Gündem

Suruç katliamının 8. yılındaki anmalara müdahale: Çok sayıda gözaltı

20 Temmuz 2023 19:18

Suruç Katliamı'nın 8. yılında İstanbul ve Ankara'da yapılan basın açıklamalarına polis müdahale etti. Her iki kentte de çok sayıda kişi gözaltına alınırken, basın mensuplarının görüntü alması engellendi.

Ankar ve İstanbul'da, Şanlıurfa Suruç’ta 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD'in yaptığı canlı bomba saldırısında katledilen 33 kişii anmak için toplanıldı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı’nın 8. yılında, İstanbul Kadıköy'de basın açıklaması düzenledi. Anmada, Suruç Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındadığı anmada "Kalplerimiz adalet için atsın" yazılı pankartı açıldı. Anmaya Suruç aileleri, Cumartesi Anneleri, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Yeşil Sol Parti Milletvekilleri Cengiz Çiçek, Çiçek Otlu, Celal Fırat, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, TİP Milletvekili Sera Kadıgil ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi katıldı. 

Açıklamanın sonrası oturma eyleminin ardından dağılan gruba polis müdahale etti. Grubu çembere alan polis, TİP MYK Üyesi ve Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın ve Öğrenci Bürosu üyesi Ilgaz Özer'in de bulunduğu 20 TİP üyesi ve çok sayıda kişiyi ters kelepçeyle gözaltına aldı. Basın mensuplarını görüntü almaları engellendi.

Ankara'da da gençlik örgütleri, Suruç'ta öldürülen 33 kişiyi anmak istedi. Ancak polisin müdahale ettiği anmada, çok sayıda kişiyi gözaltına alındı.

Gençlik örgütleri bu akşam Ankara Güvenpark'ta, "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganıyla anma yapmak istedi. Ancak Kızılay’da Güvenpark'a çıkan birçok sokağı ablukaya alan polis, park içinde toplanan gruba müdahale etti, çok sayıda kişiyi gözaltına alındı.

İstanbul’da da iki gün önce benzeri biçimde bildiri dağıtmak isteyenlere polis müdahale etmiş, gözaltına alınanlardan altısı tutuklanmıştı.