Medya

Musa Anter Gazetecilik Ödülleri töreni: Hakikat Ape Musa'nın düştüğü sokakta beklemekte

Cezaevinden mesaj gönderen Demirtaş, "5n 1k’nın yanına 1v’yi -vicdanı- ekleyen gazeteci dostları selamlıyorum" dedi

21 Eylül 2019 18:47

Gazeteci-yazar Musa Anter’in (Apê Musa) 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da öldürülmesinin ardından gazetecilik alanında verilmeye başlanan Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin sahipleri belli oldu. 27. düzenlenen ve son iki yıldır Yeni Yaşam gazetesinin organize ettiği ödüller 5 ayrı dalda verildi. 

Ödüller sahiplerine verilmek için İstanbul Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen tören,  sinevizyon gösterimiyle başladı. Törenin başında yapılan konuşmada, "Hakikat gazete kağıdına yazılmasa da yazılamasa da yıkılmış kentlerin sokaklarında yaşar. Yakılmış köylerde asit kuyularında nesilden nesile fısıldanır. Hakikatin faili meçhul değildir çünkü. Hakikat Ape Musa'nın düştüğü sokakta beklemektedir, Ferhat Tepe'nin bulunduğu gölün kenarında, Metin Göktepe'nin katledildiği spor salonunda, Gurbetelli Ersöz'ün yüreğini nakşettiği yerlerde, Hrant Dink'in hemen şurada yüz üstü düştüğü caddede hâlâ beklemektedir. Her kalem doğruyu yazmaz, biliyoruz. Her kağıt da hakikati anlatmaz. Anlatmadı da zaten. Yıllar geçti üzerinden ne kalemini kanlı mürekkeple dolduran yalancılar bitti ne de Ape Musa gibi çıkınını hakikatle dolduranlar bitti. Hakikatin peşinde olan bütün özgür basın emekçilerine selamlar, saygılar olsun" ifadeleri uzun süre alkışlandı. 

Ardından törende konuşan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, "Bu toprakların yetiştirdiği önemli bir siim. Bize yol gösteren bir dostumuz. Hem Kürt coğrafyasının hem Türkiye'nin yetiştirdiği özgürlük savaşçılarından biri. Dolayısıyla ne söylesek az. Burada yol arkadaşlığı yapmış ve bu coğrafyada barışı sağlamak için çaba sarf eden ender özgürlük savaşçılarından biriydi. Elbette çok özgürlük savaşçısı var, katledilenler var. Bu topraklarda kaybettiğimiz çok değerli insanlarımız var ama Musa Anter çok fazla içselleştirmediğimiz bir insan ama bana göre bu coğrafyanın yetiştirdiği gerçekten çok önemli bir kimlikti. 27 yıl geçmiş. Bu coğrafya çok katliamlar gördü. İçerisinde Muharrem ayının geçtiği uzun süredir insanlarımız katlediliyor. Diler ve umarım ki, biz bir arada olarak bunu yenmeye çalışalım Bu katliamlara birlikte son verelim" diye konuştu.

Demirtaş'tan mesaj: 5n 1k’nın yanına 1v’yi -vicdanı- ekleyen gazeteci dostları selamlıyorum

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da gönderdiği mesajında, "5n 1k’nın yanına 1v’yi -vicdanı- ekleyen gazeteci dostları selamlıyorum" dedi.

Birinciliği paylaşan Birgün gazetesi muhabiri Hüseyin Şimşek ve Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Ahmet Kanbal'a ödülleri takdim edildi.

Beş ayrı dalda verilen ödüllerin sahipleri şöyle:

-Türkçe haber dalında En İyi Haber Ödülü iki kişi arasında paylaştı. Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal ile BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek, sırasıyla “Kayyum danışmanının 246 bin TL’lik rüşvet çarkı hesap dökümlerine yansıdı” ve “274 çocuk doğum yaptı” haberleriyle ödüle layık görüldü.

Suriyeliler haberiyle alınan Jüri Özel Ödülü Alan Kurdi'ye ithaf edildi

-Ayrıca Jüri Özel Ödülü Euronews’ten Rabia Çetin’in “Kimliği olduğu halde sınır dışı edilen Suriyeli sığınmacı El Nusra bölgesine gönderildi” haberine gitti. Bir dönem T24'te de çalışan Çetin, ödülünü ailesiyle birlikte Ege denizini geçerken boğularak hayatını kaybeden Alan Kurdi ve tüm mülteci çocuklara ithaf etti.

- Kürtçe haber dalında ödülü, Mezopotamya Ajansı’ndan Gökhan Altay “Qeyûmên Sîlopiyê erdên aîdî şaredariyê bi erzanî firot rêveberên AKP’ê” haberiyle kazandı.

- Fotoğraf ödülü iki eser arasında paylaştırıldı. European Pressphoto Agency (EPA) foto muhabiri Sedat Suna kadın polis ile kadın eylemcinin barikatta karşı karşıya geldiği “Kadın Eli” fotoğrafı ile ödülü almaya hak kazanırken, Jinnews muhabiri Rojda Aydın kayyum protestoları sırasında HDP Milletvekili Ebru Günay’ın polis çemberinde tek başına durduğu anı karelediği “Abluka ve Kadın Direnişi” fotoğrafıyla ödüle layık görüldü.

- Kadın haberciliği dalında ödülün sahibi cezaevlerinde bulunan gazeteciler adına tutuklu Jinnews editörü Kibriye Evren oldu.

- Karikatür dalında jürinin eserler arasında yaptığı değerlendirmede karikatürist Aşkın Ayrancıoğlu’nun “Yok Edici” adlı çizimi birincilik ödülünün sahibi oldu.

- Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nde yarışma jürisi, Onur Ödülü’nü ise gazeteci Hüseyin Aykol, şair Hicri İzgören ve avukat Özcan Kılıç’a verdiğini açıkladı.