Politika

18 yıl sonraki tarihi zirvede, Erdoğan'ın Özel'le iade-i ziyaretinin perde arkası

Özel'in Erdoğan'a hediye ettiği Paşabahçe’nin Gururla koleksiyonundan Payidar Gondol parçası, 2. Meclis’in balkonundaki defne ve meşe dallarıyla süslü, ay yıldızlı görselden esinle tasarlandı. Payidar Gondol, TBMM’nin gücünü, Atatürk’ün liderliğindeki bağımsızlık savaşının önemini ve Cumhuriyetin sürekliliğini simgeliyor

İki lider tokalaşmalarının ardından basın mensuplarına fotoğraf verdi

11 Haziran 2024 17:30

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e iade-i ziyarette bulundu. Görüşme CHP Genel Merkezi'nde saat 16.05'te başladı, 17.34'te sona erdi. Özel, Erdoğan'ı kapıda karşıladığı gibi Genel Merkez'den ayrılırken de Erdoğan'a makam aracına kadar eşlik etti. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özel'i KKTC'nin 50'nci yıl törenlerine davet etti. Daha önce Ersin Tatar ile görüşmesinde de KKTC'ye gideceğini belirten Özel, 20 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Lefkoşa'da bir araya gelecek.

Erdoğan ve Özel, 2 Mayıs'ta AKP Genel Merkezi'ndeki tarihi zirvenin ardından kırk gün sonra ikinci kez bir araya geldi. Diğer ziyarette olduğu gibi, Özel’e karşılamada CHP İstanbul Milletvekili ve eski büyükelçi Namık Tan eşlik ederken, Erdoğan'ın yanında ise AKP Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş hazır bulundu.

TIKLAYIN - AKP Sözcüsü Çelik'ten Erdoğan-Özel görüşmesi sonrası açıklama

TIKLAYIN - CHP'den Erdoğan-Özel görüşmesi sonrası ilk açıklama

TIKLAYIN - Bahçeli'den kritik açıklama: Sayın Cumhurbaşkanımız herkesle görüşebilir, mahsur fitnenin kamçılanması

Erdoğan ile CHP Genel Merkezi'ne, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da geldi. Erdoğan ve Özel karşılamanın ardından Özel’in 12’nci kattaki makam odasına çıktı. İki lider Genel Merkez'deki başkanlık makamında görüştü. Görüşme, 1 buçuk saat aranın ardından 17.34'te sona erdi. Özel, Genel Merkez'den ayrılırken Erdoğan'a eşlik etti. 

Görüşmenin perde arkası

Kaynaklardan edinilen bilgiye göre CHP lideri Özel, asgari ücrete temmuzda ara zam talebini, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını, çay ve hububat üreticileri başta olmak üzere beklentilerin altında kalan alım fiyatlarını, atanmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin sorunlarını, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte kademe bekleyenlerin durumunu, kira yardımı ve depremzedelerin sıkıntılarını gündeme getirdi.

Şimşek ile CHP kadroları bir araya gelebilecek

Özel’in tüm bu ekonomik beklentilerin karşılanması için makro bir çözüme ihtiyaç olduğunu belirterek, adaletli bir vergi sistemi için tüm siyasi partilerin katılımıyla Meclis’in çalıştırılmasını teklif ettiği kaydedildi. Özel’in çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasının esas olduğunu, bunun yanında mevcut bütçenin gelir ve giderleri üzerinde de mali çalışma yapılması ve adaletsizliği giderecek tedbirler alınması gerektiğini söylediği ifade edildi. Bu çerçevede, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin ekonomi kadrolarının, adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması talebi konusunda bir araya gelebileceği bildirildi.

Gezi davası, Sinan Ateş ve Hakkari Belediyesi’ne kayyım

CHP kaynaklarından alınan bilgiye göre; Türkiye’nin ağır bir ekonomik kriz yaşadığını, bu krizin 86 milyon vatandaşa maliyeti olduğunu belirterek, üzerinde durulması gereken temel konunun, bu maliyeti kimin karşılayacağı sorusu olduğunu belirtti. Kurmaylar; emeklilere, asgari ücretlilere zam yapılmayarak, tarım ürünlerine maliyetin altında alım fiyatları açıklanarak, krizin maliyetinin sadece yoksullara yüklenmesini, acı reçetenin dar gelirlilere ödetilmesini kabul etmediklerini vurguladı. Kaynaklar, ekonomik krizden mağdur olan toplum kesimlerinin yanlış politikalar nedeniyle daha fazla ezdirilmemesi için inisiyatif almaya hazır olduklarını, bunun zemininin de TBMM olduğunu aktardı.

CHP lideri Özel’in görüşmede; Gezi, Sinan Ateş, Tahir Elçi, Şenyaşar davalarındaki adalet taleplerini ve Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanması konusunu gündeme getirdiği bildirildi.


Özel, Erdoğan'ı kapıda karşıladı 

Özel: ''Yeni anayasa toplumun beklentileri arasında yer almıyor''

Özel görüşmede, yeni anayasa konusunun bugün yakıcı sorunlar yaşayan toplumun temel beklentileri arasında yer almadığını, bu konuda bir toplumsal mutabakat oluşması gerektiğine işaret ederek, yeni anayasa meselesinin tartışılması için önce mevcut Anayasa'ya ve Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına uyumun şart olduğuna ilişkin görüşlerini tekrarladığı öğrenildi.

Yeni anayasa tartışmasında toplumsal mutabakat

Özel’in görüşmede, yeni anayasa konusunun bugün yakıcı sorunlar yaşayan toplumun temel beklentileri arasında yer almadığını, bu konuda bir toplumsal mutabakat oluşması gerektiğini, yeni anayasa meselesinin tartışılması için önce mevcut anayasaya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyumun şart olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

Bir sonraki görüşme ne zaman? Kıbrıs detayı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Özel'i KKTC'nin 50'nci yıl törenlerine davet etti. Daha önce Ersin Tatar ile görüşmesinde de KKTC'ye gideceğini belirten Özel, 20 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Lefkoşa'da bir araya gelecek.

Özel'in Erdoğan'a hediyesi

Özel, Erdoğan’a, Paşabahçe’nin Gururla koleksiyonundan Payidar Gondol parçasını hediye etti. 2. Meclis’in balkonundaki defne ve meşe dallarıyla süslü, ay yıldızlı görselden esinle tasarlanan Payidar Gondol, TBMM’nin gücünü, Atatürk’ün liderliğindeki bağımsızlık savaşının önemini, zor ulaşılan barışın değerini ve Cumhuriyetin sürekliliğini simgeliyor. Değeri 4 bin 450 Türk Lirası.

Özel, Erdoğan'a 2 Mayıs'taki görüşmede de Paşabahçe'nin yine Gururla serisinden "Cumhuriyet Ateşi" isimli objeyi hediye etmişti. Cumhuriyet Ateşi yalnızca 2023 adet üretildi. Objenin değerinin, 9 bin 550 TL olduğu öğrenildi.

 

CHP Genel Merkez’e Cumhurbaşkanlığı forslu bayrak asıldı

Erdoğan’ın iadeiziyareti öncesinde, CHP Genel Merkez’deki bir dizi hazırlık yapıldı ve güvenlik önlemleri alındı. Hazırlıklar sabah saatlerinde temizlikle başladı. Erdoğan'ın giriş yapacağı kapıdaki kırmızı halı ve camlar temizlendi. Güvenlik önlemleri kapsamında, genel merkez çevresinde çok sayıda emniyet mensubu hazır bulunurken genel merkezin bulunduğu sokağın giriş-çıkışa kapatıldı, Cumhurbaşkanlığı koruma ekibi ziyaret öncesinde genel merkez ve çevresinde bomba araması yaptı. Saat 14.30 itibarıyla basın mensupları genel merkez binasından çıkarıldı.

Cumhurbaşkanını karşılama protokolüne göre, Erdoğan’ın gelişinden 15 dakika önce, CHP Genel Merkezi’nin bahçesinde bulunan bayraklar arasına Cumhurbaşkanlığı forslu bayrak asıldı. Forslu bayrağın Sosyalist Enternasyonel bayrağının yerine asıldı öğrenildi. 

Erdoğan doktorunu da getirdi

Erdoğan’a iki koruma aracı genel merkez bahçesine girdi. Ayrıca protokol gereği Erdoğan’ın doktoru, bir ambulans ve bir itfaiye görüşme boyunca hazır bulundu. Erdoğan ve Özel, 12’nci kattaki genel başkanlık makamına çıktı. Görüşme öncesinde makam odasında, Erdoğan'ın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı kimliği dikkate alınarak düzenleme yapıldı. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk bayrağının; Özel ise CHP bayrağının önünde oturdu. Odanın düzeninde herhangi bir değişiklik olmadığı görüldü.

18 yıl önceki ziyaret

Erdoğan ve Özel ilk görüşmelerini 2 Mayıs’ta gerçekleştirmiş; Cumhurbaşkanı, CHP liderini AKP Genel Merkezi'nde ağırlamıştı. Erdoğan, Ankara’nın Söğütözü semtinde AKP Genel Merkezi’ne de komşu sayılabilecek mesafedeki CHP Genel Merkezi’ne en son 18 yıl önce, merhum Genel Başkan Deniz Baykal’a “hayırlı olsun” ziyareti için gitmişti.

Erdoğan'ın 18 yıl önceki Baykal ziyaretinden 

TIKLAYIN | Erdoğan-Özel görüşmesinden kareler

 

TIKLAYIN - Erdoğan 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi’ne gidiyor

TIKLAYIN - Erdoğan-Özel görüşmesi öncesi Bahçeli'nin paylaşımı gündem oldu: Allah bana yeter

TIKLAYIN - Erdoğan’dan “siyasete yumuşama” mesajı; Külliye’den ilk yorum: Türkiye '100. Yıl Uzlaşması' dönemine giriyor, hayırlı olsun

TIKLAYIN - Özgür Özel, Erdoğan görüşmesine ilişkin konuştu: Türkiye demokrasisi açısından önemli bir kilometre taşı oldu

TIKLAYIN - Ankara’da tarihi ziyaret: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özel’in 1,5 saat süren görüşmesinde "diyalog ve iade-i ziyaret" mesajı

TIKLAYIN - CHP'den MHP'ye 7 yıl sonra sürpriz temas, gündem yine 'anayasa': Özel, Devlet Bahçeli'yle görüşecek

TIKLAYIN - CHP'li Namık Tan'dan, Özel-Bahçeli görüşmesi öncesi 'Pazartesi Notu': AKP-MHP koalisyonu, AYM ve AİHM kararlarını uygulamayıp cumhuriyete ihanet ediyor