Gündem

Yönetmen Veysi Altay ve Dicle Anter'E hapis cezası

“Örgüt propagandası” suçlamasıyla yönetmen Veysi Altay’a 2 yıl 6 ay, Dicle Anter’e 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi

13 Şubat 2019 17:10

Nû Jîn belgeselinin yönetmeni Veysi Altay ve belgeselin Batman’daki Yılmaz Güney Sinema Salonu’nda gösterilmesini sağlayan Dicle Anter'in “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılandıkları davada karar çıktı.  “Örgüt propagandası” suçlamasıyla yönetmen Altay’a 2 yıl 6 ay, Anter’e 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Mahkeme ayrıca Altay ve Anter hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi.

Susma’nın haberine göre,  Suriye’nin Kobanê şehrinde IŞİD’le yaşanan savaşta yer alan üç kadının yaşamını anlatan Nû Jîn belgeselinin yönetmeni Veysi Altay ve filmin Batman’da Yılmaz Güney Sinema Salonu’nda gösterilmesini sağlayan KHK ile ihraç edilen eski müdürü Dicle Anter’in “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılandıkları karar duruşması Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Altay ve Anter'e hapis cezası

Mahkeme, “örgüt propagandası” suçlamasıyla yönetmen Veysi Altay'a 2 yıl 6 ay,  Dicle Anter’e  2 yıl 1 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca Altay ve Anter hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi.

“Neyin suç olup olmadığını bilmiyoruz”

Babası Musa Anter’den kendisine mahkemelerin miras kaldığını söyleyen Dicle Anter ise kararla ilgili şu yorumda bulundu: “Bu ülkede neyin suç olup olmadığını bilmiyoruz artık; cezayı alt sınırdan uzaklaştırmanın hiçbir geçerli sebebi yok. 2 yıl 1 ay verilmesi bilinçlidir, 2 yılın altında kalsa ertelenebilecek olan ceza, böylece yatarı olan bir cezaya dönüştürüldü.”

Kararın hukuka aykırı, cezanın ise alt sınırdan uzaklaştırılmasını ağır bir yaklaşım olarak değerlendiren Altay ve Anter’in avukatları, gerekçeli karar ulaştıktan sonra karara itiraz edeceklerini belirtti.