Dünya

Erdoğan ve Putin telefonda görüştü: "ABD-Rus istihbaratının Türkiye'deki görüşmesi arazide kontrolsüz tırmanmanın önüne geçmek için anahtar rol oynadı"

18 Kasım 2022 12:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefonda görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede ABD ve Rus istihbarat başkanlarının hafta başında Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmeye değinerek "Arazide kontrolsüz tırmanmanın önüne geçmek için anahtar rol oynadı" dediği belirtildi. 

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in telefon görüşmesinde, Türkiye-Rusya ilişkileri ve tahıl koridoruna ilişkin gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tahıl ihracına ilişkin İstanbul Anlaşması’nın 120 gün uzatılması konusunda “yapıcı tutumu” için Rusya lideri Putin’e teşekkür ettiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin’le görüşmesinde Rusya-Ukrayna savaşının uzamasını riskleri artıracağını ve bu nedenle diplomatik görüşmeleri canlandırılması gerektiğini belirttiği aktarıldı.

Görüşmede ABD ve Rus istihbarat başkanlarının Ankara’daki görüşmesine değinen Erdoğan’ın görüşmenin arazide kontrolsüz tırmanmanın önüne geçmesi açısından anahtar rol oynadığını belirttiği kaydedildi.

CIA Direktörü William Burns, hafta başında Ankara’da Rusya Federal Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişkin’le bir görüşme gerçekleştirmişti.

Erdoğan’ın aynı zamanda Rusya liderinin Türkiye’de doğalgaz merkezi kurulmasına yönelik teklifiyle ilgili “ortak hedeflere bir an önce ulaşmak için ekiplerin teknik, hukuki, ticari değerlendirmeler yapacaklarını söylediği” aktarıldı.