Gündem

Polis, trans kadını darp etti

"Trans kadınlar kapılarının önünden hukuki bir dayanak olmaksızın gözaltına alınıyor"

25 Nisan 2019 11:05

Polis, Mersin’de trans kadın Işıl’ı darp etti.

Kaos GL'nin aktardığına göre, Işıl, gece 11.30’da GMK Bulvarı’nda evine dönerken polis durdurdu ve kimlik sordu. Kimliğini çıkardığı sırada polis Işıl’a, “Utanmıyor musun? Sen erkeksin, kadın gibi niye giyindin” dedi.

Işıl, polisin transfobik ifadelerini kayıt altına almak isteyince polis biber gazıyla saldırdı ve Işıl’ı darp etti.

Polis, Işıl’ı darp ederek MTSO Mağazalar Polis Merkezi Amirliği’ne götürdü. Polis merkezinde Işıl’ın ifadesi uzunca süre alınmadı. Keyfî olarak bekletilirken Mersin 7 Renk LGBTİ+ Dayanışma Derneği Genel Koordinatörü Yağmur Arıcan ile iletişime geçti. Arıcan, polis merkezine gelerek polislere yaptıklarının hukuksuz olduğunu, görevlerini yapıp ifade almaları gerektiğini söyledi.

Arıcan’ın polis merkezine gelmesinin ardından Işıl hastaneye sevk edildi ve darp raporu aldı.

Işıl’ın ifadesi avukat gözetiminde alındı ancak darp edilen Işıl olmasına rağmen hâlâ polis merkezinde keyfî bir şekilde tutuluyor. Polisin hakkında “hakaret” ve “görevli memura direnme” üzerinden şikayetçi olması üzerine Savcılığa çıktı. Savcılık, Işıl'ın serbest bırakılmasına karar verdi. Saldırıya ilişkin kamera kayıtları da incelenecek.

“Trans kadınlar isyanda”

KaosGL.org’a yaşananları aktaran Yağmur Arıcan, Mersin’de trans kadınlara yönelik sistematik saldırılar yaşandığını söylüyor:

“Genel bir tecrit havası var. Trans kadınlar kapılarının önünden hukuki bir dayanak olmaksızın gözaltına alınıyor. Aslında resmî olarak biz gözaltı da değil, alıkoyma işlemi söz konusu. Trans kadınlar isyanda. Artık bıçak kemiğe dayandı. Her gün derneğe yeni bir saldırı ve şiddet haberi geliyor.”