Diğer

İyi ki doğdun Güray Abi!

08 Eylül 2019 00:00

T24 Pazar ekibi & Tora Pekin

Tarihe adalet adına "utanç vesikası" olarak geçecek bir mahkeme süreci sonunda 5 yıla kadar cezaya çarptırıldıkları için istinaf mahkemesince hükümleri kesinleştirildikten sonra Kandıra Cezaevi'ne yollanan ve infaz süreçleri halen devam etmekte olan altı eski Cumhuriyet çalışanı arasındaki gazeteci-yazar Güray Öz, bugün 71 yaşına girdi.

Duayen meslektaşımız, kıymetli dostumuz, sevgili ağabeyimiz Güray Öz'e mutlu yıllar diliyor, özgürlük, demokrasi ve sosyalizm yolunda bir ömür verdiği mücadele önünde saygıyla eğiliyor ve "Güneşin zaptı yakın" inancıyla ona selamlarımızı iletiyoruz!..

İyi ki doğdun Güray Abi!
Çok yaşa Güray Abi!
Ebediyen ve daima Güray Abi!..

Güray Öz kimdir?

Güray Öz, 7 Eylül 1949 doğumlu gazeteci ve yazar. 1993 yılından Gazetedeki son yazısını da yazdığı 7 Eylül 2018’e (yani Alev Coşkun ekibi gazete yönetimini ele geçirene dek) Cumhuriyet Gazetesinde çalıştı. 2005-2012 arasında gazetenin yazı işleri müdürlüğü görevini üstlendi. 31 Ekim 2016’da Cumhuriyet’e yönelik operasyon kapsamında evi basılıp gözaltına alındığında gazetede köşe yazarlığı yapmakta ve “ombudsman-okur temsilciliği” görevini sürdürmekteydi. Ayrıca Cumhuriyet Gazetesinin isim hakkının sahibi durumundaki Cumhuriyet Vakfı’nın yönetim kurulu üyesiydi.

Güray Öz gözaltına alındıktan beş gün sonra FETÖ/PDY ve PKK’ya yardım suçlamalarıyla tutuklandı. Bu suçlamaya daha sonra DHKP-C’ye yardım etme suçu da eklendi.  Güray Öz tutuklanırken yanında sekiz Cumhuriyetçi daha vardı, Murat Sabuncu, Turhan Günay, Musa Kart, Hakan Kara, Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör ve Kadri Gürsel. Daha sonra üç Cumhuriyetçi daha onlara katıldı: Akın Atalay, Emre İper ve Ahmet Şık.

Güray Öz, Silivri 9 Nolu Cezaevinden ancak 9 ay sonra 28 Temmuz 2017’da tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Ancak bu özgürlük geçiciydi. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargıçları, Güray Öz’ü ve diğer Cumhuriyet mensuplarını adı geçen üç ayrı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bu örgütlere bilerek ve isteyerek yardım etme suçundan mahkûm etti. Öz, 3 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Bu ceza İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’nin üç yargıcı tarafından onanınca ceza kesinleşti. Güray Öz, Cumhuriyet Gazetesinden beş mesai arkadaşı Hakan Kara, Emre İper, Musa Kart, Önder Çelik ve Mustafa Kemal Güngör ile birlikte 25 Nisan’dan bu yana Kandıra F Tipi Hapishade olmayan suçun cezasını çekiyor.

Dosyada aynı suçlamalarla mahkûm olan ancak Cumhuriyetçilerden beş yıldan çok ceza alanlara temyiz hakkı açık olduğu için onların cezası kesinleşmedi. Dosya hâlâ Yargıtay incelemesinde. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yazdığı tebliğname ile mahkûmiyet kararlarının bozulmasını ve bugün hapishanede olan Güray Öz ve arkadaşlarının da bundan yararlanmasını talep etti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül başta olmak üzere, tüm hukukçular ayın dosyada farklı muameleyle cezası az olanların hapiste olmasını haksızlık olarak nitelendiriyorlar. Adalet Bakanı bunun düzeltileceği sözünü verdiyse de Cumhuriyetçiler 4 ayı aşkın süredir hapisteler.

Güray Öz dün 71. yaşına bastı. Her zaman yaptığını yapıyor, düşünüyor ve yazıyor. Ama bunu verilen haksız, hukuksuz, vicdansız bir karar nedeniyle dört duvar arasında yapıyor.