Gündem

Kılıçdaroğlu: Karşılıklı intikam almak duygusu üzerinden siyaset olmaz

"Bir mahalle fakirse oraya pozitif ayrımcılık yapacağız"

12 Mart 2019 13:34

Bursa'nın Mudanya ilçesinde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin belediye başkan adaylarının seçilmesi durumunda vatandaşlar arasında hiçbir ayrım yapılmayacağını, kimsenin işinden atılmayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu konuşmasının devamında iktidarı, "Memleketin bir sorunu varsa oturur çözülür. Karşılıklı intikam almak duygusu üzerinden siyaset olmaz. Türkiye'nin bu anlayıştan kurtulması lazım" diyerek eleştirdi.

Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun, "Bir iftira kampanyası üzerinden siyaset yapılıyor" sözleri, AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in CHP'nin Ankara adayı Mansur Yavaş hakkındaki sahte senet iddialarına ilişkin açıklamalarını getirdi.

TIKLAYIN - AKP Sözcüsü Ömer Çelik'ten CHP'ye: Mansur Yavaş sahte senetle icra takibi yapmış mıdır?

TIKLAYIN - Mansur Yavaş'tan hakkındaki sahte senet iddiasına yanıt: Siyasi rant uğruna bu kadar küçülmeye değer mi?

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

"O güzelim yeşil Bursa nerede? Onları yeniden inşa edeceğiz. Bursa yeniden tarihte hak ettiği değeri, 21. yüzyılın başında yeniden hak edecek. Kim yapacak bunu? Mustafa Bozbey. Hayri Başkan da ilginç bir cümle kurdu; "ben herkese hizmet götürüyorum. Hiç kimse kendisini kimsesiz hissetmesin." Bu çok önemlidir. 

"Yunanistan'dan 2018'de 115 milyon dolarlık pamuk ithal ettik. Öyle ya Çukurova yok artık. Neden, hangi gerekçeyle ekmiyoruz? Sizlerin sormanız gerekiyor bunları. Yunanistan'dan aynı şekilde buğday için de 28 milyon dolar ithal ettik. Bu soruları soruyorum, kendi vicdanınıza da bu soruları sorun diye. 

"Yarın sandığa gideceksiniz, Ak Partili kardeşlerime de seslenmek isterim. Asla kimseyi suçlamadım verdiği oy yüzünden. Bize ancak saygı duymak gerekir ama Ak Partili kardeşimin de vicdanını sorgulamalı. 17 yıldır tek başına iktidar yaptı, 17 yıldır istenilen kaymakamlar herkes tayin edildi. 17 yılda 70 milyar dolarlık özelleştirmeler yapıldı. Bir de borç altına girdik. 16 yılda Londra'daki bir avuç tefeciye Türkiye Cumhuriyeti'nin ödediği faiz 149 milyar dolar. (Bu sırada gelen sloganları susturdu) Bir dakika arkadaşlar bu önemli bir konu. Bu iş sloganla çözülseydi çoktan çözerdik. Kimin parası bunlar? Borç ödemek için de borçlanır noktaya geldiysek oturup düşünmemiz lazım. Memleket sadece sizin ya da bizim değil. 82 milyon bir aradayız, kucaklaşmak zorundayız. Yozgat'ın kokulu mercimeği dururken ta Meksika'dan alırsan o zaman bir sorun vardır.

"Bir ülkenin silah fabrikasının yabancılara satılması bir ülkenin namusuyla oynanması demektir"

Ülkücü kardeşlerime seslenmek isterim; ne demek milliyetçilik? Vatanseverliktir. Vatan hepimizin ortak faydasıdır. Hiç kimse ben denden daha fazla vatanseverim deme hakkına sahip değildir. Sümerbank'ı satarsın, Etibank'ı satarsın, şeker fabrikasını satarsın anlarım. Ama silah fabrikasını yabancı fabrikaya satarsan ben ne diyeceğim. 20 milyar dolarlık fabrikanın en büyük ortağı Katar. İhale mi yapıldı? Hayır. Neden verildi? Katar emrinin verdiği uçak karşılığında mı verildi? Neden ülkücü kardeşlerime sesleniyorum? Bunun için. Bir ülkenin silah fabrikasının yabancılara satılması bir ülkenin namusuyla oynanması demektir. Bakın bu kadar açık söylüyorum. Hangi devlette silah fabrikası yabancılara satılmıştır bir tane örnek göstersinler. Tarihte yok böyle bir şey. Bozbey başkan konuşurken, 'İyiyiz' dedi. İyi olmak yetmiyor, daha iyi olmalıyız. 

"Karşılıklı intikam almak duygusu üzerinden siyaset olmaz"

Bu ülkenin harcında kan var gözyaşı var. Yüz binlerce şehit var bu ülkenin toprağında. Kırıkkale'de silah fabrikalarımız vardı biliyor musunuz ne oldu? Tek tek yok oldular. Hangi gerekçeyle? Dar bir alana toplum sıkıştırıldı, sorgulamasınlar. Bir iftira kampanyası üzerinden siyaset yapılıyor. Bütün arkadaşlarıma söyledim, asla ve asla provokasyonlara gelmeyin. Akıl akıldan üstündür, benim görmediğimi bir başka arkadaş görür, bir araya gelir oturur konuşuruz. Memleketin bir sorunu varsa oturur çözülür. Karşılıklı intikam almak duygusu üzerinden siyaset olmaz. Türkiye'nin bu anlayıştan kurtulması lazım. Bunu yapacak sizlersiniz.