Gündem

Mevlüt Uysal: Büyükçekmece'de hiçbir yerde olmayan seçmen hareketi var

"26 binlik bir seçmen hareketini bir kişinin yapabilmesi mümkün değil"

10 Nisan 2019 16:04

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı süren Mevlüt Uysal, Büyükçekmece'deki sahte seçmen iddiasıyla ilgili olarak "Büyükçekmece'de hiçbir yerde olmayan seçmen hareketi var. 26 binlik bir seçmen hareketini bir kişinin yapabilmesi mümkün değil. Organize şekilde yapılması gerekiyor" dedi.

Gazeteci İsmail Saymaz, Uysal'ın 4 Şubat’ta A Haber'e yaptığı açıklamada ilçede sadece 730 sahte seçmenden bahsettiğini hatırlattı.

31 Mart seçimlerinde AKP'nin  Büyükçekme Belediye Başkan adayı da olan İBB Başkanlığı görevi süren Uysal, ilçedeki sahte seçmen iddiasıyla ilgili açıklama yaptı. 

24 Haziran seçimlerinde Büyükçekmece'de seçmen sayısının 172 bin 351 olduğunu söyleyen Uysal, 31 Mart'taki seçimde ise seçmen sayısının 174 bin 661 olduğunu ifade etti. Aradaki farkın 2 bin 100 civarında olduğunu ifade eden Uysal, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye'nin hiçbir yerinde olmayan bir seçmen hareketi yaşanmış. 8 ayda 172 bin 351 seçmenden toplam 11 bin 954 seçmen düşürülmüş. Düşürülenler içerisinde ölenler, yurt dışına çıkanlar, askere gidenler ve il dışına gidenler var. Hiçbir yerde seçmen olamayanlar var 14 bin 264 seçmen de yeni kayıt yaptırmış. Toplamda yaklaşık 26-27 bine yakın seçmen hareketi olmuş."

"1500 AK Parti üyesinin seçmen kaydı düşürülmüş. Ayrıca soyadlarına bakıldığında AK Parti'ye oy verdikleri kolayca tespit edilebilen 3092 seçmenin kaydı düşürülmüş" ifadesini kullanan Uysal, "Bunun anlamı, bir nevi vatandaşlıktan çıkarılmış gibi. 26 binlik bir seçmen hareketini bir kişinin yapabilmesi mümkün değil. Organize şekilde yapılması gerekiyor. Adrese dayalı kayıt sistemi çıktıktan sonra seçmen listelerinin güncellenmesi bir vatandaşın bir yere nüfus kaydını alabilmesi ancak belediyeden alınan numarataj sistemi üzerindeki adrese kayıtla mümkün olur.

Nüfus müdürlüğü herhangi bir seçmeni kaydederken belediyeden alınacak bir adrese kayıt yapabilir. Boş bir arsaya kayıt yapılamaz. Her hangi bir işyerine kayıt yapılamaz. Kayıt için önce belediyeden adrese dayalı kayıt yapılabilmesi için numarataj sistemindeki adres gerekli. Sahte seçmen yazılabilmesi için numarataj sistemi ile adresler oluşturulmuş.

Sahte kayıt yerleri seçmen kaydedilebilecek yerler için iki ve üç usül kullanılmış. Ruhsat alınan ama inşaatına başlanmayan yerler bina var gibi gösterilmiş. İkinci usül Büyükçekmece bölgesinde yazlık olarak kullanılan yerlerde boş olan adreslerin sahte seçmen kaydı yapılabilecek listeye alınması olmuş. Üçüncü usul iş yeri kaydı olan yerler konut gibi gösterilmiş" diye konuştu. 

"AK Parti'ye oy verenler seçmen listesinden düşürülmüş"

"Seçmen listesinden çıkarılanların AK Parti'ye oy verecekler olduğunu biliyoruz" diyen Uysal, "Bu tamamıyla belediye ve belediye içerisindeki bir ekip ve nüfus müdürlüğümüzü de alet ederek sonuçları etkileyecek şekilde operasyon yapılmasıdır" dedi.

İlçede 3 bin kişinin kaydının silindiğini 14 bin yeni seçmen kaydının yapıldığını ifade eden Uysal,  "İstanbul içindeki ortalamalara baktığımız zaman 24 Haziran'dan sonra yüzde 3'lük bir artış var. 13-14 bin seçmenin burada oy kullanması söz konusu" dedi.

"YSK'ya itiraz yapıldı, işlem başladı"

Seçmen kaydı taşınma işleminin belediye ve nüfusa konulan şu anda tutuklu bunan ekip tarafından organize bir şekilde değiştirildiğini ileri süren Uysal, "Türkiye demokrasi tarihi boyunca böyle bir işlem görmemiş vaziyette. Mesele artık tamamıyla savcılık dosyası açıldı, soruşturma başlattı. YSK'ya itiraz yapıldı, işlem başladı. Seçim öncesi ve esnasında oy kullananlara yönelik bir de açık kanunsuzluk diyebileceğimiz, açık hükmü olan sandık başkanları ve üyeleri yani kamu görevlileri ayrıca mülki idare amirinin verdiği liste 1038 görevli olması gerekiyor 285 görevli bizzat mülki idare amiri listesinden değil dışarıdan atanmıştır. 285 kişinin içerisinde başka ilçeden olan ve İstanbul dışında kaydı olanlar vardır. İşçi olan ve kamu görevlisi olmayıp serbest çalışan vardır. Bu tam kanunsuzluk denilen seçimlerin iptalini gerektiren bir durum. Seçimlerin bu şaibeden kurtulması adına önce Büyükçekmece seçimlerinin iptal edileceğini düşünüyorum. Suçlu kimse cezasını çekmesini temenni ediyoruz. Soruşturmalar devam edecek ama evrakta sahtecilik suçunda cezalar her evrak için ayrı ayrı. Keşke sadece belediyeden oraya gönderilenlere kalmasa ceza. Bu sürecin hem adli yönden hem de YSK tarafından adil bir şekilde değerlendirilerek sonuca ulaşılacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. 

"Büyükçekmece İstanbul seçimlerini de etkiler"

Büyükçekmece'de 24 Haziran seçimlerinden sonra 14 bin 264 kayıt yapıldığını söyleyen Uysal, "Tutuklanan Mehmet Özgür Samanlı 17 aydır burada. 21 bin oradan çıkıyor. Burada sahte adresler oluşturulmuş. Her seçimde bir grup geliyor, sonra bırakılıyor. 11 bin 900 demek yüzde 8-9 seçmen demek. İstanbul'un hiçbir yerinde bu kadar seçmen gitmemiş. İstanbul'un ilçelerinin ortalaması yüzde 3. Arada anormal bir fark var. Büyükçekmece iptal olursa büyükşehirde etkilenir mi? O da etkilenecek durumda" dedi.

Gazeteci İsmail Saymaz, Uysal'ın 4 Şubat'ta A Haber'e yaptığı açıklamada ilçede sadece 730 sahte seçmenin bulunduğunu söylediğini ifade etti.