Seçim 2023

Bekir Ağırdır: İktidarın parlamentoda çoğunluğu kazanması zor, Erdoğan'ın kazanma olasılığı ise az da olsa var

Araştırmacı Bekir Ağırdır ve T24 yazarı Murat Sabuncu yorumladı

01 Mart 2023 12:00

Araştırmacı Bekir Ağırdır, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ortaya çıkan yeni paradigmaların seçmenin tercihlerini etkieyeceğini ifade ederek seçim sonucunu beliryecek şeyin muhalefetin tutumu ve yol haritası olacağını söyledi.

"Depremin siyasi tercihlere etki etmeyeceğini düşünmek doğru olmaz" diyen Ağırdır, "Cumhur İttifakı'nın parlamentoda çoğunluk sağlayacak potansiyelinin kalmadığını sanıyorum ama Tayyip Bey’in seçimi kazanma ihtimali az da olsa hala olabilir. Ama bunu üretecek duygu ne olabilir? 3 ayda deprem bölgesinde temelleri atmak mı? Her gün deprem bölgesinde yapılacak temel atma törenlerinin 46 televizyonda yayınlanması mı? Eğer toplum gerçekten bir iktidar değişimini veya bütün bu süreçleri, toplumun ve devletin geleceği konusunda bir beka riski yaratacağı korkusuna kapılırsa ve güvenlik temelli tercihlerde bulunursa o gün devleti temsil ettiğini düşündüğü bloka doğru bir kayış ihtimali elbette vardır. Yani toplum gerçekten bir can derdine düşerse o zaman bu iktidarın lehine olur" dedi. 

Ağırdır, "Gençler sandığa gitmezse de iktidarın kazanma ihtimali artar" yorumunu yaptı. 

"İktidar seçimleri ertelemenin anayasal olarak mümkün olmadığını gördü"

Ağırdır seçimin 14 Mayıs'ta yapılması kararının değerlendiren Ağırdır, "İktidar seçimleri ertelemenin anayasal olarak mümkün olmadığını gördü" diyerek "Bütün bunların yanında iktidar, hala muhalefetin kendi arasında tam bir mutabakat sağlayamamış bir görüntü vermesinin de bir fırsat alanı yarattığını düşünmüş olabilir" dedi.

"Bu sorunlar yumağının içinden selametle çıkmak için daha büyük bir hikaye ve vizyona ihtiyaç var"

Muhalefetin sadece kişiler veya iktidar karşıtlığı üzerinden bri söylem üretmesinin eksiklik olabileceğini dile getiren Ağırdır, daha büyük bir vizyon ve değişimin vaat edilmesi gerektiğini söyledi. Muhalefetin kendi içerisinde yaşanan tartışmaları eleştiren Ağırdır, küresel pandeminin ardından yaşanan sorunlar, Türkiye'nin yaşadığı ekonomik kriz, dünyada yaşanan savaş ve krizlerin sürdüğünü ve bunun üstüne deprem felaketinin yaşandığını hatırlatarak "Bu sorunlar yumağının içinden selametle çıkmak için daha büyük bir hikaye ve vizyona ihtiyaç var. Ama ne yazık ki muhalefet henüz bu görüntüyü vermedi" dedi.

Erdoğan seçim tarihini 14 Mayıs olarak açıkladı, iktidarın hedefi ne?

Muhalefet ne yapacak?

Muhalefetin adayı kim olacak?

Deprem felaketinin arından yaşananlar seçmenin tercihlerinde nasıl bir etki yaratacak?

İktidarın seçimleri kazanma ihtimali ne?

Araştırmacı Bekir Ağırdır ve T24 yazarı Murat Sabuncu yorumladı.