Dünya

Sarı Yelek eylemlerinde bin 796 kişiye hapis cezası

Fransa Başbakanı gösterilerdeki şiddet olaylarını değerlendirdi

13 Şubat 2019 08:18

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Ulusal Meclis'te yaptığı açıklamada, gösterilerdeki şiddet olaylarını ve kamu binalarına yapılan saldırıları kınadı. Philippe, Sarı Yelek eylemleri başladığından bu yana, çıkan olaylar nedeniyle bin 796 kişiye hapis cezası verildiğini açıkladı. 

Sarı Yelek eylemleri başladığından bu yana çıkan olaylar nedeniyle bin 796 kişiye hapis cezası verildiğini ve bin 422 kişinin duruşmasının henüz yapılmadığını belirten Philippe, gösterilerde şiddet olayları çıkardıkları gerekçesiyle 18 kişi hakkında soruşturma başlatıldığını ifade etti.

Bu arada aşırı sağcı eski Ulusal Birlik Partisi Başkan Yardımcısı Floriant Philippot, Avrupa Parlamentosu'nda Sarı Yeleklerin gösterilerinde polisin kullandığı biber gazı nedeniyle gözünü kaybeden kişilerle dayanışma için sarı yelek giydi ve sağ gözünü eliyle kapattı. Philippot, eylemlerde gözünü kaybedenlerin isimlerini okudu.

Ne olmuştu

Fransa’da katılımcılarının otomobillerde bulundurulması zorunlu olan, fosforlu sarı yelek giymesi nedeniyle "sarı yelek" (gilet jaunes) olarak adlandırılan eylemler 14 haftadır devam ediyor. Hükümet, eylemlerin ardından ocak ayında yürürlüğe girmesi planlanan benzin ve mazottan alınan vergilerdeki artışla ilgili geri adım atmıştı.

Ancak eylemlerin odağı akaryakıt zamlarından yaşam standartlarındaki genel düşüşe odaklanmış ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile hükümetinin istifasına yönelik talepler dile getirilmeye başlanmıştı.

Protestolarda, ülke genelinde 11 kişi hayatını kaybetti, 2 binden fazla kişi yaralandı, 6 binden fazla kişi gözaltına alındı.