Gündem

Zeytin Dalı Harekâtı'nda 4'üncü gün | Üç asker şehit oldu!

Kritik önemdeki Burseya Dağı'nda operasyonlar devam ediyor

23 Ocak 2018 03:17

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte Afrin'e yönelik olarak düzenlediği Zeytin Dalı Harekâtı dördüncü gününde devam ediyor. Pazar günü saat 11:05'de başlatılan kara harekâtı kapsamında 15 nokta YPG'den alındı, 17 tuzaklı mayın bölgesi temizlendi. Çatışmalarda Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan ve Üsteğmen Oğuz Kaan Usta, Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı şehit oldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, Zeytin Dalı Harekâtı'nın planlandığı şekilde devam ettiği kaydedildi.  "En az "260 PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütü mensubunun etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir" denen açıklamada, "Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir" ifadelerine yer verildi.

TIKLAYIN - TSK: En az 260 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi

Kontrolü ele geçirilen bölgeler

Harekât kapsamında kritik önemdeki Burseya Dağı'nda operasyonlar devam ediyor. Öte yandan ÖSO, TSK'nın desteğiyle Afrin'in batısındaki Cinderes beldesinin El Hammam köyünü ve çevre tepelerin kontrolünü ele geçirdi. Cinderes bölgesi, stratejik bir bölge olmasının yanında Afrin’e uzanan düz bir vadi konumunda. 

Uşağı Köyü ile çevresindeki 5 stratejik tepe de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolüne girdi.

Üç asker şehit oldu

Harekâtın 3. gününde gece saatlerinde olan Piyade Astsubay Üstçavuş Musa Özalkan’ın vasiyeti ortaya çıktı. Piyade Astsubay Üstçavuş'un vasiyetinde, şehit olunca devletin ailesine vereceği parayla Telafer’deki çocuklar için anaokulu, kreş veya kültür merkezi yapılması olduğu belirtildi.

TIKLAYIN - Zeytin Dalı Harekâtında şehit olmuştu; vasiyeti ortaya çıktı

Öte yanda Dışişleri Bakanı Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrin operasyonunun 4. gününde bir askerin daha şehit olduğunu açıkladı. Çavuşoğlu, "Üsteğmen Oğuz Kaan Usta'yı kaybettik" dedi.

Twitter hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, "Vatanımızın bekası için Afrin'de #ZeytinDaliHarekati’na katılan hemşehrim Piyade Üsteğmen #OğuzKaanUsta'yı şehit verdik. Şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağız. Terörün kökünü kazıyana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Milletimizin başı sağolsun" diye yazdı.

TIKLAYIN - Zeytin Dalı Harekâtı'nda bir asker daha şehit oldu

'Zeytin Dalı Harekatı' kapsamında Kayseri 1. Komando Tugayı emrinde görevli Piyade Uzman Çavuş Mehmet Muratdağı, Afrin yakınlarında çıkan çatışmada yaralandı. Hastaneye kaldırılan Uzman Çavuş Muratdağı, burada hayatını kaybetti.

TIKLAYIN - Afrin operasyonunda şehit sayısı 3'e yükseldi

6 noktada iletişim hatları kesildi

6 noktada YPG güçlerinin iletişim hatları tamamen kesildi. Habertürk muhabiri Çetiner Çetin, "Şu an 12 kilometrelik bir alanda, Reyhanlı'dan Kilis'e kadar uzanan hatta önemli olan 6 nokta, sınır hattında kullandıkları bütün güzergahtaki bütün iletişim hatları kesilmiş durumda. Son 72 saat içerisindeki en önemli nokta sınır hattında PKK'nın iletişim hatlarının kesilmiş olması" bilgisini verdi.

Irak’ın Zap bölgesine de hava operasyonu

Zeytin Dalı Harekâtı’nı sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyindeki Zap bölgesindeki PKK hedeflerini de vurdu. TSK'dan yapılan açıklamaya göre “dün gerçekleştirilen hava operasyonunda, hudut hattındaki karakol ve üs bölgelerine saldırı hazırlığındaki teröristlere ait sığınak, barınak ve silah mevzileri imha edildi.”

Suriyeliler gönüllü askerlik için başvurdu

Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılar Zeytin Dalı Harekâtı'na destek amacıyla 10 ilde gönüllü askerlik müracaatında bulundu.

Yaşları 18 ile 40 arasında değişen Suriyeli sığınmacılar, Ankara, Konya, Aydın, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, İstanbul, Mersin, Adana ve Hatay'da Zeytin Dalı Harekatı'na destek amacıyla gönüllü askerlik müracaatında bulunmak için askerlik şubeleri önünde bir araya geldi.

Ankara'da Cebeci Askerlik Şubesi önüne gelen bir grup Suriyeli, Zeytin Dalı Harekatı'na katılan askerlere destek olmak ve terör örgütü PYD/PKK ve YPG'li gruplara karşı koymak için harekata gönüllü katılmak istediklerini belirtti.

 

Dün neler oldu?

TIKLAYIN - Başbakan'dan 'Zeytin Dalı Harekâtı' açıklaması: Şu ana kadar asker kaybımız yok, 170'den fazla hedef imha edildi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım da, "Şu ana kadar asker kaybımız yok, 170'den fazla hedef imha hedildi" dedi.

Cumhurbaşkanı: Afrin'den geri adım atmak yok; hedefimiz Kızılelma

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Ankara Sanayi Odası Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Kürt kardeşlerimizle sorunumuz yok, olay terör koridorunu yok etme meselesidir. Bunun bedelini ödeyecekler. Bu konudaki kararlılığımız ortadadır. Ne dedik; Afrin, hallolacaktır. Afrin'den geri adım atmak yok. Diyor ya, 'Nereye gidiyorsunuz' sorusuna cevap, 'Kızılelmaya' gidiyoruz " diye konuştu. ABD'yi Afrin operasyonuna yönelik tutumundan dolayı eleştiren Erdoğan, "ABD'den dürüstlük görmedik, Rusya ile yola devam ediyoruz" diye ekledi. 

Anadolu Ajansı (AA), harekâtın dördüncü gün için planlanan noktaya ulaşıldığı, TSK ve ÖSO'nun sınırdan 7.5 kilometre içeri girdiği bilgisini aboneleriyle paylaştı.  

Öte yandan TSK unsurlarının, öğlen saatlerinde Azez'den de operasyona başladığı bilgisi verildi. Zırhlı birlikler ve komanda unsurları Azez'den Afrin'e doğru hareket ediyor.

69 köye girildi

Özellikle Kırıkhan-Hassa hattının karşındaki Afrin’e bağlı Raco, Şedia ve Surki bölgelerinde çatışmaların yoğunlaştığı ifade edildi, 21 nokta kullanılamaz hâle getirildi. 130 kilometre genişlik ve 7-9 kilometre derinlikteki operasyon sahasında TSK, MİT ve ÖSO eşgüdümlü faaliyet yürüttü. Afrin’e 9 koldan ilerleyen birlikler, YPG kontrolündeki 69 köye girdi. Raco ve Bülbül beldelerine bağlı Şengal, Kurni, Bali, Edamanlı köyü ile Kita, Kordo ve Bibno çiftlikleri, Suriye Tel Tepesi, 240. Tepe ve 2 tepe daha ele geçirildi.

Sınırın Türkiye tarafında kurulan 7 askeri üsten 3’ünün, “ileri askeri üs” olarak Raco, Kırmızı Köy ve Şedia’ya taşınacağı kaydedildi. Alandaki 2 bin 150 kişilik öncü askeri kuvvete, alan kontrolü sağlayacak bin kişilik grubun ekleneceği öğrenildi.

TSK unsurları Afrin'de stratejik Burseya Dağı ile üç köyü ele geçirdi

TSK ve ÖSO, Afrin'in doğusundaki Azez'den öğle saatlerinde başlattığı saldırıyla Burseya Dağı'nı tamamiyle kontrol altına aldı. Burseya Dağı'nda en az 10 YPG üyesinin yakalandığı iddia edildi.

Afrin'in kuzeyinden giren TSK ve ÖSO unsurları, Bülbül beldesine bağlı Şeyh Badi, Marso ve Haftar köylerini de ele geçirdi. Böylece harekatın 3. gününde toplam 15 noktada kontrol TSK ve ÖSO'nun kontrolüne geçmiş oldu. 

Birleşmiş Milletler, 'Afrin' gündemiyle toplanıyor

"Zeytin Dalı" Harekâtı, bugün Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın talebi üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde görüşülecek. Oturumun, Türkiye saati ile 18:00'de başlaması planlanıyor.

Jean-Yves Le Drian'ın çağrısı sonrası Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Fransa veya bir başka ülke bu konuyu BM'ye götürürse terör örgütü yanında olan bir ülke konumuna düşer" demişti. 

"Türkiye bizi uyardı"

ABD Savunma Bakanı James Mattis, harekât öncesi Türk yetkililerin kendilerini uyardığını kaydetti. "Türkiye açık sözlü davrandı" diyen Mattis, sözlerinin devamında Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu vurgulayarak "Meşru güvenlik endişeleri var" ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, harekâtı değerlendirdiği açıklamasında, ABD’nin Suriye’deki tek taraflı eylemlerinin Türkiye’yi çıldırttığını söyledi.

Önceki gün neler yaşandı?

Genelkurmay Başkanlığı'nca, harekât kapsamında sığınak, barınak, mühimmat deposu ve silah mevzisinden oluşan 45 hedefin daha Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı 32 uçak tarafından imha edildiği bildirildi. 

TIKLAYIN: AFRİN HAREKÂTINA İLİŞKİN TÜM HABERLER

Hatay'ın ilçesi Reyhanlı'ya önceki gün 11 roket atıldı. Saldırılarda 1 kişi hayatını kaybederken, 4'ü ağır 37 kişi yaralandı. Askeri kaynaklar füzelerin atıldığı noktaların imha edildiğini aktardı.  

Anadolu Ajansı'nın (AA), abonelerine servis ettiği haberde "TSK, ÖSO'yla birlikte Afrin toprakları içinde yaklaşık 5 kilometre kat etti" bilgisine yer verildi. Doğan Haber Ajansı (DHA) Diyarbakır'dan ve Konya'dan savaş uçaklarının havalandığını duyurdu. Reuters ise Özgür Suriye Ordusu'na mensup 25 bin kişinin, Afrin harekatına katıldığını iddia etti. 

TIKLAYIN: Zeytin Dalı Operasyonu: Mevcut durum ne, olası riskler hangileri, olası senaryolar neler?

Harekâta ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Kan dökülmesin' diyorlar. Sen ne diyorsun ya, sen ne diyorsun? Böyle bir süreç başladığı zaman burada şehadet de olur, gazi de olur, kan da olur" diye konuştu. Erdoğan, harekâtın en kısa sürede tamamlanacağını kaydetti. 

Başbakan: Operasyon 4 safhada gerçekleştirilecek

Önceki gün İstanbul'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, "Zeytin Dalı" harekâtının 4 safhada gerçekleştirileceğini, 30 kilometre derinliğinde bir 'özel güvenlik bölgesi' oluşturulacağını açıkladı. Yıldırım, şu ana dek herhangi bir askerin yaralanmadığını bildirdi. Yıldırım operasyonun Türkiye ekonomisine zarar vermeyeceğini söyleyerek, harekâtın "Saldırıları durdurmak" için yapıldığını anlattı.

"153 hedef ateş altına alındı"

TSK'dan yapılan yazılı açıklamada, PKK, PYD ve IŞİD tarafından sığınak, barınak, mühimmat deposu olarak kullanıldığı ifade edilen 153 hedefin ateş altına alındığı duyuruldu; harekâtın planlandığı şekilde devam ettiği belirtildi. 

Görüntü yayınlandı

TSK'nın önceki gün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada ise "PYD'nin mühimmat deposu olarak kullandığı" bir tünelin vurulma anına ilişkin görüntülere yer verildi. Görüntülerde, tünelin giriş noktasına isabet eden mühimmatın patlaması ve tünelin diğer ucundan dumanların yükselmesi görülüyor.

"Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı"

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da harekâtın Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olduğu vurgulandı. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Zeytin Dalı Harekatı, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla, Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş bölge halkını teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak üzere yürütülmektedir. Zeytin Dalı Harekatı, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak yürütülmekte, sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınmaktadır. Sivillerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir.”

Operasyonun ilk gününde neler yaşandı?

20 Ocak 2017 günü TSK tarafından yapılan açıklamada, operasyonun sadece 'PKK/KCK/PYD-YPG'ye yönelik olmadığı, IŞİD mevzilerinin de hedef alındığı bildirilmişti. Açıklamada operasyonun, Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesinin 51'inci maddesinde yer alan "Meşru Müdafaa Hakkı" çerçevesinde, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiği ifade etmişti.  

TIKLAYINTSK duyurdu, Afrin operasyonunun adı ‘Zeytin Dalı Harekatı' oldu

"113 PYD hedefinden 108’i vuruldu"

TSK tarafından önceki gün (20 Ocak 2017) saat 20:30'de yapılan ikinci açıklamada da operasyondaki gelişmelerle ilgili olarak bilgi verilmişti. Yedi bölgede belirlenen 113 PYD hedefinden 108'inin vurulduğu belirtilen TSK açıkalamasında, PYD’nin kontrolünde bulunan Minniğ askeri havaalanı da vurulan hedefler arasında  sayılmıştı. Açıklamada şunlar kaydedilmişti:

“Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir” denildi. Açıklamada "Harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler hedef alınmakta olup, sivil/masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat ve hassasiyet gösterilmektedir."

TIKLAYIN - TSK: Afrin harekâtına katılan 72 uçak emniyetle üslerine dönmüşlerdir