Yaşam

Eşref Kolçak hayatını kaybetti

92 yaşındaki sanatçı bir süredir tedavi görüyordu

26 Mayıs 2019 17:55

Usta sinema sanatçısı 92 yaşındaki Eşref Kolçak'ın hayatını kaybettiği bildirildi. Kolçak'ın cenazesiyle alakalı ilerleyen saatlerde açıklama yapılması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Gemlik Devlet Hastanesi'nde tedavi gören sanatçının böbreklerinin iflas etmek üzere olduğu bildirilmişti. Usta sanatçı, geçtiğimiz Nisan ayında da hastaneye kaldırılmış, bir süre tedavi görmüştü.

Ünlü oyuncunun doktoru Onur Yağız, yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

''Saygıdeğer sanatçımız Eşref Kolçak, 24.04.2019 tarihinden bu yana genel durum bozukluğu  tanısıyla hastanemiz Yoğun Bakım Ünite merkezine yatırıldı. Yaklaşık 1 aydır yoğun bir tedavi görmekteydi. Solunum yetmezliği ve organ yetmezliği sebebiyle 18.05.2019  tarihinde solunum cihazına bağlandı. Bugün durumunun ağırlaşmasıyla hastamıza müdahale ettik. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtaramadık ve Eşref Kolçağ'ı kaybettik. Hepimizin başı sağolsun. Allah rahmet eylesin, kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.''

Eşref Kolçak kimdir?

Eşref Kolçak, 28 Ocak 1927 Tarihinde Erzurum İspir'de doğdu. Babası İspir Gaziler köyünden Harun Kolçakoğlu, annesi ise daha sonra Hateme adını alan Rus kökenli Katya'dır. 1941 yılında İstanbul'a geldi. Kasımpaşa'da oturdu. Sultan Ahmet Erkek Sanat Enstitüsü'nü bitirdi. Tesfiyecilik, marangozluk okudu. Marangozluk ve ayakkabı tamirciliği gibi işlerde çalıştı. Kasımpaşa'da oturduğu zamanlarda marangoz dükkanı ve mobilya mağazası vardı.

1944 yılında Atilla Revü Opereti'nde tiyatroya başlayan sanatçı, 1945 yılında Ses Tiyatrosuna geçti.

1947 yılında figüranlıktan oyunculuğa geçtiği filmCahide Sonku ile birlikte oynadığı "Fedakar Ana" filmi olmuştur. 1950'li ve 60'lı yıllarda, melodram ve kahramanlık filmlerinin jönü olarak çıktı karşımıza.

Bir Şoförün Gizli Defteri (Atıf Yılmaz), Namus Uğruna, Düşman Yolları Kesti (Osman Seden) önemli filmlerinden bazılarıdır.

Sanat hayatı boyunca 200'e yakın sinema filmi ve televizyon dizisinde rol aldı.

Eşref Kolçak, 1982 den beri Bursa'nın Gemlik ilçesindeki evlerinde yaşıyor.

Eşref Kolçak, 1955 de Özcan Kolçak ile evlendi, eşi 13 ocak 2010 da vefat etti. Kolçak, 2017 yılında vefat eden pop müzik sanatçısı Harun Kolçak'ın babasıdır.

Ödülleri:

  • 1961 - Türk Filmleri Yarışması, "En İyi Erkek Oyuncu" Ödülü, Namus Uğruna
  • 2000 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" Ödülü, Güle Güle
  • 2003 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yıldırım Önal Anı Ödülü