Videoröportaj

"Adsız Alkolikler" gönüllüsü Tarhan Gürhan anlattı: 17 yıldır Türkiye'nin dibini dinliyorum

"Karşılıksız aldım, karşılıksız veriyorum şimdi"

20 Mayıs 2022 17:37

Kökleri 87 yıl öncesine ABD'li bir iş insanın çabalarına dayanan Adsız Alkolikler oluşumu, alkolizmle mücadelede önemli bir yer yere sahip. Ayık kalmaya karar veren alkolikleri güçlendirmek için Türkiye'de de 1988'den beri faaliyet yürüten Adsız Alkolikler, alkolün ne yanında, ne de karşısında olan bir kuruluş. 

Kendisi de bir Adsız Alkolikler gönüllüsü olan, yazar Tarhan Gürhan, alkolle mücadelesini, 17 yıldır "temiz" kalma çabasını, Candan Yıldız'a anlattı.

Alkolle yazarak mücadele eden Turhan Gürhan'ın, alkol aldığı zamanlarda yazdığı ve 20 yıl sonra yayımladığı iki güncesi bulunuyor: Uçurumu Koruyan Korkuluk, Alkoliçe. 

Yazarak kendisini sağalttığını ifade eden Turhan Gürhan, Adsız Alkolikler gönüllüsü olarak şimdi başka alkolikleri güçlendirmeye çalışıyor, "karşılıksız aldım, karşılıksız veriyorum" diyor. 

Gürhan, alkolikleri güçlendirme çalışmalarıyla "17 yıldır Türkiye'nin dibini dinliyorum. Hastanelere gidip alkoliklerle buluşuyoruz. Alkolikler önce kendisine, sonra en yakınındakine zarar veriyor. Bir insan Adsız Alkolikler'de rahat hissediyor çünkü diğerleri de alkolik. Seni anlıyor" ifadelerini kullanıyor. 

     

Ayık kalmak istemenin birinci adım olduğunu belirten Turhan Gürhan, isteyen herkesin kendilerine sosyal medyadan, web sitelerinden ulaşabileceğini söylüyor. 

Tarhan Gürhan kimdir? 

1969'da Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü'nü bitirdi. 25 Kare, Leman, Gösteri, Edebiyat ve Eleştiri, Kedici, Üç Nokta, Pskeart, Akköy gibi dergilerde çeşitli makale, deneme, öykü ve şiirleri yayımlandı. Çizgilerle Deprem Albümü (Leman Kitapları, 2000), Aşık Öyküler (Okuyanus Yayınları, 2002) adlı iki ortak kitabı bulunmaktadır. Oyuncaklar Görmesin (Yasak Elma Yayınları, 2007) ve Ekmek Balığı (Bencekitap Yayınları, 2001) adlı kısa öykü kitapları vardır. Bir Gece Kediniz Eve Sarhoş Gelirse (Bencekitap Yayınları, 2012) isimli mizahi kedi kitabını da kaleme almıştır. Uçurumu Koruyan Korkuluk, Alkoliçe yazarın diğer kitapları arasında bulunuyor.