Gündem

İstanbul'da gece kulübünde yangın: 29 kişi hayatını kaybetti

İstanbul Valiliği, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını açıkladı

02 Nisan 2024 13:47

T24 Haber Merkezi

Beşiktaş Belediyesi sınırları içinde kalan, Gayrettepe'de bulunan, bölgenin en büyük eğlence mekânı olan ve "eski Discorium" olarak da bilinen 'Masquarade' adlı gece kulübünde çıkan yangında 29 kişi hayatını kaybetti, 7'si ağır 8 kişi yaralandı. Valilik'ten yapılan açıklamaya göre 16 katlı bir binanın gece kulübü olarak kullanılan giriş katında çıkan yangınla ilgili 6 kişi gözaltına alındı.

Çıkan yangında hayatını kaybedenlerin de kimliği belli oldu. Hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

Kadir Orhanoğlu, Ahmet Uzun, Ahmet Kartal, Barış Güngör, Fahrettin Korkut, Kardeşi Musa Korkut, Atanur Aladağ, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Efe Demir, Gökay Tevlek (Dj), Gökhan Yıldırım, Adem Özçelik, Gökhan Akbulut, Alparslan Salih Derelioğlu, Sinan Yılmaz, Ahmet Mehduş, Ramazan Altan, Shır Agha Bigzade, Şivan Dolu, Hüseyin Ak, Muhammed Ali Yıldırım, Ahmet Sever, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Cengiz Aksoy, Binali Çayır, Yılmaz Kıhrı ve Akın Kıhrı.

Yangında ölen çalışanlardan Kadir Orhanoğlu'nun 2 çocuk babası olduğu öğrenilirken, Atanur Aladağ'ın aşçı olduğu belirtildi. Ayrıca baba oğul olan Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı'nın tadilatta kaynak ustası olarak çalıştığı belirtildi. Hayatını kaybeden 13 kişinin cansız bedeni Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi morguna getirildi. Atanur Aladağ’ın yakını Türkeş Aladağ, "Biz başka yerde çalışıyoruz. Telefon geldi yangın çıktı diye. Amcamın çocuğu da içerideydi. 2 kişiydi. 1 tanesi şans eseri kurtuluyor. Diğeri de mutfakta olduğu için zehirleniyor ve vefat ediyor. Aşçı olarak çalışıyordu. Diğeri de garsondu. Ailelerin başı sağ olsun" dedi.

TIKLAYIN - Gayrettepe’deki yangın faciasında yeni detaylar: "Geçmişte cinayetlerin yaşandığı bir yer"

Beşiktaş Gayrettepe’de 16 katlı binanın giriş katındaki Masquerade adlı gece kulübünde yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre yangında 29 kişi hayatını kaybederken, 7'si ağır 8 kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere götürüldü.

Şişli Belediyesi'nde tadilat ruhsatı konusunda bir uzman T24'e verdiği bilgide "Mekânın büyüklüğü ve tadilatın kapsamı düşünüldüğünde mutlaka tadilat ruhsatının alınması gerekir. Bu tür mekanlarda ses yalıtımında kullanılan madde kimyasal olarak çok zehirli ve yanıcı. Bu mekan çok el değiştirdi. Geçmişte de silahların konuştuğu ve cinayetlerin yaşandığı bir yer oldu. "

Masquarade adlı gece kulübünün haritadaki konumu

 

Ölenlerin kimlikleri belli oldu

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken hayatını kaybedenlerin cansız bedenleri Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi morguna kaldırıldı. Çıkan yangında hayatını kaybeden bazı çalışanların kimliği belli oldu. Kadir Orhanoğlu, Atanur Aladağ, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Gökhan Yıldırım, Alparslan Salih Derelioğlu, Sinan Yılmaz, Ahmad Kabas, Ahmet Sever, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı kimliği tespit edilenler arasında. Yangında ölen çalışanlardan Kadir Orhanoğlu'nun 2 çocuk babası olduğu öğrenilirken, Atanur Aladağ'ın aşçı olduğu belirtildi. Ayrıca baba oğul olan Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı'nın tadilatta kaynak ustası olarak çalıştığı belirtildi.

Hayatını kaybeden Atanur Aladağ’ın yakını Türkeş Aladağ, "Biz başka yerde çalışıyoruz. Telefon geldi yangın çıktı diye. Amcamın çocuğu da içerideydi. 2 kişiydi. 1 tanesi şans eseri kurtuluyor. Diğeri de mutfakta olduğu için zehirleniyor ve vefat ediyor. Aşçı olarak çalışıyordu. Diğeri de garsondu. Ailelerin başı sağ olsun" dedi.

Adalet Bakan Yılmaz Tunç'tan açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ''Beşiktaş'taki yangınla ilgili 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir'' açıklamasını yaptı.

Bakan Tunç, "İstanbul’un Beşiktaş İlçesi Gayrettepe Mahallesindeki bir işletmede çıkan yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Çıkan yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Olay yeri incelemesi ve delil toplama çalışmaları devam etmekte, iş güvenliği ve yangın konusunda uzman 3 kişilik bilirkişi ekibi de yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Olayla ilgili işyeri yetkilisi 3 kişi ile birlikte mesul müdür ve tadilattan sorumlu 1 kişi olmak üzere toplam 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir. Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle sürdürülmektedir" dedi.

Bakan Yerlikaya'dan açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ''İstanbul Beşiktaş Gayrettepe’de meydana gelen yangınla ilgili olarak idari soruşturma başlatılmış, 2 Mülkiye Müfettişimiz görevlendirilmiştir. Müfettişlerimiz olay yerine hareket etmiştir'' dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan açıklama

Bölgede incelemelerde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da hayatını kaybedenlerin sayısının 29'a yükseldiğini söyledi.

Erdoğan'dan telefon 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yangınla ilgili İçişleri Bakanı Yerlikaya'yı telefonla arayarak bilgi aldığı öğrenildi.

Valilik'ten açıklama

İstanbul Valiliği, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. 

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan açıklama

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "İstanbul Beşiktaş Gayrettepe’de meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz" dedi.

İstanbul Valisi Davut Gül'den açıklama

İstanbul Valisi Davut Gül, "Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekân. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı" dedi.

İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerine giderek yetkililerden bilgi aldı. Açıklamalarda bulunan Vali Gül, "Yangının çıkış sebebi belli değil. Binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekân. Tadilat yapılıyormuş. Tadilat dolayısıyla da çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı. Olay yerinde polis sağlık ve itfaiye ekiplerimiz ilk andan itibaren müdahale ettiler. Yaralıların tedavileri, hastanelerimizde devam ediyor. Bu gece kulübünün 1987'de aldığı bir ruhsat var. 2018 yılında da ruhsat yenilenmiş" dedi.

29 kişinin öldüğü Masquerade gece kulübünün yangından önce paylaşılan son görüntüsü

TIKLAYIN - Beşiktaş'ta 29 kişinin öldüğü gece kulübünü alevlerin sardığı ilk anlar

Valilikten gözaltı açıklaması

İstanbul Valiliği, başlatılan soruşturma kapsamında 6 kişi gözaltına alındığını ve 4'ünün değişik suçlardan kaydı bulunduğunu açıkladı. 

Valiliğin konuya ilişkin son açıklamasına göre gözaltına alınanlarla ilgili bilgiler şöyle:

İ.Ş. (1959 doğumlu, mesul müdür, kasten yaralamadan suç kaydı var)

M.M.C. (1979 doğumlu, işyeri ortağı)

Ş.Ş. (1974 doğumlu, işyeri ortağı kasten yaralamadan suç kaydı var)

S.A. (1985 doğumlu, muhasebeci, cinsel tacizden suç kaydı mevcut)

A.A.P. (1998 doğumlu, işletme müdürü, TCK 191, 6136 SKM, Kasten Yaralama suç kaydı mevcut.)

K.E. (1977 doğumlu, tadilatla ilgili metal işleri sorumlusu)