Politika

TBMM Genel Kurulu'nda Can Atalay tartışması: "Anayasa Mahkemesi haddini, hududunu aştı"

Prof. Dr. Çetin Arslan, yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri kontenjanından HSK üyesi olarak seçildi

31 Ocak 2024 20:30

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Can Atalay hakkındaki kararın birleşimi yönetirken okunmasına yönelik eleştirilere ilişkin, "Benim alnım ak, başım dik. Kim ne derse desin Anayasa'ya, yasalara, İçtüzüğe sadakatle yoluma devam edeceğim. Beni itham ederek beni yolumdan, davamdan, Anayasa ve yasaları uygulamaktan kimse alıkoyamaz" dedi. CHP'nin TOKİ konut projelerinde yaşanan sorunların araştırılması önerisi Genel Kurul'da reddedilirken, bugün boş bulunan bir HSK üyeliği için de seçim yapıldı. Gizli oylama sonucunda Prof. Dr. Çetin Arslan, yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri kontenjanından HSK üyesi olarak seçildi.

Önceki gün TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin karar TBMM Genel Kurulu’nda okunmuştu. Meclis'te bir ilk yaşanarak Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da TBMM Başkanvekili Bozdağ tarafından karar okunarak Atalay'ın milletvekilliği düşürülmüştü.

TBMM Genel Kurulu'na bugün TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlık etti. Bozdağ, TBMM Genel Kurulunun açılışında 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi. Bozdağ, Genel Kurul'da Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararı okutması nedeniyle şahsına yönelik gelen eleştirilere de cevap verdi. 

TIKLAYIN - TBMM Dışişleri Komisyonu, 14 kanun teklifini kabul etti

TIKLAYIN - Bekir Bozdağ: Dün yapılan işlem Anayasa'ya uygun, FETÖ ile mücadele konusunda ortaya koyduğum iradenin zekatı yeter

Bozdağ: Dün yapılan işlem Anayasa'ya uygun

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ve Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya'nın Genel Kurul'da dün okunan Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Can Atalay hakkındaki yazısının "yokluğunun tespitine" dair bir önerileri olduğunu belirten Bozdağ, söz konusu dilekçeyi işleme almadığını söyledi. Bozdağ, "Dün yapılan işlem Anayasa'ya uygun ve Anayasa'nın uygulaması şeklindedir. Tekemmül etmiş, tamamlanmış bir işlemdir. Bu nedenle bu dilekçeyi işleme alamıyorum" diye konuştu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Kaya ve CHP Grup Başkanvekili Günaydın'ın, usul tartışması açılmasını istemesi üzerine de Meclis Başkanvekili Bozdağ, usul tartışması açarak lehte ve aleyhte olmak üzere 4 milletvekiline söz verdi.

Zengin: Anayasa fırlatmak için değildir, okunmak içindir

Lehte söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, dün Genel Kurul'daki tablonun Türkiye'yi rahatsız ettiğini belirterek TBMM'nin tavrının herhangi bir yargı kurumunun tarafını tutmak yönünde olmaması gerektiğini söyledi.

Zengin, "'Genel Kurul'da bunu duymadık, duymadığımız için yok hükmündedir' deniliyor. Zaten duyulmaya dair bir irade yoktu" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Bozdağ'a Anayasa kitapçığı fırlatıldığını belirten Zengin, "Anayasa fırlatmak için değildir, okunmak içindir" dedi.

Zengin, dün Genel Kurul'da AKP'li milletvekillerine DEM Partisi Mersin Milletvekili Perihan Koca Doğan'ın "katil" diye bağırdığını anlatarak şöyle devam etti:

"Bir grup milletvekili Meclisi terörize ederek iş çıkarabileceğini zannediyor. Meclisin asli dili kelimelerdir. Meclisin asli dili hukuktur. Dün burada yapılan da Anayasaya uygun bir eylemdir. Her şey hukuk zemininde varlık kazanmıştır."

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, İçtüzük'te Yargıtay tarafından kesinleşmiş bir karar hakkında "Meclis, Anayasa Mahkemesinin kararını beklemelidir" gibi bir hüküm yer almadığını belirterek "Meclisin yaptığı işlem son derece açıktır ve hukuka uygundur. Bunun Anayasa'ya, İçtüzüğe aykırı olduğunu çıksın Anayasa'dan bir cümle okuyarak bir tane babayiğit buradan okusun biz de dinleyelim" diye konuştu.

Bülbül: Anayasa Mahkemesi haddini, hududunu aştı

Anayasa Mahkemesi'nin haddini, hududunu aştığını dile getiren Bülbül, "Anayasa Mahkemesi kendini bir temyiz makamı olarak görmüştür" değerlendirmesini yaptı.

"Anayasa Mahkemesi üyelerini de Yargıtay üyelerini de siz atadınız"

CHP Grup Başkanvekili Günaydın ise TBMM'de konuşma yapma ölçüsünün babayiğitlik değil, hukuka uygun bilgi sunmak olacağını belirtti.

Anayasanın 83. maddesini okuyan Günaydın, "Demek ki bu işler babayiğit olmakla değil, Anayasa'yı iyi bilmekle oluyor" dedi.

Günaydın: AYM ve Yargıtay üyelerini siz atadınız, atadığınız adamlar kapışıyor

Günaydın, "Anayasa Mahkemesi üyelerini de siz atadınız, Yargıtay üyelerini de siz atadınız. İki mahkeme arasında, atadığınız adamlar kapışıyor, utanmadan bunu sorun haline getiriyorsunuz" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Bozdağ'ın İçtüzüğün 68. maddesine göre dün birleşimi kapattığını anlatan Günaydın, "Burada stenograflar not edemezken, katibin söylediğini kimse duyamazken sükunet sağlanamamışken nasıl okuttu bu kararı?" diye sordu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Kaya ise gerekçe uydurmanın bir kararın hukuki olacağı anlamına gelmeyeceğini belirterek en kötü kararın bile altında hukukçuların gerekçeleri olduğunu söyledi.

Kaya, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin kararının Meclis Genel Kurulunda okunmasını, darbe bildirilerinin TRT'de okunmasına benzetti.

Güler: Başörtüsü zulmüne uydurma gerekçeyle alkış tutanlar hukuk dersi veremez

AKP Grup Başkanı Güler, Anayasanın 138. maddesindeki "Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez." hükmüne işaret ederek "Yani arkadaşlar diyor ki; 'Anayasamızın 138. maddesinin son fıkrasını kaldırın, görmeyin. Yargıtay kesin hükmünü görmeyin,' Neden? 'Bizim şu anda bu işimize geliyor.' Klasik CHP tavrı işte" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizen Güler, "90'lı yıllarda başörtüsü zulmüne, bırakın kanun, bırakın yönetmelik bir uydurma gerekçeyle alkış tutanlar; 367 meselesinde bırakın kanun, bırakın yönetmelik, '411 el kaosa kalktı' derken alkış tutanlar, bizlere hukuk dersi veremez" diye konuştu.

DEM Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, DEM Partisi Mersin Milletvekili Doğan'ın "katil" dediğinin tutanaklarda yer almadığını söyledi.

Bunun üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Zengin, Genel Kurul kapandıktan sonra DEM Partisi Mersin Milletvekili Doğan'ın defalarca "katil" diye bağırdığını belirterek kapandıktan sonra da Genel Kurulda kayıtlara devam edilmesini önerdi.

CHP Grup Başkanvekili Günaydın, Zengin'in önerisine katıldıklarını dile getirdi.

Tanrıkulu: Yargıtay idam kararı vermişti, Meclis de Anayasa'yı infaz etti

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise Meclis'te dün Can Atalay kararının okutulmasıyla Anayasa'nın idam edildiğini söyledi. Tanrıkulu, konuya ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

"Dün burada ne oldu? Dün de burada bu Meclis Anayasa'yı idam etti. Daha doğrusu infaz etti; idam kararı verilmişti Yargıtay tarafından. Bu Meclis, Meclis'in yaşama nedeni olan Anayasa'yı infaz etti. Sayın Başkan, size 'cellat' demek istemiyorum ama yani sonuçta o sehpaya siz tekme vurdunuz ya! Yani bir hukukçu olarak tekme vurdunuz gerçekten. Dolayısıyla böyle hukuksuzluğu esas alan bir rejimle maalesef yönetiliyoruz. Yani gidişimiz, halimiz hal değil."

Meclis Başkanvekili Bozdağ, konuşmaların ardından tutumunda bir değişiklik olmadığını belirtti.

Bozdağ: Belli ki Can Atalay unutuldu, Bekir Bozdağ üzerinden bir şey yapılıyor

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurulda dünden bu yana şahsına haksız ithamlar yapıldığını; kürsü masumiyeti ve tarafsızlığı nedeniyle bunlara cevap veremediğini kaydetti.

Tartışmaların sürekli tekrarlandığını ifade eden Bozdağ, "Belli ki Can Atalay unutuldu, Bekir Bozdağ üzerinden bir şey yapılıyor. Bir defa şunu söyleyeyim; FETÖ terör örgütü elebaşı Fethullah Gülen terörist başıdır, bir terör örgütünün yöneticisi, kurucusudur, eli kanlı bir katildir. Ben bunu defalarca hem medyada hem burada söyledim ama 2011'de, 13 sene önce söylenmiş bir sözü sürekli getirip benim daha sonra söylediklerimi yok saymak, büyük bir haksızlıktır" diye konuştu.

"FETÖ ile mücadele konusunda ortaya koyduğum iradenin zekatı yeter"

Bozdağ, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini hatırlatarak "15 Temmuz'da CHP'den, diğer partilerden pek çok arkadaşımızla burada bombaların altında da 'bize düşen burada ölmektir' diye milletvekilleriyle beraber meydan okuyan da bir Bekir Bozdağ var. O zaman o konuşma da var ve bu devletin içerisine sızmış bu Haşhaşilerin, bu teröristlerin Türkiye Cumhuriyeti'nin yargısından, ordusundan, emniyetinden, kurumlarından ayıklanması konusunda Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde büyük bir mücadeleyi verirken en önde duran da bu kardeşinizdir. Benim yaptıklarım ortadadır. FETÖ ile mücadele konusunda ve bilumum terör örgütlerine Türkiye'yi dar etme konusunda ortaya koyduğum iradenin zekatı beni bu konuda haksız yere eleştirenlere fazlasıyla yeter, artar bile" ifadelerini kullandı.

"Benim ne yaptığım ortada"

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim çöplüğe attığımız, çöplükte bıraktıklarımızı ve daha sonra ifade ettiğimiz net fikirleri de yok sayarak o çöplüğü karıştırıp getirenler sadece ellerini ve dillerini kirletirler. Ben tüm arkadaşlarımızdan istirham ediyorum; lütfen buranın şahsiyat yapmadan bir çalışma ortamını hep beraber yapalım. Benim alnım ak, başım dik. Kim ne derse desin Anayasa'ya, yasalara, İçtüzüğe sadakatle yoluma devam edeceğim. Beni itham ederek beni yolumdan, davamdan, Anayasa ve yasaları uygulamaktan kimse alıkoyamaz. Bekir Bozdağ'ın hayatı 98'den beri kamunun önündedir. Benim ne yaptığım ortada, her şey de kayıt altındadır. Birkaç tane örnek alıp benim daha sonra yaptığım mücadeleyi ve bunları devletten ayıklamak için yaptığım gayreti, çabayı hiç kimse yok sayamaz. Terör örgütü vasfı olmadığı dönemde herkesin söylediklerini bir çıkarır, yarıştırırsak neler olur... Ama biz dershanelerin, medya organlarının, eğitim kurumlarının, derneklerin kapatılmasında; yargının, adliyenin, emniyetin, ordunun, devletin tüm kurumlarına sızmış teröristlerin temizlenmesinde büyük bir fedakarlık yaptık."

Artık bu konuda konuşmayacağını, kendisine iftira edenlerle hukuk önünde hesaplaşacağını belirten Bozdağ, sözlerini şöyle bitirdi:

"Benim CHP'li çok dostlarım var; DEM Parti'den, İyi Parti'den, MHP'den, Saadet'ten beni öğrenciliğimden beri tanıyanlar var. benim hayatımın her anını bilenler var. O şahitlere de sorun, Bekir Bozdağ'ı size anlatırlar, terör örgütleri karşısında nasıl bir tavır karşısında olduğumu size söylerler. Biz terörün de teröristlerin de terör örgütlerinin de Amerika'nın kucağında oturup bu memlekete meydan okuyan herkesin de karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz."


CHP'nin TOKİ konut projelerinde yaşanan sorunların araştırılması önerisi reddedildi

Öte yandan CHP, TOKİ'nin sosyal konut projelerinde yaşanan sorunların araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesinin gündemde öne çekilerek TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmesi için grup önerisi verdi. CHP’nin, TOKİ'nin sosyal konut projelerinde yaşanan sorunların araştırılması için verdiği Meclis araştırması açılması önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, "Binlerce vatandaş kiralarını bile ödemekte zorlanarak 4 yıldır bekliyorlar. Şehit yakınının, gazinin, dul ve yetimin, engellinin, emeklinin önüne sözleşme koymuşlar, peşinatlar 9 katına çıkmış, sabit ödeme iptal edilmiş. Vade sayısı 240'tan 180'e düşürülmüş. Bir vurgun da KDV'den; o da yüzde 1'den yüzde 10'a çıkarılmış. Böyle sosyal konut olmaz, bu insanlar bu taksitleri nasıl ödeyecek? Dar gelirli bu ödemeleri nasıl yapacak diye düşünen yok. 900 liralık taksidi 10 bin 15 bin lira nasıl çıkardığınızı, çıkın savunun savunabiliyorsanız, savunamazsınız" dedi.

Saadet Partili Özdağ: 2019 yılında mağdurlara 100 bin konut vermeye söz vermiştiniz

Saadet Partisi Grup Başkanı Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ da şöyle konuştu:

"2019 yılında söz vermiştiniz, demiştiniz ki 100 bin konut vereceğiz mağdurlara. 2022 yılı geldiği zaman şöyle bir konuşmaya şahit olmuştuk, 500 bin konut yapıyoruz, 250 bin arsa veriyoruz. 2019'la 2022 aynı. 2019'u merak etmiştim hakikaten verildi mi diyerek ama çoğu yerde verilmemiş. TOKİ Başkanlığı'na, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'na yazılar yazdım. TOKİ'nin 2019'daki projesiyle ilgili bugüne kadar mülk sahibi olan vatandaş sayısı kaçtır, başvuru yaptığı halde mülk sahibi olmayan vatandaş sayısı kaçtır, proje kapsamında temeli atılmamış, tamamlanmamış, teslim edilmemiş konut sayısı illere göre ne kadardır? Cevaba bakın; 100 bin konut için müracaat edilmiş 1 milyon 200 bin kişi müracaat etmiş, 97 bin 483 kişi hak sahibi olmuş. Ben ne diyorum sen ne cevap veriyorsun, hangi şehirde hangi ilçede hangisini bitirdin söylesene bana bunları? Niye söyleyemiyorsun. Hükümet bu sözlerin hiçbirini yerine getirmemiş. Tuzlada mağdurlar var, yapmışsınız bu evleri daha teslim etmemişsiniz ama yüzde 1 olan KDV'yi yüzde 10'a çıkarmışsınız."

İyi Partili Aydın: Birkaç oy fazla almak uğruna ortaya atılan vaatler...

İyi Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın da şunları kaydetti:

"Barınma ve konut hakkı siyasi iktidar tarafından yeterli orandan sağlanamamıştır. En büyük nedenlerinden bir tanesi seçim zamanı yaklaştığı zaman verilen fakat gerçekleştirilemeyen vaatlerdir. Birkaç oy fazla almak uğruna ortaya atılan vaatler konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın umutlarını yerle yeksan etmektedir. Vatandaşlarımız artık ev yada araba almaktan daha çok maaşlarıyla zar zor geçinmenin derdine düşmüş durumdadır. Birçok kişi hayat pahalılığa yenik düşmüştür. Birçok şehrimizde 10 bin TL'ye ev bile kiralanamazken siz bu rakamı belirlerken hangi kriterleri göz önüne aldınız?"


HSK üyeliğine Çetin Arslan seçildi

Boş bulunan Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği için Genel Kurul'da seçim yapıldı. Prof. Dr. Çetin Arslan, yapılan gizli oylama sonucunda HSK üyesi olarak seçildi.

Prof. Dr. Çetin Arslan, yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri kontenjanından HSK üyesi olarak seçildi.

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, HSK’da boş bulunan 1 üyelik için seçilecek adayları belirlemek üzere 17 Ocak'ta toplanmıştı. Yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri kontenjanından seçilmek üzere aday olan altı kişiden üçü Genel Kurul’a sunulmuştu.

6 Şubat'ta Genel Kurul çalışmayacak

Ayrıca oylamanın ardından Danışma Kurulu, TBMM Genel Kurulu’nun 6 Şubat salı günü çalışmaması önerisini sundu. Kabul edilen karara göre Genel Kurul, Kahramanmaraş merkez depremlerin yıldönümü olan 6 Şubat’ta çalışmayacak.

TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü!

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edildiğine ilişkin kararın TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Meclis'te bir ilk yaşandı ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez bu konuda hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul'da Can Atalay kararı okunarak milletvekilliği düşürüldü. Genel Kurulu yöneten TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'a, kararı okuduğu sırada Anayasa kitapçığı fırlatıldı.
 
Kararın okunmasının hemen ardından TBMM internet sitesinde yer alan, "Milletvekilliği Sona Erenler" sayfasına Can Atalay da eklendi. 
 
 

Can Atalay'dan ilk açıklama

Vekilliğinin düşürülmesi kararının ardından Atalay'dan ilk açıklama geldi. Atalay, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla yayınladığı açıklamada, "Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini 'düşürdüler.' Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz" dedi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - AYM kararına uymayan Yargıtay’ın dediği oldu: Anayasaya uyulmadı, TİP milletvekili Can Atalay’ın vekilliği düşürüldü, AYM kılını bile kıpırdatamadı

TIKLAYIN - Can Atalay'dan ilk açıklama: "Kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak, hep beraber göreceğiz"