Gündem

Trump'ın damat başdanışmanı Ankara'da: Görüşmede hangi konular gündeme gelebilir?

Kushner, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi

27 Şubat 2019 16:18

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın aynı zamanda damadı da olan başdanışmanı Jared Kushner, bugün Beştepe’de bir araya geldi.

İki NATO müttefiki ABD ve Türkiye arasında geçtiğimiz yıllarda ipleri geren bazı olaylar olsa da, Kushner'ın son anda belli olan ziyaretinde hangi başlıkların ele alınacağı net olarak açıklanmadı ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, salı akşamı NTV canlı yayında, Kushner ile Orta Doğu’daki çekişmelerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de ele alınacağını söyledi. 

T24, Kushner-Erdoğan görüşmesinde gündeme gelebilecek diğer konuları derledi...

Suriye’den çekilme ve Suriye’deki Kürtler

ABD Başkanı Donald Trump, 2018’in Aralık ayında Suriye’deki 2 bin askeri geri çağıracaklarını açıkladı. Bu kararın Erdoğan ile Trump arasında yapılan bir telefon konuşmasından sonra gelmesi ABD basınının ayrıca dikkatini çekmişti. Erdoğan, bu gelişmeden bir süre önce Fırat’ın doğusuna bir operasyon yapılacağı söylemini yinelemişti. Trump’ın bu kararı Ankara’yı çok memnun etti, Erdoğan da yaptığı konuşmalarda bunu birinci ağızdan belirtti.

ABD ve Türkiye uzun süredir bu bölgedeki Kürt örgütler hakkında bir fikir ayrılığı yaşıyor. Washington, radikal İslamcı terör örgütü IŞİD’e karşı yapılan operasyonlarda Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) destek verdi. Türkiye ise SDG’yi PKK’nın Suriye kolu olarak tanımlıyor ve bir terör örgütü olarak nitelendiriyor. Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonda YPG’yi hedef alacak olması Trump ile Pentagon arasında büyük bir bölünmeye sebep olmuştu. ABD basınına göre Pentagonlu bazı yetkililer Trump’ın çekilme kararı alarak “Kürtlere ihanet ettiğini” düşünüyordu. Trump’ın Suriye kararıyla ilgili olarak kabineden de bazı istifalar geldi: bunlardan en dikkat çekeni Savunma Bakanı James Mattis’in istifası oldu.

Washington geçtiğimiz günlerde Suriye’den bütün askerlerin çekilmeyeceğini, yaklaşık 200 tanesinin bırakılacağını açıkladı. Toplantıda bu gündeme gelebilir.

F-35 savaş uçakları

Türkiye, ABD’nin ürettiği bir savaş uçağı modeli olan F-35’lerden 100 adet almayı planlıyordu. Ancak Trump geçen ağustos ayında Türkiye’ye F- 35 satışını geçici olarak durduran bir tasarıya imza atmış, bu da Ankara’nın tepkisini çekmişti. BBC Türkçe’nin haberine göre “ABD Kongresi'nin bazı üyeleri, Türkiye'de demokrasinin kötüye gitmesi, bazı Amerikan vatandaşlarının tutuklu olması ve Rusya'dan S-400 hava savunma sisteminin satın alınması gibi gerekçeler öne sürerek, F-35 ve daha genel anlamda askeri malzeme satışını kısıtlamaya dönük bazı girişimlerde bulunmuştu.” Birçok medya kanadı bu hamlenin arkasında ABD’li rahip Andrew Brunson’ın Türkiye’de tutuklanmış olması yattığını ifade ediyordu. Kushner ile Erdoğan arasındaki görüşmede F-35’lerin teslimatı gündeme gelebilir.

Fethullah Gülen'in iadesi

Gülen Cemaati lideri, 15 Temmuz davalarının baş sanığı ve hükümetin PDY’nin oluşmasından sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen, 21 Mart 1999’dan beri ABD’de yaşıyor. Türkiye, önce '17-25 Aralık kumpasları' ardından da 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Gülen’in iadesini ABD’den talep etmiş, ancak olumlu bir cevap alamamıştı. Erdoğan, rahip Andrew Brunson’ın tutuklanmasından sonra ABD ile ipler gerilirken, “Ver papazı, al papazı" ifadelerini kullanmıştı. Brunson geçtiğimiz aylarda serbest bırakıldı ve ülkesine döndü, Gülen ise hala Pensilvanya’da. Trump’ın Brunson hakkında “onu bırakın dedim, bıraktılar açıklamaları da Türk halkının tepkisini çekmiş, ancak iktidar kanadından bir açıklama gelmemişti. Erdoğan, Kushner ile görüşürken tekrar Gülen’i gündeme getirebilir.