Gündem

TSK'da 187 general ve amiral ataması: İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanı oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin görev yerleri belirlendi. YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilen İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atandı

11 Ağustos 2023 03:17

2023 Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararıyla Orgeneral Metin Gürak'ın Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) komuta kademesinin belirlenmesinin ardından orduda yeni atamalar yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 11 Ağustos gecesi Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarıyla Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarından 187 general ve amiralin görev yerleri belirlendi. YAŞ kararıyla orgeneralliğe terfi ettirilen İrfan Özsert, Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atandı. Özsert, 15 Temmuz'un ardından, eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı sanık Tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada tanık olarak dinlenmişti. Gürak gibi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a yakın çalışmış isimlerden olan Özsert, bir dönem Başbuğ ile Işık Koşaner'in özel sekreterliğini yaptı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla, üst kademe kamu yöneticiliklerinde yeni atamalar Resmi Gazete'de yayımladı. Karara göre, 12 bakanlıkta yeni atamalar yapılırken, altı  bakanlıkta bazı üst düzey bürokratlar görevden alındı; Milli Savunma Bakanlığı'nın da üst kademelerine atamalar yapıldı. Erdoğan'ın imza attığı aynı kararda, TSK'da 187 general ve amiral ataması yapıldı. Yeni kararla, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 119 general, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 30 amiral, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ise 38 generalin ataması yapıldı. Orgeneral İrfan Özsert ise Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atandı. Özsert, Selçuk Bayraktaroğlu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesinin ardından Genelkurmay 2. Başkanı oldu. 

Başbuğ'un özel sekreterliğini yaptı, FETÖ davasında tanık olarak dinlendi: Van'ı gözaltına alıp karargâha döndük

Özsert, Metin Gürak'ın Genelkurmay Başkanı olduğu YAŞ kararıyla, korgenerallikten orgeneralliğe terfi ettirilmişti. Özsert, Milli Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürü olarak görev yapıyordu. Özsert de yeni Genelkurmay Başkanı Metin Gürak gibi İlker Başbuğ'la yakından çalışan isimlerden. Eski Genelkurmay başkanları Işık Koşaner ile İlker Başbuğ'un özel sekreterliği yapan Özsert, 15 Temmuz'un ardından eski İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı sanık tuğgeneral Bekir Ercan Van'ın yargılandığı davada da tanık olarak dinlenmişti. 

İrfan Özsert

2018'de Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada tanık olarak dinlenen Özsert, sanık Tuğgeneral Van'ın, 16 Temmuz sabahı o dönem İncirlik Üssü'nde görevli Amerikalı Albay John Walker'dan kendisini Almanya'ya götürmesini talep ettiğini aktarmıştı.  Özsert, "Ercan Van'ın ABD'lilerin harekât merkezine girdiğini gören iki subayımızı çağırdım. Teslim olması için ikna edebileceklerini söylediler. Birlikte oraya gittik ve Bekir Ercan Van'ı gözaltına alıp karargâha döndük" demişti.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI | Metin Gürak’ın bir “ilk” ile Genelkurmay Başkanlığı’na uzanan hikâyesi, Hava Kuvvetleri’nde erken emeklilik: YAŞ kararları ne anlama geliyor?


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla TSK'da yapılan atamalar şöyle:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı

Orgeneral İrfan Özsert Genelkurmay 2. Başkanlığı'na, Orgeneral Kemal Yeni Ege Ordusu Komutanlığı'na (İntibak), Korgeneral Veli Tarakcı 3. Ordu Komutanlığı'na, Korgeneral Levent Ergün Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na, Korgeneral Metin Tokel 2. Ordu Komutanlığı'na, Korgeneral Zorlu Topaloğlu Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na, Korgeneral Sezai Öztürk 3. Kolordu Komutanlığı'na, Tümgeneral Muammer Alper 5. Kolordu Komutanlığı'na, Tümgeneral Tevfik Algan 9. Kolordu Komutanlığı'na atandı.

Tümgeneral Burhan Aktaş Genelkurmay Personel Başkanlığı'na, Tuğgeneral Sait Cengiz Özsoy Genelkurmay MEBS ve Siber Savunma Komutanlığı'na getirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı amiral atamaları kararına göre, Koramiral İbrahim Özdem Koçer Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na, Tümamiral Mustafa Kaya Mayın Filosu Komutanlığı'na atandı.

Tuğamiral Mehmet Savaş Eser Deniz Hava Komutanı, Tuğamiral Mustafa Biçen ise Çanakkale Boğaz Komutanı olarak görev yapacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı general ataması da yapıldı. Buna göre, Orgeneral İsmail Güneykaya Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı'na, Korgeneral Erdoğan Gür Hava Eğitim Komutanlığı'na, Tümgeneral Ergin Dinç Hava Harp Okulu Komutanlığı'na, Tümgeneral Ali Özmen Hava Savunma Komutanlığı'na, Tümgeneral Kemal Turan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığı'na atandı.

İrfan Özsert kimdir?

1983'te Kuleli Askeri Lisesi'ni, 1987'de Kara Harp Okulunu, 1988'de Topçu ve Füze Okulu'nda sınıf eğitimini tamamladı. Kara Harp Akademisi'nden mezun olarak kurmay subay oldu. 2007'de topçu kurmay albay rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2011-2012 arasında Kara Harp Okulu Öğrenci Alayı Komutanlığı yaptı.

2012'de tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2. Motorlu Piyade Tugayı (daha sonra 2. Hudut Tugayı) Komutanlığı ve Genelkurmay 2. İstihbarat ve Analiz Değerlendirme Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2016'da tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 2016-2017 arası Genelkurmay Genel Sekreterliği, 2017-2019 arası Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı yaptı. 2019'da korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Millî Savunma Bakanlığı Savunma ve Güvenlik Genel Müdürlüğü yaptı. 2023 YAŞ kararıyla orgeneral rütbesine terfi ettikten sonra Genelkurmay 2. Başkanlığına atandı.

Özsert, tümgeneralliği döneminde Orgeneral Işık Koşaner ve Orgeneral İlker Başbuğ'un KKKT'de Özel Sekreterliğini yaptı. 

 

Aynı karardaki diğer atamalar | Tamer Karadağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'ne atandı, eski Erzurum Valisi Okay Memiş, AFAD Başkanı oldu

Emniyet ve bakanlık bürokrasisinde başlayan değişimler, Valiler Kararnamesi'nin ardından yeni atama kararlarıyla devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 11 Ağustos gece yarısı yayımlanan kararda, üst kademe kamu yöneticiliklerinde değişimler oldu. 12 bakanlıkta yeni atamalar yapılırken, altı bakanlıkta bazı isimler görevden alındı. Yeni kararla, Erzurum Valisi Okay Memiş, yeni AFAD Başkanı olarak atandı. Böylece Memiş, 10 Ağustos'ta yayımlanan valiler kararnamesiyle Edirne Valiliği'ne atanan Yunus Sezer'in yerine getirilmiş oldu. Memiş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçim döneminde taşlı saldırıya uğradığı sırada Erzurum Valisi olarak görev yapıyordu. Atama kararlarında dikkati çeken isimlerden biri de oyuncu Tamer Karadağlı oldu. Erdoğan’ından etkilendiğine dair demeciyle gündeme gelen Karadağlı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri, Kültür ve Turizm, Milli Eğitim ve Milli Savunma bakanlıklarının üst kademelerine de atamalar yapıldı.

 

Valiler Kararnamesi | 57 ile vali ataması yapıldı, Soylu’ya yakın bazı valiler merkeze çekildi; depremden sonra en çok eleştirilen kurum olan AFAD’ın başkanı vali yapıldı

İçişleri Bakanlığı görevini yaklaşık 7 yıl sürdüren Süleyman Soylu’nun, yerini Ali Yerlikaya’ya bırakmasının ardından emniyet ve bakanlık bürokrasisinde yaşanan değişim, Valiler Kararnamesi ile de devam etti. Yeni bakan Yerlikaya ve ekibinin uzun süredir üzerinde çalıştığı Valiler Kararnamesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlandı. 73 kişilik kararnameyle 57 ilin valisi değişti, kulislerde bir bölümü Soylu’ya yakın olduğu konuşulan 16 vali merkeze çekildi. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra en çok eleştirilen kurumların başında gelen AFAD’ın başkanı Yunus Sezer, bu görevden alınarak Edirne Valiliği'ne atandı. 5 Temmuz’da TBMM Genel Sekreterliği görevini devreden Mehmet Ali Kumbuzoğlu da Aksaray Valiliği’ne getirildi. Kararnamede merkeze çekilen ve görev yeri değiştirilen isimler de dikkati çekti.

Soylu’ya yakın isimler merkeze

Ankara kulislerinde, eski İçişleri Bakanı Soylu’yla yakın olduğu konuşulan isimlerden Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Şırnak Valisi Osman Bilgin, Ordu Valisi Tuncay Sonel, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım merkeze çekilen valiler arasında yer aldı.

TOLGA ŞARDAN YAZDI: Valiler kararnamesi: Soylu'ya "gönülden bağlı olanlar" merkeze alındı, Erzurum Valisi Memiş AFAD'ın başına geliyor, bakanlık boşaltıldı

Emniyet Müdürleri Kararnamesi | Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Erzurum, Edirne, Şanlıurfa ve Muğla'nın da aralarında bulunduğu 24 ilin emniyet müdürü görevden alındı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs seçiminden sonra Süleyman Soylu'yu kabine dışında bırakarak Ali Yerlikaya'yı İçişleri Bakanlığı'na getirmesinin ardından emniyet teşkilatında en büyük operasyonu yaptı. 1 Ağustos Pazartesi gece yarısından sonra (2 Ağustos) yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle Soylu döneminde göreve getirilen 24 ilin emniyet müdürü görevden alındı. Ankara, İzmir, Bursa, Denizli, Erzurum, Edirne, Şanlıurfa ve Muğla'nın da aralarında bulunduğu 24 ilin emniyet müdürleri "kızak görev" olarak bilinen, "Emniyet Genel Müdürlüğü emrine" alınarak merkeze çekildi. Kararname ile Soylu döneminde göreve getirilen Emniyet Genel Müdür yardımcıları da değişti.

Soylu'nun en yakınındaki isimler olarak bilinen iki kritik isim, görevden alınarak, "kızak göreve" getirildi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu ile Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz, Emniyet Genel Müdürlüğü emrine çekilen isimler arasında yer aldı. Ayrıca, İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Sabit Akın Zaimoğlu da bu kritik görevinden Bursa İl Emniyet Müdürlüğü'ne atandı. Terörle Mücadele Daire Başkanı Hasan Yiğit ise Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Konya Emniyet Müdürlüğü'nden Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Engin Dinç ise daha önce Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı yapmıştı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameyle, görevden almalar ve yer değişiklikleriyle birlikte toplam 52 ilin emniyet müdürü değiştirildi. Kararnamede, toplam 83 emniyet personelinin ismi yer aldı. 

TOLGA ŞARDAN YAZDI: Soylu'nun ekibine yönelik tasfiyede ilk raund: Ankara ve İzmir Emniyet müdürleri merkeze alındı, 52 kentin emniyet müdürü değiştirildi

TIKLAYIN | Yerlikaya iki günde iki kez İstihbarat'a gitti ve kim bu polis müdürleri?

TIKLAYIN | Yeni Emniyet Genel Müdürü'nün masasındaki tablo: Soylu'nun yedi yıllık enkazı kaldırılacak

TIKLAYIN | Dink olayında devlet görevlilerinin yargılanmasındaki acele niye?

 

2023 YAŞ kararları | Metin Gürak Genelkurmay Başkanı oldu

2023 YAŞ kararları, 3 Ağustos gecesi itibarıyla Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanı olmasıyla boşalan Genelkurmay Başkanlığı'na, Orgeneral Metin Gürak getirildi. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, kuvvet komutanlığı yapmadan doğrudan Genelkurmay Başkanı olarak atandı.

30 Ağustos 2023'ten geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 63 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 24 general ve amiralin görev süreleri bir yıl, 365 albayın görev süreleri ise 2 yıl uzatıldı. İki general yaş haddi nedeniyle 1 Eylül 2023'ten, 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2023'ten geçerli olarak emekliye sevk edildi.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever yaş haddi, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildiklerinden Genelkurmay Başkanlığı'na 2. Ordu Komutanı Orgeneral Metin Gürak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu atandı.

266 olan general ve amiral sayısı, 30 Ağustos 2023 itibarıyla 286 olacak. 30 Ağustos 2023'ten geçerli olmak üzere, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan korgeneraller İrfan Özsert ve Kemal Yeni orgeneralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Korgeneral İsmail Güneykaya orgeneralliğe; Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tümgeneraller Zorlu Topaloğlu, Sezai Öztürk ve Mustafa Oğuz korgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Tümamiral İbrahim Özdem Koçer koramiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tümgeneraller Erdoğan Gür ve İsmail Üner korgeneralliğe terfi ettirildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tuğgeneraller Burhan Aktaş, Mehmet Özeren, Özkan Ulutaş, Mehmet Yasin Kalın, Faruk Metin, Mehmet Cafer Aksoytürk, Ertan İnaltekin, Subutay Adaş, Murat Ataç, Hurşit Ağırcan, Mücahit Zorlutuna, Ahmet İbiş, Hakan Tunç ve Osman Alp tümgeneralliğe; Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tuğamiraller Mehmet Baybars Küçükatay, Alper Yeniel, İsmail Güldoğan, Refik Levent Tezcan, Ramazan Özoğul ve Hüseyin Tığlı tümamiralliğe; Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tuğgeneraller Kemal Turan, Hayrettin Koca ve Ertunç Ertufanlı tümgeneralliğe yükseltildi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI | Metin Gürak’ın bir “ilk” ile Genelkurmay Başkanlığı’na uzanan hikâyesi, Hava Kuvvetleri’nde erken emeklilik: YAŞ kararları ne anlama geliyor?