16 ay sonra arttı: Yıllık enflasyon TÜİK'e göre yüzde 33,29, ENAG'a göre yüzde 63,23 oldu
x blueSky facebook instagram youtube dailymotion linkedin

16 ay sonra arttı: Yıllık enflasyon TÜİK'e göre yüzde 33,29, ENAG'a göre yüzde 63,23 oldu

TÜİK, eylül ayı enflasyonunun yüzde 3,23 olduğunu açıkladı, enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti

TÜİK temmuz ayı enflasyon verilerini açıkladı; ekonomistler nasıl değerlendirdi?

T24 Ekonomi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 16 ay sora ilk kez artarak yıllık yüzde 33,29 oldu, aylık bazda da yüzde 3,23 arttı. Böylece enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ENAG'a göre, enflasyon aylık bazda yüzde 3,79, yıllık bazda 63,23 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül arası dokuz aylık enflasyon yüzde 25,43 olarak açıklandı ve böylece Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 24 yılın ilk dokuz ayında aşıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre, TÜFE'deki (2003=100) değişim 2025 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 3,23 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 25,43 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,29 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 38,36 artış olarak gerçekleşti.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylülde Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,47 artacağını tahmin ediyordu.

Öte yandan TÜİK, ağustos ayında enflasyonun yüzde 2,04 arttığını hesaplayarak, yıllık enflasyonu 32,95 olarak duyurmuştu.

ENAG: Yıllık enflasyon 63,23

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre eylülde enflasyon aylık bazda yüzde 3,79, yıllık bazda 63,23 olarak gerçekleşti.

ENAG, ağustos enflasyonunu aylık yüzde 3,23, yıllık yüzde 65,49 olarak açıklamıştı. Böylece eylülde aylık enflasyonda hızlanma görülürken yıllık enflasyonda yavaşlama yaşandı.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ağustos ayında gerçekleşen, yılın üçüncü enflasyon raporu sunumunda 2025 yıl sonu için enflasyonda ara hedefin yüzde 24 olduğuna işaret etmişti. TÜİK'in açıkladığı eylül ayı enflasyonu, TCMB'nin yıl sonu beklentisini aşmış oldu. 

16 sonra arttı: Ekonomistler, TÜİK'in açıkladığı eylül ayı enflasyon verilerini nasıl değerlendirdi?

Bakan Şimşek: Zirai don ve kuraklık kaynaklı...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de eylül ayı enflasyon verilerine yönelik değerlendirmede bulundu. Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"Eylülde yüksek gerçekleşen aylık enflasyonda gıda fiyatları belirleyici oldu. Zirai don ve kuraklık kaynaklı gıda enflasyonu uzun dönem eylül ayı ortalamasının 3 puan üzerinde gerçekleşti ve aylık enflasyona 1,1 puan katkı yaptı. Okulların başladığı eylül ayında eğitim grubu ve ilgili diğer kalemler aylık enflasyona yaklaşık 0,7 puan katkıda bulundu. Enflasyonun ana eğilimi dezenflasyonun süreceğine işaret ediyor. Dönemsel etkilerin azalması ve uyguladığımız arz yönlü politikalarla program önceliğimiz olan dezenflasyonun devamını sağlayacağız."




İlgili İçerikler