Dünya

Kırım’daki köprünün önemi

18 Temmuz 2023 09:37

T24 Dış Haberler

Ukrayna güçleri, pazartesi, Moskova'nın 2014'te ilhak ettiği ve o zamandan beri idaresinde tuttuğu Kırım’ı Rus anakarasına bağlayan kilit bir bağlantı olan Kerç Köprüsü'ne saldırdı. Patlamada iki kişi hayatını kaybetmişti.

İsmi açıklanmayan Ukraynalı bir yetkili, saldırıyı Ukrayna Donanması’nın gece yarısı bir drone botla düzenlediğini açıkladı.

Ukrayna, köprüye Ekim 2022'de bir kez daha saldırı düzenlemiş, o zaman da köprü ağır hasar görmüş ve onarım çalışmaları aylarca devam etmişti. Washington Post’un haberinde, köprünün Rusya için stratejik öneminin olduğu yazıldı.

Kırım Köprüsü olarak da bilinen köprü, 12 mil uzunluğunda, 3,7 milyar dolarlık bir altyapı projesi olup iki paralel hattan oluşuyor: Trafik için dört şeritli bir yol ve iki şeritli bir demiryolu hattı. Yapı Rusya anakarasını, ülkenin 2014 yılında ilhak ettiği bir yarımada olan Kırım'a bağlıyor. Avrupa'nın en uzun köprüsü olarak kayıtlara geçiyor.

Washington Post’un haberinde, Rusya’nın Kırım'ı Ukrayna'nın işgali için güneyde bir hazırlık sahası olarak kullandığı ifade edildi. Yarımadanın kontrolünün, Rusya'nın savaş zamanı deniz ablukasını gerçekleştirmesine de olanak sağladığı aktarıldı.

Köprünün Rusya için sembolik öneminin de olduğu, Kırım’la Rusya’nın bağını ifade ettiği değerlendirildi.

Köprü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için önemli bir altyapı projesi olarak görülüyordu. Köprü aynı zamanda, Karadeniz kıyısındaki tatil köylerinde ve plajlarda dinlenen Rus turistler için popüler bir yaz tatili noktası olan Kırım yarımadasına bir güzergâh sunuyor. Pazartesi yapılan saldırı, tatil sezonunun en yoğun olduğu dönemde meydana geldi.

Kerç Köprüsü nerede bulunuyor?

Kerç köprüsü, Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesi ile kara sınırı olan Kırım’ı, Rusya'nın güneybatısındaki Taman yarımadasıyla birbirine bağlıyor. Kırım Köprüsü’nün, bir yanında Karadeniz, diğer yanında Azak Denizi yer alıyor.

2018’de açılan köprünün açılış töreninde Putin, "Tarihin farklı dönemlerinde, Çarlık döneminde bile insanlar bu köprüyü inşa etmeyi hayal etmişlerdi" demişti.