Dünya

Geminin dümen yelpazesinde 14 gün seyahat eden sığınmacılar, Brezilya polisi tarafından kurtarıldı 

02 Ağustos 2023 09:03

T24 Dış Haberler

Nijerya'dan Avrupa'ya kaçma hayaliyle gizlice Atlantik Okyanusu'nu geçen bir gemiye saklanan dört Nijeryalı sığınmacı, dümen yelpazesinde 14 gün boyunca hayatta kaldıktan sonra Brezilya federal polisi tarafından kurtarıldı. 

Reuters'ın aktardığına göre geminin arkasında açıkta bulunan dümen yelpazesinde 5 bin 600 kilometre yol giden dört kişinin 10. günde yiyeceği ve içeceği bitti. Nijeryalılar, birkaç metre aşağılarında bulunan deniz suyunu içerek hayatta kaldı. 

Avrupaya gitmeyi hedefleyen dört sığınmacı, geminin Atlantik'in diğer ucundaki Brezilya'ya vardıklarını öğrendiler. Brezilya polisi, kendilerini Vitória limanında kurtardıktan sonra sığınmacılardan ikisi kendi talepleriyle Nijerya'ya döndü, ikisi de Brezilya'ya sığınma başvurusunda bulundu. 

Sığınma başvurusunda bulunan iki Nijeryalı da ülkelerinde ekonomik zorluklar, siyasi istikrarsızlık ve yüksek suç oranının kendilerini ülkelerini terk etmeye zorladığını belirtti. 

Sığınma başvurusunda bulunan 38 yaşındaki Thankgod Opemipo Matthew Yeye, gemide yaşadıklarının kendisi için "korkunç bir tecrübe olduğunu" ifade etti. Mevcut olarak São Paulo'da bir kilisenin sığınağında sığınma başvurusunun sonuçlanmasını bekleyen Yeye, "Gemide yaşadıklarımız kolay değildi. Titriyordum, çok korkmuştum. Ama buradayım" dedi.

Yeye, "Tanrıya Brezilya devletinin bana acıması için dua ediyorum" diye konuştu.