKLAYIN | Delirmeyi ve ölümü zarif bir biçimde anlatabilir misin ‘Giselle’?

TIKLAYIN | Bestecisini önce öldüren sonra yücelten bir opera: Carmen