Gündem

Sahibinden satılık "ses"

"Uygunsa sesiniz kütüphaneye ekleniyor ve müşteriler satın alabiliyor"

26 Şubat 2024 07:53

Sesler, günümüzde reklamcılıktan e-kitaplara, eğitim materyallerinden finans sektörüne kadar geniş bir yelpazede kullanılıyor. Bu alanda, seslerini satan kişilerin gelirleri de büyük farklılık gösteriyor; standart bir ses kaydı için talep edilen ücret 1.000 ile 5.000 TL arasında değişirken, tanınmış kişiliklerin sesleri için fiyatlar 20.000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu durum, sesin kullanım amacına ve talep edilen özgünlüğe bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

Sesini pazarlamak isteyenler için gelir kaynağı

Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre, gelişen teknolojiyle birlikte, insan sesinin de ticari ürün haline geldiği günümüzde, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yapay zekâ teknolojisinin insan seslerini kopyalayarak gerçekçi sesli metin okuyucular oluşturduğunu belirtiyor. Bu sistem, ses sanatçılarına ve seslerini pazarlamak isteyenlere yeni bir gelir kaynağı sağlıyor. Kırık, "Web sitesinde "Sesini Sat" seçeneğine tıklayarak hesap oluşturup profili tanımlayan kullanıcılar, ses örneklerini kaydedip yüklüyor," diyor ve ekliyor: "Farklı metin türleri okunarak sesin çeşitliliği gösteriliyor. Uygunsa sesiniz kütüphaneye ekleniyor ve müşteriler satın alabiliyor."

Suistimal edilebilir

Ancak bu yeni pazarın tehlikeleri de var. Kırık, sesin kötüye kullanılma ve yapay zekâ tarafından taklit edilme risklerine dikkat çekiyor. Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ise, birkaç saniyelik ses kaydı ile gerçek olmayan videoların oluşturulduğunu, bunların siber zorbalık ve şantaj için kullanılabileceğini söylüyor. Demircan, "Sesler ve ses tonları satılmaya başlandığında aynı riskler devam edecek," diye ekliyor ve sesini satmadan önce, sesin nerelerde kullanılacağı, kimlerle paylaşılacağı, kimlere satılacağı ve ne amaçla kullanılacağının tüm detaylarının sözleşmelerde bulunduğunu belirterek, sözleşmeleri okumadan onaylamamayı tavsiye ediyor.