Gündem

DHA YURT BÜLTENİ 25

Bergama'da duvar çöktü: 2 ölü, 3 yaralı (EK) 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI İzmir'in Bergama ilçesinde, pamuk deposu ile tekstil atölyesi arasındaki duvarın çökmesi sonucu 2 işçi hayatını kaybetti, pamuk balyalarının altında kalan 3 işçi ise yaralandı

20 Ekim 2018 00:31

Bergama\'da duvar çöktü: 2 ölü, 3 yaralı (EK)
4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İzmir\'in Bergama ilçesinde, pamuk deposu ile tekstil atölyesi arasındaki duvarın çökmesi sonucu 2 işçi hayatını kaybetti, pamuk balyalarının altında kalan 3 işçi ise yaralandı. Polisin olayla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında pamuk deposunun 2 ortağı, kepçe operatörü ve tekstil atölyesinin sahibi gözaltına alındı.

Cevdet ŞEN / BERGAMA (İzmir), (DHA)

=======================

KAYSERİ\'DE \'MICIRLI\' YOLA GİREN OTOMOBİL TAKLA ATTI: 4 ÖLÜ
 
KAYSERİ-Adana karayolunda, yolun sağ tarafındaki mıcırlı bölümüne giren otomobil, kontrolden çıkarak takla attı. Kazada ilk belirlemelere göre 1\'si çocuk 4 kişi hayatını kaybetti.

Kaza, saat 19.00 sıralarında Kayseri-Adana karayolunun Yeşilhisar İlçesi Gürbayır mevkiinde meydana geldi. Sürücüsünün kimliği henüz tespit edilemeyen kişi yönetimindeki 38JA364 plakalı otomobil, yolun sağ tarafındaki mıcırlı bölüme girerek sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirmesi sonucu takla attı. Kazada, ilk belirlemelere göre kimlikleri henüz tespit edilemeyen sürücü ile otomobilde bulunan 1\'si çocuk toplam 4 kişi yaşamını yitirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve jandarma ekibi sevk edildi.

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
- Kaza mahali
- Yerdeki cenazeler
- genel ve detay

KAYSERİ, (DHA)- 

=========================

TUNCELİ, İLK KEZ BİR DİYANET BAŞKANINI AĞIRLADI
 
TUNCELİ ilk kez bir Diyanet  İşleri Başkanı\'nı ağırladı. Kente gelen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Paşalar Camisi\'nde minbere çıkarak, \'İslam\' ve \'Müslümanlık\' temalı hutbe verdi.

Tunceli\'ye gelen Diyanet Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve beraberindeki heyeti, önce Tunceli Valisi Tuncay Sonel\'i ziyaret etti. Valilik binası önüne gelen Erbaş\', Tunceli Valisi Tuncay Sonel, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, İl Müftüsü Aşır Durgun çiçeklerle karşıladı. Valilik makamına geçen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yaptığı konuşmada, Tunceli\'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, kente yaptığı hizmetlerden dolayı Vali Sonel\'e teşekkür etti. Erbaş, \"Allah\'a çok şükür ki bizler Müslüman olarak Müslüman bir anne, babadan doğduk ve Müslüman olarak hayatımızı devam ettiriyoruz. Rabbimiz son nefesimize kadar Müslüman kalmayı, Müslüman olarak ölmeyi bize nasip eylesin\" dedi.

HUTBE VERDİ

Erbaş, Valilik ziyaretinin ardından beraberindekilerle kent merkezindeki Paşalar Camisi\'nde, minbere çıkarak \'İslam\' ve \'Müslümanlık\' temalı hutbe verdi. Erbaş, cuma hutbesinde, Yüce Allah\'ın, Hazreti Peygamber\'e bütün insanlığı aydınlatması için Kur\'an-ı Kerim\'i gönderdiğini söyledi. Erbaş, hutbede, \"İslam insanlığa verilen en büyük nimettir. İslam, Yüce Rabbimiz\'in bütün insanlığın yolunu aydınlatmak için, bütün insanlığı huzur, barış içerisinde yaşamalarını sağlamak için gönderdiği bir dindir. Hazreti Adem\'den, Hazreti Muhemmed Mustafa\'ya kadar bütün peygamberlerin getirdiği dinin, mesajın ortak adıdır İslam. O yüzden, bir Müslümana \'En büyük nimet nedir?\' diye sorulduğunda vereceği cevap \'Benim Müslüman olmuş olmamdır\' ifadesidir. Allah\'a çok şükür ki, bizler Müslüman olarak Müslüman bir anne, babadan doğduk ve Müslüman olarak hayatımızı devam ettiriyoruz. Rabbimiz son nefesimize kadar Müslüman kalmayı, Müslüman olarak ölmeyi bize nasip eylesin\" dedi.

\'MÜSLÜMANLARIN BİRBİRLERİNE ELLE SELAM VERMESİ GEREKİYOR\'

Hutbede, Müslümanlar arasındaki verilen selamın önemine de değinen Erbaş, Hazreti Muhammed\'in Müslüman kavramını \'Müslüman şudur; diğer Müslümanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir\' ifadesiyle anlattığını dile getirdi. Müslümanlar olarak kardeşlerine karşı sevgi, saygı, sadakat, selamet içerisinde olmaları gerektiğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, \"Müslümanların birbirlerine elle selam vermesi gerekir. Çünkü, selam da barış, huzur demektir. Bütün Ashab-ı Kiram\'a baktığımız zaman kendi aralarında selamlaşıyorlar. Esselamu Aleyküm demek \'Allah\'ın selamı, güveni üzerine olsun, benden sana zarar gelmez\' demektir. Demek ki selam kelimesiyle Müslüman kelimesi aynı kökten gelmektedir. Kelimenin manası bir emniyet içermektedir, tıpkı Hazreti Peygamberimiz Muhammed Mustafa\'ya daha peygamber olmadan önce Mekkelilerin verdiği Muhammedul Emin ismi gibi\" diye konuştu.

\'PEYGAMBERİMİZİN VEFATINDAN 8 YIL SONRA BURALARDAN İSLAM YAYILMAYA BAŞLADI\'

Erbaş, Hazreti Peygamber\'in, hayatında hiç kimseye zararı dokunmadığını, yalan söylemediğini, verdiği sözü yerine getirdiğini dile getirerek, herkes ondan emin olduğu için kendisine \'Muhammedül Emin\' ismi verdiğine dikkat çekti. Peygamberin vefatından 8 yıl sonra bölgeye İslamın yayıldığını aktaran Erbaş, \"İşte bu topraklarda, Peygamberimizin daha vefatından 10 yıl geçtikten sonra İslam, bu emniyeti getirmek için yayılmıştır. İslam\'ın gittiği yerlerde emniyet olması gerekiyor. Çünkü, Mümin, emin olunan insan demektir. Müslim, kendisinden emin olunan, kendisinden zarar gelmeyen insan demektir. 640\'lı yıllarda Peygamberimizin vefatından 8 yıl sonra Diyarbakır\'dan, Hakkari\'den, Bitlis\'ten, Şırnak\'tan işte Tunceli, buralardan İslam yayılmaya başladı. Peygamberimizi görmüş Ashab-ı Kiram yoluyla bu topraklarda İslam yayıldı ve elhamdülillah bu günlere kadar ecdadımız sayesinde geldi. İnşallah kıyamete kadar İslam, bu topraklarda bu emniyeti sağlamak için, müminlerin kendi aralarında sadakat, sevgi, saygı ve emniyet duygularıyla ilelebet devam edecektir\" dedi.

Hutbenin ardından Erbaş, cemaate Cuma namazını kıldırdı. Cuma namazı çıkışında vatandaşlar ve çocuklarla da bir süre sohbet eden Erbaş, daha sonra Munzur Üniversitesi\'nde düzenlenen konferansa katıldı.

Ferit DEMİR/TUNCELİ, (DHA) - 

================================

Tunceli, ilk kez bir Diyanet Başkanını ağırladı (2)
CEMEVİ DEDESİNDEN ERBAŞ\'A YASAL STATÜ TALEBİ

Tunceli\'deki temasları kapsamında cemevini ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş\'a, cemevi dedeleri, cemevlerine yasal statü tanınması için talepte bulundular. 

Vali Tuncay Sonel ile birlikte Tunceli Cemevi\'ni ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cemevi dedesi Ali Ekber Yurt ile bir araya geldi. Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt, Erbaş\'ın yaptığı ziyaretin önemli olduğuna dikkat çekerek, nüfusunun yüzde 90\'dan fazlasının Alevi olduğu bir kentte Diyanet İşleri Başkanı\'nı ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi. Yurt, \"Şu an halihazırda en büyük beklentimiz cemevlerine yasal statünün verilmesidir. Bu konuda sizlere büyük bir görev düşüyor. Sorumluluğunuzun çok büyük olduğunun farkındayız. Olacağına da inanıyoruz. Seçimde hükümetin beyannamesinde de vardı. Er ya da geç olacak bu iş. Tabii temennimiz hızlı olması. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması bizler için çok büyük önem arz ediyor. Bugün sayıları 10 bini bulan cemevleri var.  Ve bu cemeevlerinin devletinin yasal statüsü, denetimi çerçevesinde yürütülmesi önemli. Aksi taktirde maalesef bu mekanlar marjinal gruplar elinde ülkemize, birlik ve beraberliğimize zarar verecek mekanlar olmasın istiyoruz. Bu anlamda sizlerden büyük bir beklenti içerisindeyiz. İnşallah Ankara\'ya dönüşünüzde taleplerimizi hükümet ve devletimizin başı Cumhurbaşkanımız olan Recep Tayyip Erdoğan\'a iletirsiniz. Bu konuda gerekli desteği görürüz\" diye konuştu.

\'SİZİN TALEPLERİNİZ BİZİM DE TALEPLERİMİZ SAYILIR\'
Cemevi dedesinin taleplerini dinletikten sonra bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş, cemevi ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan\'ın selamını getirdiğini söyledi. Erbaş, şöyle konuştu: \"Sizin talepleriniz bizim de taleplerimizdir. Aynı düşünceye, aynı inanca sahibiz. Kıblemiz, kitabımız, peygamberimiz bir. Ehlibeyt sevgisi noktasında hiçbir farkımız yok. Dolayısıyla bu birlik, beraberlik daha da güçlenerek devam edecek. İçinde bulunduğumuz cemevi, mekan bir erkan mekanıdır. Burada Allah\'ın ismi anılıyor. Peygamberimizin ismi, ehlibeytin ismi anılıyor. Hepsi bizim önemli değerlerimiz. Dolayısıyla burada çok hayırlı hizmetlerin olmasını niyaz ediyorum. Birlik, beraberlik içinde birliğimize, beraberliğimize katkı sağlayacak nice hizmetlerin nice etkinliklerin bu dergahta yapılmasını Cenabı Hak\'tan niyaz ediyorum. Tabi ki sizin talepleriniz bizim de taleplerimiz sayılır. Bu konuda yetkililerimiz, devlet büyüklerimiz zaman içerisinde mutlaka karşılama noktasında gayret içerisinde olacaklardır. Bu vesileyle taze sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını da hepinize iletiyorum.\" 

\'İLK KEZ BİR CEMEVİNİ TUNCELİ\'DE ZİYARET ETTİM\'
Bir gazetecinin cemevini il kez mi ziyaret ettiniz? sorusuna yanıt veren Erbaş, \"Ben gerçekten çok mutluyum. Bir cemevini ilk kez ziyaret ediyorum. Bu da Tunceli ilimizde ve bulunduğumuz cemevine nasip olması beni ayrıca mutlu etti. Burada sayın valimizle ve tüm dedelerimizle bir arada bulunmak bizim birlik ve beraberliğimiz açısından gelecek nesillerde verilecek mesajlardan birisidir. Bu mesajın burada verilmesi de bizi ayrıca mutlu ediyor\" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Erbaş, Cemevi Dedesi Ali Ekber Yurt\'a özel basım Kuran-ı Kerim hediye ederken, Yurt ise, Erbaş\'a üzerinde Hz. Ali ile çocukları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin\'in fotoğraflarının resmedildiği halı hediye etti.

Görüntü Dökümü:
-Erbaş\'ın cemevine gelişi
-Dedeler tarafından karşılanışı
-Cemevinde Hz. Ali\'nin fotoğrafı altına oturması
-Ccemevi dedesi Ali Ekber Yurt\'un konuşması
-Diyanet İşleri Başkanı Erbaş\'ın  konuşması
-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Ferit DEMİR/TUNCELİ, (DHA)

======================
 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir