Gündem

Eski istihbaratçı Emniyet Müdürü Basri Aktepe hakkında 15 yıl hapis istemi

Basri Aktepe, 'FETÖ üyeliği' suçlamasıyla tutuklu bulunuyor

07 Şubat 2019 20:10

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile Milli İstihbarat Teşkilatında (MİT) da görev yapan eski istihbaratçı Emniyet Müdürü Basri Aktepe’nin ‘FETÖ üyeliği’ suçlamasıyla 15 yıl hapsi istendi. Aktepe, MOBESE sisteminin 'B'sine isim veren kişi olarak da kamuoyuna yansımıştı.

Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu Aktepe ve avukatı hazır bulundu. Duruşmada, cumhuriyet savcısı esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Savcı görüşünde, “FETÖ'nün nihai amacının anayasal düzeni ortadan kaldırmak olduğu, 15 Temmuz 2016'da darbe girişiminde bulunduğu, bunun bertaraf edilmesinin sonrasında da o tarihte MİT'te başmüşavir olarak görev yapan Aktepe'nin Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edildiği” belirtildi.

Tanık beyanı ve telefon görüşmeleri

“Sonrasında Aktepe hakkında FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle kamu davası açıldığı” ifade edilen görüşte, “Aktepe'nin FETÖ yapılanması içinde yer aldığına ilişkin tanık beyanları bulunduğu, örgütün bazı tepe yöneticileriyle telefon görüşmelerinin tespit edildiği” kaydedildi.

Dosya kapsamına göre Aktepe'nin "örgüt üyesi olduğunun anlaşıldığı" bildirilen görüşte, sanığın "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması, "örgütteki konumu ve alabileceği ceza miktarı" dikkate alınarak, tutukluluğunun devamı istendi.

Mahkeme, Aktepe ve avukatına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verdi. Aktepe'nin tutukluluğunun devamını da kararlaştıran mahkeme, davayı erteledi.