Gündem

Gazeteci Aydıntaşbaş: Türkiye'nin yanlış stratejisi yanlış sonuç doğurdu; NATO YPG ile müttefikliğinin altını çizdi

Aslı Aydıntaşbaş, Şirin Payzın'a yorumladı

05 Aralık 2019 13:19

Şirin Payzın'la Ne Oluyor'a konuk olan Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş, Türkiye'nin NATO Liderler Zirvesi'nden istediğini alamadan döndüğünü söyledi. Türkiye'nin, NATO'nun Baltık ülkeleri planını imzalamaya yanaşmadığını ve Avrupa'nın YPG konusundaki tavrını değiştirmesini beklediğini hatırlatan Aydıntaşbaş, "Türkiye'nin yanlış stratejisi yanlış sonuç doğurdu; NATO YPG ile müttefikliğinin altını çizdi" dedi.

Türkiye'nin Baltık ülkeleri planına karşı çıkmasının NATO'nun YPG konusundaki tutumunu kristalize ettiğini ifade eden Aydıntaşbaş, "Türkiyenin zaten örselenmiş bir imajı var bu iyice keskinleşti. Sen NATO zirvesi gibi bir yerde Macron'a 'YPG'yi terörist görmüyoruz' dedirttin" diyerek Türkiye'nin NATO'da YPG konusunda istediği desteği alamadığını söyledi. 

Türkiye'nin, ABD ile ilişkilerini Erdoğan-Trump ilişkisi üzerinden kurgulandığını söyleyen Aydıntaşbaş, "Türkiye, Trump'a güveniyor ancak Trump bugün var yarın yok. NATO ise var olmaya devam edecek. Trump'ın diğer ülkelerle ilişkilerine bakmalıyız ve kendi devleti ile kavgalı bir adam olduğunu hatırlamalıyız. Türkiye bütün yatırımını Trump'a yapıyor. Önümüzdeki dönem giderse Türkiye ne yapacak?" diye sordu. 

ABD'de gelecek hafta Türkiye'ye yönelik yaptırımların Senato'da görüşüleceğini söyleyen Aydıntaşbaş, "13 Kasım'da Erdoğan'ın ziyareti, azil sürecindeki Trump'a destek gibi algılandı. Türkiye, Kongre ve Trump arasındaki tartışmaların merkezine yerleşti" yorumunu yaptı. 

Avrupa Birliği ile ilişkilerin de geriye doğru gittiğini belirten Aydıntaşbaş, AB'de yapılan her toplantıda Türkiye ile aynı değerlerin paylaşılmadığı vurgusu yapıldığını dile getirdi. Avrupa'da, Türkiye'nin ifade özgürlüğüne karşı 'terör' kartının kullanıldığı algısı oluştuğunu vurgulayan Aydıntaşbaş, "Avrupa bizim en önemli ticari partnerimiz. Neden ilişkilerimiz kötü. Türkiye çevresindeki bütün ülkelerle kavgalı. Dünyanın 1. Dünya Savaşı öncesi döneme gireceği öngörüleri dile getiriliyor. Türkiye, günlük, kısa vadeli stratejilerden vazgeçip uzun vadeli planlar yapmalı. Türkiye'nin gelecekte ABD ile Avrupa ile nasıl ilişkileri olacağını düşünmesi lazım" diye konuştu.