Politika

Erdoğan: İstanbul'u Konstantinopol olarak görmek isteyenlere karşı 22 günümüz var

Erdoğan, İstanbul'un fethinin 566. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Enderun Teravihi namazına katıldı

02 Haziran 2019 00:52

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’un Fethinin 566’ncı yılı dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı organizasyonu ile ‘313 bin kişi ile Enderun teravih namazında buluşuyoruz’ etkinliğine katıldı.

Yenikapı alanındaki Enderun Teravih Namazı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Valisi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Yerlikaya ve yüz binlerce vatandaş yer aldı. Enderun Teravih Namazı için yüzbinlerce insan açık havada saf tuttu. 

Namazın ardından bir konuşma yapan Erdoğan, 23 Haziran'da tekrarlanacak olan İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerine değindi.

Erdoğan, "Kardeşlerim ülkemizde hatırlayın 'Zulüm 1453'te başladı' diyenler var. Hatırlıyorsunuz değil mi o günleri? Ama bu akşam burada zulüm değil fethin 566'ncı yıl dönümünü kutluyoruz. Bu kinde evvel Allah onlara karşı, o küçük idraklere karşı, idrakin büyüğünü ortaya koyduk" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat benim sizden istirhamım var. Burası İstanbul, burası Konstantinopol değil, burayı böyle görmek isteyenler var. Böyle görmek isteyenlere karşı 22 günümüz var. 22 gün sonra burasının nereden nereye geldiğini ortaya tam manasıyla koymak için gece demeden gündüz demeden, tüm kardeşlerimize ulaşmamız lazım. Onlara bu gerçeği anlatmamız lazım."

Erdoğan'ın "Burası İstanbul, burası Konstantinopol değil, burayı böyle görmek isteyenler var. Böyle görmek isteyenlere karşı 22 günümüz var" sözleri sosyal medyada tepki topladı.

Enderûn Usûlü Teravih nedir?

Enderûn Usûlü Teravih adıyla bilinen ve Itrî diye bilinen Buhurîzâde Mustafa Efendiye dayandırılan teravih namazı, Osmanlı iç teşkilatında sarayda, saray cami ve mescitlerinde, Hırka-i Saadet'te, selatin camiler başta olmak üzere büyük camii ve dergâhlarda uygulanan bir ibadet geleneğidir. Enderûn Usûlü Teravih'in makamları Klasik Türk musikisinin en önemli ismi olan Itrî tarafından düzenlenmiştir. (İHA)