Gündem

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'a para cezası

Gürkan, “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanıyordu

24 Nisan 2019 16:33

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan’ın bir konuşması nedeniyle 'terör örgütü propagandası' suçlamasıyla yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme heyeti, söylenen sözün mahiyeti dikkate alınarak 1 yıl hapis cezası verdiği Gürkan'ın cezasını 6 bin lira adli para cezasına çevirdi.

"Siyaset yapma hakkı yargılanmaktadır"

GazeteDuvar'ın haberine göre, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’ın yargılandığı 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde mahkeme heyeti Gürkan’a 6 bin lira para cezası verdi. Mütalaaya karşı beyanda bulunan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, “Öncelikle partimizin görüşleri kapsamında Afrin Operasyonu’na yönelik eleştiri açıklamamız siyaset yapma hakkının kullanımıdır. Esasında bu dava ile siyaset yapma hakkı yargılanmaktadır. Anayasa’da siyaset hakkı güvence altına alınmışken açılan ve devam eden bu dava bir anayasa ihlalidir. Ayrıca düşünce ve ifade özgürlüğü de hala anayasa ve yasalar güvencesindedir” diye konuştu.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in, Barış Akademisyenlerine yönelik "oluk oluk kanlarını akıtacağız, kanlarıyla duş yapacağız" açıklamasını hatırlatan Gürkan, “Açık bir tehdit ve şiddet çağrısı olmasına ve akademisyenleri saldırı hedefine getirmesine rağmen ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilecek kadar güvencededir. Şimdi biz hükümetin bir dış politika kararını yanlış bulduk ve eleştirdik diye yargılanıyoruz. Sanırım hiç bir demokratik teamülde siyaset hakkının ve düşünce ifade özgürlüğünün uygulanmasında çifte standart kabul edilemezdir” dedi.

Ara sonrası hüküm açıklandı. Açıklanan hükümde, söylenen sözün mahiyeti dikkate alınarak 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi. Sosyal ilişkileri, yargılama sürecindeki davranışları göz önüne alınarak ceza 1/6 oranında indirilerek 10 ay hapis cezasına düşürüldü. Kısa süreli hapis cezasının ‘suçlunun kişiliği sosyal ve ekonomik durumu’ dikkate alınarak bu hapis cezası 6 bin lira adli paraya dönüştürüldü.

Ne olmuştu?

Selma Gürkan, İstanbul’da 'Savaşa hayır' başlıklı EMEP bildirilerini dağıttıkları için tutuklanan Neslihan Karyemez ve Bilal Karaman’ın yargılandıkları davanın ilk duruşmasında adliye önünde Afrin operasyonuna ilişkin bir konuşma yapmıştı. Gürkan hakkında bu konuşma nedeniyle 'terör örgütü propagandası'yla suçlanmıştı.