Gündem

Fethullah Gülen kimdir?

21 Ekim 2024 08:08

T24 Haber Merkezi

15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini organize eden Gülen cemaatinin lideri Fethullah Gülen (86), Mart 1999'dan beri Pensilvanya eyaletinde yaşadığı ABD'de öldü. Darbe girişiminin bir numaralı sanığı olarak gıyabında yargılanan "Fethullah Gülen terör örgütü-FETÖ" lideri Gülen'in ölüm haberini yeğeni Ebuseleme Gülen de doğruladı. Uzun süredir medyada fotoğrafları sızdırılan Fethullah Gülen'in hastanede öldüğü bildiriliyor.

Fethullah Gülen kimdir?

28 Şubat sürecinde, dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü; Gülen ve örgütlenmesi hakkında bir rapor hazırladı. Rapora göre, Gülen bir örgütün lideriydi ve liderlik ettiği örgütün mensupları Türk emniyet birimlerine sızmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu raporu aldıktan 3 gün sonra, 21 Mart 1999'da; sağlık problemlerini sebep gösteren Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. O tarihten itibaren Pensilvanya eyaletindeki Saylorsburg kasabasında yaşadı.

*TIKLAYIN - 25. yıl dosyası; 25 soruda A’dan Z’ye 28 Şubat süreci

15 Temmuz darbe girişimi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta yapılanması tarafından 16 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişiminin emrini vermekle yargılanan Fethullah Gülen için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li yetkililere "O zatı (Gülen'i) artık bize teslim edin" çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, 27 farklı suçlamadan dolayı, ABD'ye resmî olarak yedi kez Fethullah Gülen'in iadesi için talepte bulunuldu.

*TIKLAYIN - 15 Temmuz gecesi dakika dakika neler yaşandı?

Fethullah Gülen, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından; "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme", "Cumhurbaşkanına suikast", "dolandırıcılık", "resmî belgede sahtecilik", "sınav sorularının çalınması", "usulsüz dinleme", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "özel hayatın gizliliğini ihlal" suçlarını gerçekleştirmek ile suçlanmakta, ayrıca 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimin bir numaralı faili olduğu ifade edilmekte.

Ayrıca Fethullah Gülen, Fethullahçılar'ın darbe girişimi öncesi işlediği iddia edilen suçlar ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimi olmak üzere hakkında açılan 45 davada bir numaralı sanık olarak hâlen yargılanmakta. (Kaynak: Vikipedi)

TIKLAYIN -  Fethullah Gülen hayatını kaybetti