Spor

Antalyaspor "ayrımcılık ve propaganda" nedeniyle hükmen mağlup sayılır mı? TFF Disiplin Talimatı ne diyor?

TFF Disiplin Talimatı'na göre, Sagiv Jehezkel ve Antalyaspor'u nasıl bir yaptırım bekliyor? Hükmen mağlubiyet cezası verilir mi?

15 Ocak 2024 03:28

T24 Spor

İsrailli oyuncu Sagiv Jehezkel, Trabzonspor'a attığı gol sonrası yaptığı gönderme nedeniyle hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma başlatılırken, takımı Antalyaspor'u da bekleyen yaptırımlar gündeme geldi. TFF Disiplin Talimatı'nın "Ayrımcılık ve İdeolojik Propaganda" ve "Saha Olayları"nı düzenleyen maddeleri uyarınca İsrailli futbolcu kadar Antalyaspor'u da bir dizi ceza bekliyor. 

Antalyaspor Kulübü, Trabzonspor maçında attığı golden sonra kolundaki bandajda yazılı olan İsrail-Hamas savaşının başladığı tarih 7 Ekim 2023 gününü ve Davud'un Yıldızı'nı gösteren İsrailli futbolcu Jehezkel'i kadro dışı bıraktı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise Jehezkel hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Jehezkel, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında Antalya Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alındı. 

Eski hakem, spor yorumcusu Ahmet Çakar ise İsrailli oyuncunun Trabzonspor maçında attığı golden sonra yaptığı hareket nedeniyle, TFF Disiplin Talimatı'na göre Antalyaspor'un hükmen mağlup sayılması gerektiğini söyledi.

TIKLAYIN - Gol sevincinde 7 Ekim’in 100. gününe gönderme yapmıştı; Antalyaspor’un İsrailli oyuncusu Jehezkel, kadro dışı bırakıldı

TIKLAYIN - Antalyaspor'un İsrailli futbolcusu gözaltına alındı

Fotoğraflar (AA)

TFF Disiplin Talimatı ne diyor?

Antalyaspor'un evinde oynan maçta Trabzonspor, Fountas'ın attığı golle soyunma odasına 1-0 önde gitmiş, Antalyaspor ise gündeme gelen Sagiv Jehezkel'in golü ile 68. dakikada skoru eşitlemişti.

İsrailli futbolcu, bu golden sonra bileğinde İsrail-Hamas savaşının başladığı tarih olan 7 Ekim 2023 gününe gönderme yapan bandajı göstermişti.

Peki Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Disiplin Talimatı'na göre, Sagiv Jehezkel ve Antalyaspor'u nasıl bir yaptırım bekliyor?

Disiplin Talimatı'nın "Ayrımcılık ve İdeolojik Propaganda" maddesi uyarınca "Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı veya herhangi bir şekilde ayrımcılık yaparak insanlık onurunu zedeleyen" futbolculara 4 ila 8 müsabakadan men cezası veriliyor. Kulüp yöneticilerine ise 45 ila 90 gün hak mahrumiyeti cezasının yanı sıra bir dizi para cezaları düzenleniyor. 

 

Ayrıca ihlalin ağırlığına göre veya tekrarı halinde, kulübe bir veya daha fazla müsabakayı seyircisiz oynama, saha kapatma, hükmen mağlubiyet, puan silme ve ihraç gibi ek cezalar da verilebiliyor.

Disiplin Talimatı'nın "Saha Olayları" maddesi uyarınca da Disiplin Kurulu; seyircisi, mensupları, futbolcuları nedeni ile olaylardan sorumlu kulüplere olayın ağırlığına göre, para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezasını birlikte uygulayabileceği gibi sorumlu kulüp hakkında, bu cezalardan herhangi birini vermekle de yetinebilir.

Hükmen mağlup sayılan takımın attığı hiçbir gol geçerli kabul edilmediği için Antalyaspor'un da İsrailli oyuncunun attığı golü geçersiz sayılabilir.

TIKLAYIN - Antalyaspor Başkanı Boztepe: Spekülasyona neden olabilecek bu hareketi asla tasvip etmiyorum

TIKLAYIN - TFF'den Jehezkel için kınama: Sorumlular ile ilgili gerekli işlemler ve disiplin soruşturmaları ivedilikle başlatılmıştır

TIKLAYIN - Ahmet Çakar: Antalyaspor hükmen mağlup edilmeli

Sagiv Jehezkel kimdir?

Sagiv Jehezkel, profesyonel kariyerine 2014 yılında Hapoel Tel Aviv kulübünde başladı. Daha sonra sırasıyla Maccabi Tel Aviv, Ironi Kiryat Shmona, Bnei Yehuda Tel Aviv, MS Ashdod, MS Ashdod, Hapoel Be'er Şeva, Antalyaspor kulüplerinde oynadı.

28 yaşındaki hücum oyuncusu Antalyaspor’a sezon başında İsrail’in Hapoel Beer Sheva takımından transfer edildi. Transfermarkt'te yer alan bilgilere göre, Jehezkel’in Antalyaspor ile Haziran 2026’ya kadar sözleşmesi bulunuyor.

Jehezkel bu sezon oynadığı 13 maçta altı gol ve iki asist kaydetti.

TFF Disiplin Talimatı 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Futbol Disiplin Talimatı'nın 42. maddesini düzenlenen "Ayrımcılık ve İdeolojik Propaganda" ile 52. maddesinde düzenlenen "Saha Olayları" hakkındaki talimatlar şöyle:
 
TFF Futbol Disiplin Talimatı Madde 42 – Ayrımcılık ve İdeolojik Propaganda
 
(1) Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı veya herhangi bir şekilde ayrımcılık yaparak
insanlık onurunu zedeleyen,
 
(a) Futbolculara 4 ila 8 müsabakadan men cezası,
 
(b) Kulüp yöneticilerine ise 45 ila 90 gün hak mahrumiyeti cezası ve Süper Lig kulübü
yöneticileri için 78.000.-TL’den 315.000.-TL’ye kadar, 1. Lig kulübü yöneticileri için 39.000.- TL’den 156.000.-TL’ye kadar, 2. Lig kulübü yöneticileri için 30.000.-TL’den 60.000.-TL’ye kadar, 3. Lig kulübü yöneticileri için 19.500.-TL’den 39.000.-TL’ye kadar para cezası,
 
(c) Görevlilere ve diğer kişilere, 4 ila 8 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı, veya 30 ila 60 gün arasında hak mahrumiyeti cezası, verilir.
 
(2) Mensupları ve taraftarları 1. fıkrada tanımlanan fiili gerçekleştiren kulüplere ise ayrıca Süper Lig için 195.000.-TL’den 600.000.-TL’ye kadar, 1. Lig için 120.000.-TL’den 300.000.- TL’ye kadar, 2. Lig için 60.000.-TL’den 120.000.-TL’ye kadar, 3. Lig için 30.000.-TL’den 60.000.-TL’ye kadar para cezası verilir.
 
(3) Ayrıca ihlalin ağırlığına göre veya tekerrür halinde, kulübe bir veya daha fazla
müsabakayı seyircisiz oynama, saha kapatma, hükmen mağlubiyet, puan silme ve ihraç gibi ek cezalar da verilebilir.
 
(4) Müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında her türlü ideolojik propaganda yapmak yasaktır. Bu yasağa uyulmaması halinde bu maddede belirtilen cezalar uygulanır.
 
TFF Futbol Disiplin Talimatı Madde 52 – Saha Olayları
 
(1) Stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde
oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralları bireysel veya toplu bir biçimde ihlal eden kişiler, bir aydan iki yıla kadar müsabakalardan men veya süreli hak mahrumiyeti cezası ile cezalandırılır.
 
(2) Disiplin Kurulu; seyircisi, mensupları, futbolcuları nedeni ile olaylardan sorumlu
kulüplere olayın ağırlığına göre, para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezasını birlikte uygulayabileceği gibi sorumlu kulüp hakkında, bu cezalardan herhangi birini vermekle de yetinebilir.
 
(3) Yukarıda ikinci fıkrada belirtilen yaptırımlara ek olarak; elektronik bilet uygulamasının yapıldığı Süper Lig ve 1. Lig müsabakalarında, olayların ağırlığına ve oluşuna göre saha olaylarına karışan taraftarların bulunduğu blok veya bloklara giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle müsabakaya girişleri engellenebilir. Bu fıkra kapsamında ev sahibi olarak oynanan müsabakada verilen ceza, ilgili kulübün ev sahibi olarak oynayacağı müsabakalarda; misafir kulüp olarak oynanan müsabakada alınan ceza, ilgili kulübün misafir kulüp olarak oynayacağı müsabakalarda infaz edilir. Lig müsabakalarında alınan cezalar lig müsabakalarında, kupa müsabakalarında alınan cezalar kupa müsabakalarında infaz edilir. Saha olaylarında bulunamayacak engelli seyirciler hakkında kart blokajı cezası uygulanmaz.
 
(4) Meydana gelen maddi zarar sorumlulara tazmin ettirilir.