Politika

Erdoğan’dan Mısır ziyareti sonrası ‘değerli yalnızlığa’ veda: Dış politikada tek amacımız dostlarımızın sayısını artırmak

"CHP'nin acemi genel başkanı, sabık genel başkanı ve sütre gerisinden bu partiyi yönetenlerin tamamının öncelikli gündemi kupon belediyeleri"

16 Şubat 2024 16:09

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Giresun mitinginde konuştu. Geçmişte, Erdoğan'ın Başdanışmanı İbrahim Kalın, “Türkiye Ortadoğu’da yalnız kaldı iddiası doğru değil ama eğer bu bir eleştiri ise o zaman söylemek gerekir; bu, değerli bir yalnızlıktır” sözleriyle Türkiye'nin dış ilişkilerdeki "gönüllü yalnızlığına" dikkati çekmişti. 11 yılın ardından iki gün önce Kahire ziyaretinde Sisi'nin karşıladığı Erdoğan, dış ilişkilerde Mısır dahil normalleşmenin devam edeceğini vurguladı, bölgedeki “gönüllü” olduğunu iddia ettiği izolasyonuna son verdiğine dair mesajlar verdi. Erdoğan, "Bizim dış politikada tek bir amacımız var: dostlarımızın sayısını mümkün olduğunca çoğaltmak. Türkiye Yüzyılı'nın barışın da yüzyılı olmasını istiyorsak dost ve kardeş ülkelerle iş birliğimizi geliştirmekten başka yolumuz yok. Emperyalist güçlerin bölgemize yönelik oyunlarını bozmak istiyorsak kardeş ülkelerle birbirimize kenetlenmek durumundayız. Görüş ayrılıklarına takılı kalmak yerine iş birliği alanlarına odaklanmak zorundayız. Vahdet olmadan rahmet olmaz" dedi. Mitingde ana muhalefet partisi CHP'ye de yüklenen Erdoğan, Genel Başkan Özgür Özel'e "CHP'nin acemi genel başkanı" diye seslenerek, "Bu partiyi yönetenlerin tamamının öncelikli gündemi kupon belediyeleri, kimin adamının yöneteceği meselesidir. Dünya batsa, kıyamet kopsa, üçüncü cihan harbi çıksa bunların zerre kadar umurları olmaz. Siyasi ikballeri haricinde hiçbir şeyi görüp duymuyorlar" diye konuştu.

Ordu'nun ardından Giresun mitinginde konuşan Erdoğan, partisinin Giresun ilçe ve belde adaylarını da açıklandı.

TIKLAYIN - Erdoğan: Emekli bayram ikramiyesi 3 bin lira olacak

 

Fotoğraf: AA

Mitingde, Giresun adayları da açıklandı.

Giresun: Aytekin Şenlikoğlu
Bulancak: Emrullah Guguk
Tirebolu: Ömer Hıdır
Piraziz: Mahmut Esat Ayyıldız
Görele: Ahmet Süleymanoğlu
Güce: Aytekin Boduroğlu
Keşap: Tuncay Muhammed Arışan
Espiye: Mustafa Karadere
Çamoluk: Ergün Bakırhan
Çanakçı: Sedat Koca
Doğankent: Rüşan Özden
Dereli: Kazım Zeki Şenlikoğlu
Şebinkarahisar: Ömer Şentürk
Alucra: Faruk Demirağ
Eynesil (İttifak): Barış Güdük
Yağlıdere: Ömer Bayram
Yavuzkemal: Adem Önal
Aydındere: Nuri Demir
Kovanlık: Harun Kalıntaş
Soğukpınar: Halil İbrahim Sarıkaya
Ören: Mustafa Eren
Çavuşlu: Fatih Düzcü
Duroğlu: Halil Çetin
Üçtepe: Harun Öztürk

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Her birinize aşkınız ve muhabbetiniz için teşekkür ediyorum. Giresun'a olan şükran borcumuzu ödemek istiyorum. Giresun, şimdiye kadar girdiğimiz seçimlerde bizi hiç yalnız bırakmadı. Her zaman Türkiye ortalamasının çok üstünde oy oranlarıyla Giresunlu kardeşlerimiz bize sahip çıktı. 14-28 Mayıs seçimlerinde de Giresun yine kendisine yakışanı yaptı. İlk turda yüzde 61 oy oranıyla, ikinci turda yüzde 65'e yaklaşan bir oranla bize destek veren Giresun'a şükranlarımı sunuyorum. Siz bizimle yol yürüdüğünüz müddetçe biz de Giresun'a aşkla hizmet etmeyi sürdüreceğiz. 

Biliyorsunuz önümüzde çok kritik bir seçim daha var. Bundan 45 gün sonra hep birlikte tekrar sandıklara gideceğiz. Bu sefer il, ilçe ve beldelerimizi yönetecek kadroları belirleyeceğiz. Giresun'dan yine rekor bir oy alacağımızdan şüphe duymuyorum. Giresun'un 31 Mart'ta da sandıkları patlatacağına yürekten inanıyorum. Bunun için her zamankinden daha çok çalışıp daha fazla ter döküp koşturacağız. Ana kademe, buna hazır mısınız? Kadın kolları, gençler buna hazır mısınız? Giresun'da kapı kapı hane hane sokak sokak dolaşmaya hazır mısınız? Yaptıklarımızı tek tek anlatarak yapacaklarımız için milletimizden destek isteyeceğiz. 

"Giresun şimdiden kararını vermiş"

Kavlimizi yenileyelim istiyorum. 31 Mart'ta Türkiye Yüzyılı şehirleri için hazır mıyız? 31 Mart'ta Türkiye Yüzyılı şehirleri için kararlı mıyız? Seçim günü için kapı kapı dolaşıyor muyuz? Büyük ve güçlü Türkiye vizyonuna sahip çıkıyor muyuz? Yine gerçek belediyecilik diyor muyuz? Görüyorum ki Giresun şimdiden kararını vermiş. Rabbim yol arkadaşlığımızı, muhabbetimizi daim eylesin. 

"Muhalefetin sürekli örnek gösterdiği ülkelerin kağıttan birer kaplan olduğu anlaşıldı"

Ülkemizin içinde yer aldığı coğrafya gerçekten sancılı günlerden geçiyor. Karadeniz'in öte yakasında, iki komşumuz arasındaki savaş ikinci yılını doldurmak üzere. Rusya-Ukrayna savaşında şimdiye kadar 10 binlerce insan öldü, yaralandı. 100 binlerce insan göç etmek zorunda kaldı. Küresel ekonomi, enerji ve gıda fiyatlarındaki aşırı artış sebebiyle çok ciddi sıkıntılarla karşılaştı. Sizler de o günleri çok iyi hatırlıyorsunuz. Doğal gaz fiyatlarının zirveye ulaştığı günlerde kimi Avrupa ülkelerinde lambalar söküldü, kombiler kapatıldı. Devlet daireleri çalışanlarına battaniye dağıttı. Ama benim ülkemde doğal gaz eyvallah aynı şekilde devam etti. Şu anda Karadeniz doğal gazı devam ediyor mu? Hani olmayacaktı? Al bak, bizde oluyor. Gabar'dan çıkıyor mu, çıkıyor. Gıda krizinden dolayı dünyanın birçok ülkesinde ciddi sıkıntılar, açlıklar, yokluklar yaşandı. Muhalefet tarafından sürekli bize örnek gösterilen ülkelerin esasında kağıttan birer kaplan olduğu böylece anlaşılmış oldu.

"Cehape ve ortakları bizleri Rusya-Ukrayna savaşına sürüklemek için çok uğraştı"

Türkiye tüm zor süreçleri en başarılı yöneten ülkelerden biri. Salgın döneminde üretimden, istihdamdan taviz vermedik. Destek ve hibe programlarımızla toplumumuzun yanında aldık. Güçlü ve modern sağlık altyapımız sayesinde hiçbir vatandaşımızı çaresiz bırakmadık. Ukrayna-Rusya krizinde ise başkaları gibi ateşe benzin dökmek yerine tüm imkanlarımızla yangını söndürmeye çalıştık. Hatırlarsanız o dönem Cehape ve ortakları bizleri savaşa (Rusya-Ukrayna) sürüklemek için çok uğraştı, çok çaba harcadı. Eksen kayması diye bir şey uydurarak Türkiye'yi birilerinin yanında savaşa dahil etmek için pek çok yol denediler. En son 14-28 Mayıs sürecinde Rusya'yı suçlamaya varacak kadar ileri taşıdılar. Ama biz bunlara kulak asmadık. Muhalefetin savaş tellallığına asla prim vermedik. Cehape ve ortakları gibi meselelere batılıların gözünden değil, milletimizin zaviyesinden baktık. Siz ne diyorsanız o dedik. Türkiye'nin çıkarları neyi gerektiriyorsa, milletimiz için en doğrusu ve iyisi neyse onu yapmanın gayretinde olduk.

"Ne muhalefetin gazına geldik ne de batılı güçlerin tuzağına düştük"

Zaman bizi yine haklı, muhalefeti haksız çıkardı. Elimizi vicdanımıza koyup şöyle bir muhasebe yaptığımızda ne kadar basiretli davrandığımızı çok daha iyi anlıyoruz. Tüm kışkırtmalara, kirli senaryolara rağmen Karadeniz'in huzuru bozulmadı. Bölgemizdeki yangın, kıvılcım bölgemize sıçramadı. Giresun ile birlikte Karadeniz'deki tüm şehirleri tedirgin edecek, ekonomik ve güvenlik açısından zora sokacak hiçbir hadise yaşanmadı. Ne muhalefetin gazına geldik ne de batılı güçlerin tuzağına düştük. Usta bir satranç oyuncusu gibi yapacağımızı aynen yaptık, çok iyi planladık ve kararlılıkla hayata geçirdik. Böylece Türkiye'yi çok tehlikeli bir süreçten, tek bir vatandaşımızın kılına dahi zarar gelmeden çıkarmaya başardık. Bugün attığımız her adımı da Türkiye eksenli atıyor, milletimizin ve devletimizin menfaatlerini düşünüyoruz. Karadeniz'den Orta Doğu'ya bölgemiz bir yangın yerine dönmüşken yeni düşmanlıklar, yeni gerilimler olmasın diye çaba harcıyoruz.

"Dış politikada tek amacımız dostlarımızın sayısını çoğaltmak"

Çok açık ve net ifade etmek isterim. Bizim dış politikada tek bir amacımız var: dostlarımızın sayısını mümkün olduğunca çoğaltmak. Türkiye Yüzyılı'nın barışın da yüzyılı olmasını istiyorsak dost ve kardeş ülkelerle iş birliğimizi geliştirmekten başka yolumuz yok. Emperyalist güçlerin bölgemize yönelik oyunlarını bozmak istiyorsak kardeş ülkelerle birbirimize kenetlenmek durumundayız. Görüş ayrılıklarına takılı kalmak yerine iş birliği alanlarına odaklanmak zorundayız. Vahdet olmadan rahmet olmaz.

BAE ve Mısır görüşmeleri

Gazze'deki akan kanı durdurmak, İsrail'in katliamlarının önüne geçmek istiyorsak kardeşlerimizle saflarımızı sıklaştırmamız gerekiyor. BAE ve Mısır ziyaretimiz bu açıdan çok başarılı geçti. Devlet başkanlarıyla ticaretin yanı sıra Filistin meselesini de detaylıca görüştük. Her iki ülkeyle de iş birliğimizi güçlendirmeye karar verdik. 7 Ekim'den beri Gazze'ye insani yardım malzemesi gönderiyoruz. Yatırımların ulaştırılmasında Mısır makamları ile hep koordinasyon içinde hareket ettik. Mısır'ın desteği ile 34 bin tondan fazla insani yardım malzemesini bölgeye sevk ettik.

Önümüz Ramazan. İsrail'in katliamları artıyor. Gazze halkının direniş ve mücadele azmini bombalarla kıramayan İsrail, açlıkla Gazzelileri teslim olmaya zorluyor. Ramazan'da Gazze'ye daha fazla yardım etmemiz bizim kardeşlik görevimizdir. Kim sabrederse zafere o ulaşır. Bu yardımların sevkinde de Mısır'la iş birliği içinde olacağız. Gazze halkının kendi topraklarından sürgün edilmesine karşı da Mısır ile birlikte hareket edeceğiz.

"CHP, siyasi ikballeri haricinde hiçbir şeyi görüp duymuyor"

Bizim bu hassasiyetlerimizi CHP ve şürekası anlamıyor. Üzülerek söylemek isterim ki onların gündeminde ne Gazze'deki vahşet ne de Filistin'deki işgal ve yıkım var. CHP yönetimi ne Balkanlarda ne Kafkasya'yla ne Afrika'yla ne de gönül coğrafyamızın diğer yerlerindeki krizlerin hiçbiriyle ilgilenmiyor. Bunların nelerle meşgul olduklarını sizler de görüyorsunuz. CHP'nin acemi genel başkanı, sabık genel başkanı ve sütre gerisinden bu partiyi yönetenlerin tamamının öncelikli gündemi kupon belediyeleri, kimin adamının yöneteceği meselesidir. Dünya batsa, kıyamet kopsa, üçüncü cihan harbi çıksa bunların zerre kadar umurları olmaz. Siyasi ikballeri haricinde hiçbir şeyi görüp duymuyorlar. Varsın bu krizlerle ilgilenmesinler, milletimiz bizim doğru yolda olduğumuzu çok iyi biliyor ve görüyor. Biz dış politikada adımlarımızı atarken daha önlerini dahi görmekten aciz muhalefete değil, size bakıyoruz, milletimize bakıyoruz. Milletimiz ne derse ona bakıyoruz.

Bundan sonra bize uzatılan barış elini kesinlikle havada bırakmayacağız. Türkiye'nin dostluğunu arayan kimseye sırtımızı dönmeyeceğiz. Türk ve İslam dünyası olarak dayanışma içinde hak ve adalet mücadelemizi sürdüreceğiz. 

Cehapeli yöneticilerin verdiği  belediyeler meydan muharebesi, öncelikle CHP'ye gönül veren vatandaşlarımızı ilgilendirir. Tek bildikleri iş kavga, ayak oyunu, kumpas ve dalavere olanlarla bizim boşa harcayacak tek bir saniyemiz bulunmuyor. Biz hizmet etmenin gayretindeyiz."

Giresun'da son 21 yılda AKP hükümetinin yaptığı icraatları sayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Giresun'a son 21 yılda güncel rakamlarla 110 milyar lira tutarında kamu yatırımı yaptık. 2010 adet yeni derslik inşa ettik, üniversitemizi kurduk, 58 spor tesisi kazandırdık, yüksek öğretim yurtları yaptık. 3 Millet Bahçesi projemiz bulunuyor, Bulancak'takini tamamladık. Karadeniz Sahil Yolu'nu yaptık. İlk denize dolguyla yapılan Ordu-Giresun Havalimanımızı yaptık.

Sizlerden belediye başkan adaylarımıza sahip çıkmanızı istiyorum. Giresun'dan 31 Mart'ta yeni bir rekor bekliyorum."

Konuşmasının ardından Erdoğan, Giresun aday listesini açıkladı.