Gündem

Mustafa Şentop: Meclis'teki terör eylemi girişiminin bir milletvekiliyle ilişkilendirilmesi yanlış olur

15 Mayıs 2019 14:49

DHKP-C ile bağlantılı olduğu belirlenen iki kişi dün CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın adını vererek Meclis'e girmeye çalışmışlardı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop konuyla ilgili "Meclisteki vekille ilişkilendirilmesi yanlış olur. Vekillerimizin daha dikkatli olmasını tavsiye ederim. Çünkü burda hepimiz ve Meclisimizin güvenliği söz konusudur" açıklaması yaptı.

Şentop'un açıklamalarından başlıklar şöyle: 

"Geçmiş olsun diliyorum. Terör örgütü ile bağlantısı olan şüphelilerin fiziken de zarar verdiği arkadaşlarımız var, onlara da geçmiş olsun diyorum. Çok kısa bir bilgilendirme yapılmıştır dün itibariyle.

İki kişi ziyaretçi olarak geliyorlar. Ziyaretçi giriş kapısından. İçlerinden erkek olanı içeri giriyor, kadın bekleme salonunda bekliyor. Yaklaşık bir buçuk saat civarında içeride kaldıktan sonra bekleme salonunda yine kadın-erkek birlikte bir buçuk saat kadar vakit geçiriyorlar. Songra birlikte içeri giriş yapmak istiyorlar. O sırada kadın olan şüphelinin giriş yasağı olduğu anlaşılıyor. Kendisine durumu izah etmeye çalışan halkla ilişkiler memuruna arkadan saldırarak boğazında sıkıyor. Oradaki güvenlik güçlerinin müdahalesi ile etkisiz hale getiriliyorlar. Daha sonra savcılık el koydu olaya.

Meclisimizde güvenlikle ilgili iyi işleyen bir sistemimiz var. Buradaki güvenlik görevlisi arkadaşlarımı da tebrik ediyorum ve hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ediyorum.

Giriş yaptıkları andan itibaren kendileri ilgili bütün bilgiler örgüt üyeliği dahil olmak üzere ilgili birimlerimiz tarafından öğreniliyor.

Meclisimiz milletimizin en fazla ziyaret ettiği yerdir. Bilhassa salı günleri partilerimizin grup toplantıları olduğu için ortalama otuz bin ziyaretçi Meclisimize giriş yapıyor.

Meclis'te kurduğumuz sistem güvenlikle ilgili anında tespitine imkân veren bir sistem. Güvenlikle ilgili giriş-çıkışlar güvenlik birimlerimizin elinde, bundan eminiz. Bununla ilgili toplantılar yapıldı, ilave bir şey gerekirse yapılır.

Erkek olan şahısla ilgili bir arama yok. Kadın olanla ilgili ise örgüt üyeliğinden değil başka bir suçtan arama var. Dolayısıyla zaten yakalama kararı olan içeri giriş yapmıyor. Burada milletvekillerimize seçim bölgelerinden talepler geliyor. Çoğu zaman danışmanlar değerlendiriyor. Bunlar arasında tanıdıklar da tanımadıklar da olabiliyor. Bunu bütün arkadaşlar için söylüyorum. Bunu belli bir milletvekili ile doğrudan ilişkilendirilmesi bence yanlış olur. Bazen bir milletvekili seçim bölgesinden hiç tanımadığı kişilerle heyet içerisinde görüşebiliyor. Dolayısıyla böyle bir görüşmenin pek bir kıymet ifade ettiğini düşünmüyorum, soruşturma bağlamında.

Milletvekili ve danışman arkadaşlarımızın biraz daha dikkatli davranmalarını öneririm. Sadece belli şahısların değil Meclisimizin de güvenliği söz konusu. O anlamda güvenlik görevlilerimizin giriş-çıkışlarla ilgili aldığı önlem kimseyi rahatsız etmemeli. Bunlar hepimiz için alınmış önlemlerdir.

Güvenlik görevlilerimiz soruşturmayı değerlendiriyor."

TBMM'de banka görevlisini rehin almaya çalışan, DHKP-C ile bağlantılı olduğu belirlenen biri kadın iki kişi dün gözaltına alınmış; şahısların üst aramalarında, bomba düzeneği süsü verilmiş siyah kutu ve kesici cisim bantlanmış kurşun kalem bulunmuştu.