Gündem

DHA YURT BÜLTENİ-7 

1)MİMARİSİYLE TEPKİ ÇEKEN BURJ AL BABAS PROJESİNİ YAPAN ŞİRKET İFLAS ETTİ BOLU'nun Mudurnu ilçesinde, yalnızca Araplara satılan şato tipindeki mimarisiyle son dönemde tartışma konusu olan 732 villa, AVM, otel ve 2 kongre merkezinin yer aldığı Burj Al Bab

25 Kasım 2018 17:46

1)MİMARİSİYLE TEPKİ ÇEKEN BURJ AL BABAS PROJESİNİ YAPAN ŞİRKET İFLAS ETTİ

BOLU\'nun Mudurnu ilçesinde, yalnızca Araplara satılan şato tipindeki mimarisiyle son dönemde tartışma konusu olan 732 villa, AVM, otel ve 2 kongre merkezinin yer aldığı Burj Al Babas adlı devremülk projesini hayata geçiren şirket için mahkeme iflas kararı verdi. Mimari yapısı nedeniyle ilçenin tarihi dokusuna uymadığı gerekçesiyle tepkilere neden olan proje ile ilgili konuşan Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, \"Yani Bursa\'da Ulu Cami\'nin başına 15 katlı TOKİ\'ler yapılırken itiraz yok da bu tip binalara mı var. Adam bu şekilde bir projeyle müşteri bulabildiği için bununla yapıyor.\" dedi.Mudurnu ilçesinde 2011 yılında başlanan 732 villa, AVM, otel ve 2 kongre merkezinin yer aldığı Burj Al Babas projesi kapsamında inşaat devam ederken şato tipindeki villalardan 350\'si Katar, Bahreyn, Kuveyt, Dubai ve Suudi Arabistan\'daki müşterilere satıldı. Arap müşterilerin taksitleri zamanında ödememesi ve şirketin ekonomik planlamada yaşadığı sorunlar nedeniyle Burj Al Babas adlı projenin sahibi Sarot Termal Group şirketi geçen Haziran ayında konkordato için başvurmuştu. Mahkeme şirkete 3 ay süre vermişti. Sürenin dolmasıyla İstanbul 3. Ticaret Mahkemesi söz konusu şirket hakkında iflas kararı verdi. Şato tipi mimarisiyle tepkilere neden olan ve ilçenin mimari ve tarihi dokusuna uymaması nedeniyle vatandaşların da tepki gösterdiği proje durdu.Şirket sahibi Emin Yerdelen\'in karara itiraz edeceği öğrenilirken, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, evlerin yapıldığı bölgenin ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade ederek, \"35 senelik belediyeciyim. Burası 1992\'de SİT alanı ilan edilen bir yer. Bizim zaten belediye başkanlığına geliş amacımız da kültür varlıklarını koruyup, yaşatıp, gelecek kuşaklara aktarmak. Proje ilçe merkezine 3 kilometre dışarıda bir vadide yer alıyor. İlçeden zaten görünümü de müsait değil. Yani Bursa\'da Ulu Cami\'nin başına 15 katlı TOKİ\'ler yapılırken itiraz yok da bu tip binalara mı var. Adam bu şekilde bir projeyle müşteri bulabildiği için bununla yapıyor. Merkez nüfusumuz 5 bin. Dışarıdan bu şekilde söylemekle buradaki esnafı, halkı nasıl barındıracaksınız. Şu an gençlik kalmadı. En gencim 60 yaşında. Bunun için buraya yatırımcılar kesinlikle bu dokuyu bozmayacak şekilde gelmeleri lazım. Sakin şehirle kesinlikle alakası yok. Sakin şehir ilçenin belli bir bölgesinde sağlanan bir ortam.\" dedi.Mudurnu\'da yaşayan vatandaşlar, yapıların Cittaslow(Sakin Şehir) ünvanı alan ve Unesco Kültür Mirası listesine aday olan Mudurnu\'nun tarihi dokusuna yakışmadığını ifade etti. Mudurnu\'da yaşayan Fatih Asma isimli vatandaş, \"Ortada bir doğa katliamı var. Ama firma battı. En azından bu saatten sonra Mudurnu\'ya zarar verilmesin. Yapılsın da maddi olarak getirisi olsun Mudurnu\'ya. Mimari yapısı Mudurnu\'ya uygun değil. Mudurnu\'nun tarihi dokusuna uygun değil. Mudurnu\'nun kendine has olan evleri gibi yapılabilirdi. Bir hata yapılmış en azından sonuçlandırılsın. Mimari Mudurnu\'ya yakışmadı.\" diye konuştu.

Görüntü Dökümü
-----------------------------
-Belediye Başkanı ile röportaj
-Yapıların görüntüleri
-Drone görüntüleri
-Vatandaşlarla röportajlar
-İlçeden görüntüler
-Mudurnu\'nun havadan görüntüleri
-Murat Küçük anons
-Detaylar

HABER-KAMERA: Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA)

====================================================

2)ÇANAKKALE\'DE AK KADINLAR\'DAN, \'ŞİDDETE HAYIR\' YÜRÜYÜŞÜ

ÇANAKKALE\'de AK Parti Kadın Kolları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi. Kadın Kolları Başkanı Gülsüm Üstün, \"Ekonomik ya da kültürel hiçbir gerekçenin ardına sığınılmasına müsaade etmeden kadına yönelik her türlü şiddete karşı turuncu çizgimizi çekiyoruz\" dedi.
AK Parti Kadın Kolları tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle düzenlenen farkındalık yürüyüşüne, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AK Parti İl Başkanı Gültekin Yıldız, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gülsüm Üstün ve partililer katıldı. Kordon Boyu\'ndaki Golf Çay Bahçesi önünde bir araya gelen yaklaşık 500 partili, kadına yönelik şiddete tepki içeren pankartlar ile İskele Meydanı\'ndaki \'Barışın Kanatları Heykeli\' önüne kadar yürüdü. Burada yere konulan turuncu kurdelenin önünde açıklama yapan Kadın Kolları Başkanı Gülsüm Üstün, kadına yönelik şiddetin dünyanın her yerinde aynı şekilde ortaya çıktığını ve aile içi şiddetin hala en yaygın şiddet biçimi olmaya devam ettiğini dile getirdi. Üstün, \"AK Kadınlar olarak, kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu dün olduğu gibi bugün de dile getirmekten vazgeçmiyor, ekonomik ya da kültürel hiç bir gerekçenin ardına sığınılmasına müsaade etmeden kadına yönelik her türlü şiddete karşı turuncu çizgimizi çekiyoruz\" dedi.

Görüntü Dökümü
-----------------------
-AK Kadınların yürüyüşünden genel ve detay görüntüler.
-Gülsüm Üstün\'ün açıklaması.

Haber-Kamera: Burak GEZEN/ÇANAKKALE, (DHA)
Süresi 1 dakika, 14 saniye, Boyut 140 MB

===========================================

3)EDİRNE DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNU KUTLADI

Edirne\'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96\'ncı yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. Kurtuluş canlandırmasında öğrenci Vali Ekrem Canalp\'e Türk bayrağını teslim ederken heyecandan sözleri unuttu, klasik otomobillerden biri resmi geçiş sırasında yolda kalırken, araçlardan atılan hediyeleri almak için vatandaşlar birbirleriyle yarıştı. Edirne\'nin düşman işgalinden kurtuluşunu 96\'ncı yıl dönümü etkinlikleri Atatürk anıtındaki törenle başladı. Buradaki törene Edirne Valisi Ekrem Canalp, Ak Parti Edirne milletvekili Fatma Aksal, CHP Edirne milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İYİ Parti Grup Başkanı ve Edirne milletvekili Orhan Çakırlar, 54\'ncü Mekanize Piyade Tugay Komutan vekili Albay Yıldırım Pektaş, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasının ardından törenler Talatpaşa Caddesi\'nde devam etti.
HEYECANDAN SÖZLERİNİ UNUTTU
Edirne\'nin temsili kurtuluşu canlandırılırken, Selimiye Mesleki ve Teknik Lisesi öğrencisi Yunus Ulaş, Türk bayrağını Edirne Valisi Ekrem Canalp\'e teslim etti. Bu sırada \'Bu bayrak ki içinde vatan vardır\' dedikten sonra heyecandan iki kez sözleri unutan öğrenciye Vali Canalp\'in yardım ederek hatırlattı. Protokolde gülüşmelere neden olan bayrak tesliminin ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp, \"Değerli Edirneliler, 96 yıl önce Şakir Paşa dönemin valisi aynen böyle bir heyecan yaşadı. Ve ben biliyorum ki 96 yıl önce Edirnelilerin yaşamış olduğu bu heyecanı, bugün onların torunları da aynı şekilde yaşıyor. Bizler hepimiz bu gurur ve heyecanın içinde bağımsızlığımızın, birliğimizin, bütünlüğümüzün, bu devletin, bu milletin ve bu vatanın bağımsızlığının en kutsal işareti olan bu bayrağı arkadaşlarıma göndere çekilmesi için teslim ediyorum\" diye konuştu.
KLASİK OTOMOBİL YOLDA KALDI
Gelen tebriklerin okunmasının ardından kurtuluş töreni halkoyunları ekiplerinin gösterisiyle ve resmi geçiş töreniyle devam etti. Klasik otomobillerin geçişi sırasında 1966 model bir araç tam protokolün önüne geldiğinde benzini biterek yolda kaldı. Çevredekilerin iterek ilerlettiği klasik otomobil yol kenarına bırakıldı. Özel firmalar araçlarıyla geçerken vatandaşlara hediyelik eşya ve kentin lezzetleri arasında yer alan badem ezmesi, aynalı süpürge ve tatlı attı. Vatandaşlar hediyeleri alabilmek için adeta birbirleriyle yarıştı. Bu sırada hediyeleri almak isteyen iki kişi arasında çıkan tartışma polis ekiplerinin araya girmesiyle sona erdi. Zaman zaman ezilme tehlikesi geçiren ve caddeye çıkan çocukları polis ekipleri uyardı.

Görüntü Dökümü
-----------------------
-Atatürk anıtındaki tören
-Çelenklerin sunulması
-Protokol üyeleri
-Talatpaşa Caddesi\'ndeki tören
-Temsili kurtuluşun canlandırılması
-Öğrencinin Türk bayrağını Vali Canalp\'e götürmesi
-Sözlerini unutması
-Valinin sözleri hatırlatması
-Vali Canalp\'in konuşması
-Klasik otomobilin yolda kalması
-Çevredekilerin aracı itmesi
-Firmaların hediye dağıtması
-Vatandaşların hediye kapma yarışı
-Polisin çocukları ve halkı uyarması
-Hediye yüzünden tartışan ve polisin araya girmesi
-Genel görüntüler

Haber-Kamera:Engin ÖZMEN-Ali Can ZERAY/EDİRNE,(DHA)-

====================================================

4)ÇOCUKLARA ÖZEL DİŞ KLİNİĞİYLE ARTIK DİŞÇİ KORKUSU SON BULUYOR

RİZE Ağız ve Dış Sağlığı Merkezi’nde çocuklara özel hizmete açılan Çocuk Diş Kliniği, çocukların korkulu rüyası olan dişçi koltuklarını daha eğlenceli hale getirdi. Çocukların ilgisini çekecek görsellerle dizayn edilen klinik, beğeni kazandı. Rize Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde 3 üniteden oluşan Çocuk Diş Kliniği hizmete açıldı. Çocukların ilgisini çekecek görsellerle dekore edilen Çocuk Diş Kliniği’nde biri pedodonti uzmanı olmak üzere 3 diş hekimi görevlendirildi. Kliniğe gelen çocuklar, kendileri için hazırlanan bu ortamı görünce mutlu olduklarını ve hiç korkmadıklarını ifade etti. Aileler de çocuklara özel dizayn edilen kliniği beğendiklerini, bu sayede çocuklarda yaygın olan diş hekimi korkusunun önüne geçildiğini söyledi. Çocuklar, kendileri için özel hazırlanan, çizgi film kahramanlarının rengarenk çıkartmalarının olduğu klinikte yer alan odada, neşeli vakit geçirip tedavi oluyor.
Dr. Dt. İrem Türedi, kiliniği çocukların hiçbir korku yaşamadan koltuğa oturabilmesi için hazırladıklarını belirterek, \"Diş hekimi korkusu çocuklarda yaygın olarak anne babadan geçen bir korku. Biz, kliniğimizi daha neşeli, daha çocuklara yönelik bir hale getirerek işleme başlamadan çocukları yüreklendirerek korkusuzca koltuğa oturmasını sağlamayı amaçladıkö dedi. Rize Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Uğur Yıldırım da, kliniğin fiziksel ortamı, çocukların daha sevebileceği, hekimle olan iletişimini daha iyi sağlayabileceği şekilde geliştirildiğini vurguladu.

Görüntü Dökümü
-----------------------
-Diş kliniği görüntüleri
-Çocukların tedavisi
-Konuşmalar ve detaylar

(Haber-Kamera: Arzu ERBAŞ/RİZE, (DHA)

====================================================

5)HURDACIDAN ÇALDIĞI AKÜLERİ, AYNI HURDACIYA SATAN HIRSIZ YAKALANDI

Kahramanmaraş\'ta farklı tarihlerde akü hırsızlığı yapan Hüseyin G. (24) polisin çalışmasıyla yakalandı. Hüseyin G.\'nin bir hurdacıdan çaldığı aküleri, yine aynı hurdacıya sattığı ortaya çıktı. Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, farklı tarihlerde iş yerlerinden ve traktörlerden akülerin çalınmasıyla ilgili çalışma başlattı. Ekipler, şüphelinin, \'hırsızlık\' suçundan 15 kaydı bulunan Hüseyin G. olduğunu belirledi. Hırsızlık olaylarının yaşandığı bölgelerdeki güvenlik kameraları ile Mobese kayıtlarını inceleyen ekipler, Hüseyin G.\'yi yakaladı. Suçunu itiraf eden Hüseyin G., bir hurdacıdan çaldığı aküleri de yine ayrı hurdacıya sattığını itiraf etti.Emniyetteki sorgusunun ardından Hüseyin G., sağlık kontrolünden geçirilerek adliyeye sevk edildi.

Görüntü Dökümü
-----------------------
- Hırsızlık anı
- Komyonetten akünün alınması
- Çalınan aküler
- Genel ve detay görüntüler
 Haber-Kamera: Mustafa KANLI-KAHRAMANMARAŞ-DHA)
GÖRÜNTÜ BOYUTU: 634 MB

=======================================================

6)EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR ESKİŞEHİR\'DE BULUŞTU

EMEKLİLİKTE Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri Eskişehir\'de bilgilendirme toplantısı yaptı.Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Alaattin Parkı\'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Dernek Başkanı Gönül Boran Özüpak ile Ankara, İstanbul, Bursa, Kütahya, Bilecik\'ten gelen çok sayıda kişi katıldı. Dernek üyeleri, “Edirne\'den Kars\'a, Jüpiter\'den Mars\'a, çıksın artık bu yasa\", “Emeklilik hakkımız, söke söke alırız\" şeklinde slogan attı. 
Dernek Başkanı Gönül Boran Özüpak, yaptığı açıklamada, haklarını alana kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:“Bugün, burada bütün illerde başlattığımız hak arayışımızı Eskişehir\'de sürdürüyoruz. İlerleyen günlerde tüm Türkiye\'de programlarımızı gerçekleştireceğiz. Biz bu davada haklılığımızın peşindeyiz. Bu hakkımızı da sonuna kadar almak için mücadelemizi vereceğiz. Geldiğimiz yaş ortalaması 45-50 yaşlarda. En büyük sıkıntılarımız bu yaşlardan dolayı bizi, özel sektör \'Yaşlısın\' diyerek kapıya koyuyor. Ama hakkımızdan dolayı devletimize, \'bizi emekli edin\' diyoruz. Biz haklıyız. Devletimiz de, \'Hayır, siz gençsiniz\' diyor. Hiçbir şekilde seçim vaatlerinde yer almak istemiyoruz. Biz artık icraat istiyoruz. Sorunlarımızın çözülmesi için de ortak bir noktada Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, milletvekillerinin ortak çözüm üretecekleri ümidini taşıyoruz. Sayı bazında çok fazla bilgi kirliliği var. Dernek olarak bir dilekçe sunduk. Bizim yaptığımız çalışmalarda 1 milyon civarı, hemen emekli olabilecek de 150-200 bin civarı kişi var. Daha prim gününü, hizmet yılını doldurmayanlar var. Maliyetimiz de 8-10 milyar lira civarı.\"

Görüntü Dökümü:
--------------------------
-Toplantıya katılanların, 
-Slogan atarlarken, 
-Gönül Boran Özüpak\'ın açıklamasından çekilen görüntüler bulunuyor.)
Haber-Kamera: ESKİŞEHİR/DHA

Boyut: 447,62 MB
ESKİŞEHİR, (DHA)

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir