Videoröportaj

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Derya Kömürcü: Altılı Masa, AKP'nin çelik seçmenini kazanma çabasından vazgeçmeli; cekişme görüntüsü vermemeli, HDP'ye dönük diline dikkat etmeli

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Derya Kömürcü, Candan Yıldız'a yorumladı

13 Aralık 2022 11:00

2023'te seçime girecek partilerin son 12 aylık 'performansını' değerlendiren Yöneylem Araştırma Koordinatörü Derya Kömürcü, 1 yıldan fazladır AKP'nin oy kaybı yaşadığını ancak 'ne olursa olsun' AKP'ye oy verecek bir 'çelik seçmen' kitlesinin olduğunu ifade ederek  "Muhalefetin onlara seslenmek için çabasını da anlamsız buluyorum" dedi. 

"En kritik şey HDP ile kurulacak ilişki"

HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok kritik bir konumda olduğuna dikkat çeken Kömürcü, "Muhalefet seçimi kazanacaksa en kritik şey HDP ile kurulacak ilişkidir. HDP'nin desteğini alamadığı bir aday kazanamaz" diye konuştu. 

Kömürcü, 2023 seçimlerinde Meclis aritmetiğinin çok belirleyici olacağını ifade etti. Kmmürcü, "Burada en kritik şeylerden birisi seçimi kazandıktan sonra iddianızı yerine getirebilmeniz için Meclis'te çoğunluğu elde etmeniz gerekir.  Şu anda partilerin oy oranlarına baktığımda her iki ittifakın da 300 millevekilinin üstüne çıktığını göremiyoruz. Bazen 3 bazen 5 milletvekili olan partinin bile bir yasanın çıkmasını engellenebileceği veya sağlayabileceği bir meclis aritmetiği ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı. 

"AKP'nin oyu yükseliyor ama kazanmaya yetmiyor"

"AKP'nin ne olursa olsun kendisine oy verecek bir seçmen kitlesi var" diyerek bunu 'çelik seçmen' olarak niteleyen Kömürcü,  "Son 3 ayda AKP'de bir yükseliş var. Bu kararsızlar kümesine düşen kendi seçmenini yeniden kazanmasından kaynaklanıyor. Ama bu yine de seçim kazandıracak bir oran değil" dedi.

Kömürcü, kararsız seçmenlerinin tercihlerinde etkili olan faktörleri anlatarak "Kararsızlar 'oy kullanmayacak' seçeneğinde toplanmış durumda. Bu küme eksiliyor, aynı zamanda kalanlar AKP'ye dönme ihtimali de daha düşük olan seçmenler" diye konuştu. 

"Muhalefetin AKP'nin 'çelik seçmenini' ikna çabası anlamsız"

2023 seçimlerine ilişkin seçmen davranışı analizi yapan Kömürcü, "Tarafsızların yüzde 44'ü 'Erdoğan'a asla oy vermem' diyor. 'Kesinlikle oy veririm' diyenler yüzde 22. Bu oranlar oldukça düşük aslında. İktidar seçimi kazanmak istiyorsa muhalifleri ikna etmek zorunda" ifadelerini kullandı. 

"AKP'nin ne olursa olsun kendisine oy verecek bir seçmen kitlesi var" diyerek bunu 'çelik seçmen' olarak niteleyen Kömürcü, "Muhalefetin onlara seslenmek için çabasını da anlamsız buluyorum" dedi. 

AKP ve Erdoğan oy kayıplarını telafi ediyor mu?

Altılı Masa ve HDP ortak adayda uzlaşamazsa olası senaryolar neler?

Yöneylem Araştırma Koordinatörü Derya Kömürcü, Candan Yıldız'a yorumladı.