Ekonomi

Sanayi üretimi beklentinin üzerinde daraldı

2018 Aralık ayı sanayi üretimi yüzde 9,8 ile beklentilerin üzerinde daraldı

14 Şubat 2019 11:06

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 azaldı. Ekonomistler daralmanın yüzde 7,5 olmasını bekliyordu. Arındırılmamış sanayi üretimi de aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.8 daraldı.

Alt sektörler incelendiğinde söz konusu ayda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 10,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 azaldı.

Ekonomist Ümit Akçay, açıklanan sanayi verilerini sosyal emdya adresinden değerlendirdi. Akçay, sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 azaldığını belirterek, "Bunun anlamı Türkiye ekonomisi derin bir krizden geçtiğidir" ifadesini kullandı.

Aylık düşüş yüzde 1.4

Sanayi üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 1,4 azaldı. Alt sektörlere bakıldığında, aralıkta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,1 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,8 daraldı.

2018 yılı dördüncü çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,5 azaldı. Bir önceki çeyreğe göre mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 5,2 azaldı.

Sivil havacılıkta idari cezalar artırıldı

Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırı davrananlara uygulanacak idari para cezaları yeniden değerleme oranında arttırıldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün "2920 Sayılı Türk Si̇vi̇l Havacılık Kanunu Uyarınca Veri̇lecek İdari̇ Para Cezalarına İli̇şki̇n Tebli̇ği", Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Tebliğde idari para cezalarının her takvim yılı başından geçerli olmak üzere yeniden değerleme oranında artırılacağı, 2018 yılı için yeniden değerleme oranının yüzde 23,73 olarak tespit edildiği hatırlatıldı.

Bu çerçevede Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun ilgili maddelerine aykırı davrananlara 2019'da bin 294 lira ila 26 bin 28 lira arasında değişen tutarlarda idari para cezası uygulanacağı kaydedildi.