Gündem

Dink'in katili Ogün Samast ve 6 sanık hakkında davanın zamanaşımı gerekçesiyle düşürülmesi talep edildi; Samast, tespih çekerek adliyeden ayrıldı

Ogün Samast'ın adliyeden tespih sallayarak çıkması tepki çekti

12 Haziran 2024 11:13

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada mütalaasını sunan savcı, tetikçi Ogün Samast ve 6 sanık hakkında zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesi talep etti.

Hrant Dink'in katili Ogün Samast, 15 Kasım 2023'te tahliye edilmişti. Samast hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 7 yıl 6 aydan 12 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmişti.

Samast hakkında açılan yeni dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Dink’in öldürülmesine ilişkin FETÖ amaçları doğrultusunda hareket ettikleri iddiasıyla aralarında Yasin Hayal, Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer ve Erhan Tuncel’in de bulunduğu 11 sanığın yargılandığı dava ile birleştirilmişti.

Duruşmaya tutuksuz sanık Ogün Samast, Trabzon'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ile Ramazan Akyürek de bulundukları cezaevlerinden duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Bazı diğer sanıklar da duruşmaya SEGBİS üzerinden bağlandı. Taraf avukatları da mahkemede hazır bulundu.

Davanın sanıklarından Adem Sağlam’ın FETÖ sohbetlerine katıldığı yönünde ifadesi bulunan Ali Fuat Akdağ duruşmada tanık olarak dinlendi. Tanık Akdağ, “İfademi verdiğim tarihten bu yana neredeyse 10 yıl geçti, hatırlamıyorum pek çok şeyi. Şu an Adem Sağlam’ı görsem tanımam. O dönemki ifadelerim doğrudur” dedi.

7 sanık hakkında davanın düşürülmesi talep edildi

Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, yakalaması yapılmayan sanıklar Faruk Sarı ve Yahya Öztürk yönünden dosyanın ayrılmasını; Ahmet İskender, Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Tuncay Uzundal, Ogün Samast, Zeynel Abidin Yavuz ve Ersin Yolçu’nun hakkında “örgüt adına suç işlemek” suçlaması yönünden davanın zamanaşımından düşürülmesini talep etti. Savcı, Adem Sağlam’ın “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, “ihmali davranışla kasten öldürme” ve “kasten öldürme” suçlamaları yönünden beraatını, “örgüt üyeliği” suçundan ise cezalandırılmasını istedi. Savcı, tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in de “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Duruşmada söz alan sanık Ogün Samast "Mütalaaya katılıyorum savunma için ek süre istemiyorum" dedi.

16 Ekim'e ertelendi

Sanıklar ve avukatları, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, duruşmayı 16 Ekim'e erteledi.

Tespih çekerek adliyeden çıktı 

Savunma yaptıktan sonra adliyeden tespih sallayarak çıkan Samast, kendisini bekleyen otomobile binerek adliyeden ayrıldı.


Davanın geçmişi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce bir kısım kamu görevlilerinin cinayetin işleneceğinden önceden haberdar oldukları ve cinayeti önlemek adına görevlerini yerine getirmedikleri gerekçesiyle dava açılmıştı. Yapılan yargılamalar sonucu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bir kısım şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yeni hazırlanan iddianamede İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 12 Nisan 2021'de suç duyurusunda bulunduğu belirtilirken, iddianamede Dink ailesi 'müşteki' sıfatıyla, Ogün Samast ise 'suça sürüklenen çocuk' sıfatıyla yer almıştı. Hazırlanan iddianamede, suça sürüklenen çocuk sıfatıyla yer alan Ogün Samast'ın 'silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti.

Daha sonra İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyası, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 11 sanıklı örgüt davasıyla birleştirilmişti. Öte yandan, Samast'ın dosyasının birleştirildiği örgüt davasına ilişkin hazırlanan iddianamede ise şüpheliler Yahya Öztürk ve Adem Sağlam'ın 'anayasayı ihlal', 'belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl 6'şar aydan 35'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edilmişti.

İddianamede şüpheliler Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer'in 'anayasayı ihlal' suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edilirken, diğer şüpheliler Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Ahmet İskender'in 'terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme' suçundan 5'er yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezaları talep edilmişti.   

TIKLAYIN-75 soruda Hrant Dink cinayeti dosyası: Öldürülmesinin üzerinden 17 yıl geçti, tetikçiye tahliye kapısı açıldı, adalet hâlâ sağlanmadı