Dünya

"İran ekonomisi çöküyor"

İran'da ekonomik sorunlara karşı tepkiler gelmeye başladı

31 Temmuz 2018 17:57

İran Meclisi Bütçe Komisyonu üyesi Meyanduab milletvekili Cihanbahş Muhibbiniya, İran ekonomisinin çökmek üzere olduğunu belirtti. Muhibbiniya, mecliste yaptığı konuşmada, "İran ekonomisi çöküyor. Lütfen gözlerinizi açın. Öncelikli konuları meclis gündemine getirmediği için Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümetinden şikâyetçiyiz" dedi.

İranlı İşçiler Haber Ajansı ILNA'ya göre, konuşmasında, serbest piyasada doların 11 bin tümen seviyesine çıktığını hatırlatan Muhibbiniya, ülkede işsizlik ve pahalılık gibi ekonomik sorunların yanı sıra çevre ve sağlık alanlarında da sıkıntılar bulunduğunu belirtti. Muhibbiniya, bu tür sorunlarla karşı karşıya olan halka kulak verilmesi gerektiğini kaydetti. İran Riyali geçtiğimiz iki günde dolar karşısında yüzde 18 değer kaybetmişti.

TIKLAYIN - İran'da dolar, tarihi rekorunu kırdı

Yolsuzluk gerekçesiyle 35 gözaltı

Öte yandan bugün altın, döviz ve araç piyasasında yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle 35 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, "piyasayı kangren haline getiren spekülatörlerin" uyarıldığını ve bunlardan 35'inin gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınanlardan 5'inin tutuklandığını aktaran Rahimi, diğerlerinin hâlâ gözaltındatutulduğunu dile getirdi.

İran Yargı Erki Sözcüsü Muhsin Ejei de pazar günü ekonomik yolsuzluğa bulaştığı gerekçesiyle 29 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilmesi İran piyasasında dolar ve altın fiyatlarının artışını hızlandırmıştı.