Gündem

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

  (ÖZEL) 1- RUSYA-ABD-TÜRKİYE HATTI'NDA 'AYLİN' KAVGASI * Rus anne izin vermediği için Türk baba kızını nüfusuna alamıyor, ABD vatandaşı 10 yaşındaki Aylin, Türkiye'de kimliksiz yaşıyor

09 Eylül 2018 16:47

 


(ÖZEL)
1- RUSYA-ABD-TÜRKİYE HATTI\'NDA \'AYLİN\' KAVGASI

* Rus anne izin vermediği için Türk baba kızını nüfusuna alamıyor, ABD vatandaşı 10 yaşındaki Aylin, Türkiye\'de kimliksiz yaşıyor. 

*  Annenin Rusya\'ya kaçırdığı 8 yaşındaki Selin ise babaya hasret büyüyor.

*  ABD, Rusya ve Türkiye\'de açılan 22 davada görülen 220 duruşmaya rağmen ne kardeşler bir araya gelebiliyor ne de Aylin babasının nüfusuna geçebiliyor.

* Aylin\'in en son 1.5 yıl önce kendisini görmek için gelen annesine isyan çığlıkları ise video kayıtlarına yansıdı. 

* Görüntülerde Aylin, annesine kardeşi Selin\'i getirmediği için isyan ediyor.

Haber: Hayati ARIGAN Kamera: Mehmet İlkay ÖZER - İSTANBUL DHA
Rus anne ile Türk babanın birlikteliklerinden Amerika\'da dünyaya gelen 10 yaşındaki Aylin ve 8 yaşındaki Selin velayet kavgasının ortasında kaldı. Rus anne Selin\'i Rusya\'ya kaçırdı. Babasıyla kalan Aylin ise Türk vatandaşlığı bulunmadığı için kimliksiz kaldı. Aylin, ne okula ne hastaneye gidebiliyor ne de uçağa binip otelde kalabiliyor.  Annesinin yurt dışı yasağı aldırdığı Aylin, Türkiye\'den çıkamadığı için vatandaşı olduğu Amerika\'ya da gidemiyor. 
İşadamı Murat Aydemir, 2004 yılında Rus vatandaşı Zarina Albegenova  ile Kuzey Osetya\'da evlendi. Çift Türkiye\'ye yerleşti. Ancak nikah, Türkiye\'de tescil ettirilmedi. Bu nedenle Murat Baydemir kimlik kayıtlarında bekar ve çocuksuz olarak görünmeye devam etti.  Birlikteliklerinin 4\'üncü yılında Rus anne, büyük kızı Aylin\'e hamile kaldı. 

İKİ KIZLARI DA AMERİKA\'DA DÜNYAYA GELDİ
Çift doğum için ABD\'ye gitti. Burada dünyaya gelen Aylin, Amerikan vatandaşı oldu. Baba Murat Aydemir, ABD\'de Türk Konsolosluğu\'na giderek kızını Türk vatandaşlığına  geçirmek istedi. Ancak anne karşı çıktı. Anne Albegenova, Aylin\'i alarak Rusya\'ya gitti. Baba Aydemir ise Türkiye\'ye döndü. Aradan geçen 16 ayda baba kızını göremedi. İkili barışınca İstanbul\'da yeniden birlikte yaşamaya başladı. 2010 yılında Zarina Albegenova küçük kızı Selin\'e hamile kaldı. Doğum için ABD\'ye giden anne Selin\'i burada dünyaya getirdi. Selin de Amerikan vatandaşı oldu. Çift, kızlarıyla birlikte 2011 yılının Mart ayında Türkiye\'ye döndü. Baba Aydemir, çocukları nüfusuna almak istedi. Anne ise bir kez daha karşı çıktı. Bu anlaşmazlık ikilinin birlikteliklerini sonlandırdı.  Anne hemen Rusya\'nın İstanbul Büyükelçiliği\'ne gitti ve \'babanın nerede olduğunu bilmiyorum\' diyerek 2 kızını da Rus vatandaşlığına geçirdi. Bununla da yetinmedi ülkesinde kızların velayetini üzerine aldı. Kızlarıyla birlikte İstanbul\'da bulunan baba durumdan haberdar olunca Rusya\'ya giderek karara itiraz etti. Rus mahkemesi velayet kararını kaldırdı.

3 ÜLKEDE TOPLAM 22 DAVA AÇILDI
Bu tarihten sonra taraflar velayet kavgasına tutuştu. ABD, Rusya ve Türkiye\'de karşılıklı toplam 22 dava açıldı. İstanbul Aile Mahkemesi\'ndeki davada çocukların anne baba üzerinde kayıtlı olmamaları nedeniyle velayet kararı alınamadı.

 VELAYET YERİNE BİRLİKTE YAŞAM KARARI ÇIKTI
Mahkeme Aylin\'in babayla Selin\'in de anneyle yaşamasına ve belli günlerde diğer ebebeynle ilişki tesis edilmesine karar verdi. Murat Aydemir,  kızı Aylin\'i düzenli olarak anneyle görüştürürken Zarina Albegenova ise Selin\'i babaya göstermedi. Anne,\'babanın uygunsuz yaşam tarzı sürdürdüğü\' iddiasıyla İstanbul Valiliği\'ne ihbarda bulundu ve kızının acil koruma altına alınmasını istedi.  Çocuk Mahkemesi\'nden alınan kararla Aylin, polislerce alınıp devlet yurduna yerleştirildi. Baba karara itiraz etti ve kızını 4 gün kaldığı yurttan geri aldı.

AYLİN\'E YURT DIŞI YASAĞI ALDIRIP, SELİN\'İ RUSYA\'YA KAÇIRDI
Devam eden velayet davasında annenin talebi üzerine şuan 10 yaşında olan Aylin\'e yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Aynı davada annenin 8 yaşındaki Selin\'i Rusya\'ya kaçırdığı ortaya çıktı. Baba geçtiğimiz Mayıs ayında Adalet Bakanlığı\'na başvurarak Lahey Sözleşmesi gereğince anneye çocuk kaçırma suçundan dava açılmasını talep etti.

AYLİN, KİMLİKSİZ KALDI
Babasıyla birlikte İstanbul\'da yaşayan Aylin, 10 yaşına gelmesine rağmen Türk kimliğine kavuşamadı. Rus annenin izin vermemesi nedeniyle, baba nüfusuna alamadığı kızını ne Türk vatandaşlığına geçirebiliyor ne de kimlik çıkartabiliyor. Amerikan vatandaşı olmasına rağmen, annesinin aldırdığı yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle bu ülkeye de gidemeyen Aylin,  okula gidemiyor, uçağa binemiyor, doktora muayene olamıyor ve tatil yapamıyor. 

BABA 22 DAVADA 220 DURUŞMAYA GİTTİ
48 yaşındaki baba Murat Aydemir, \"Aylin\'i doğduktan hemen sonra Türk vatandaşı yapmak istedim. Fakat anne karşı çıktı. Mahkeme devam ederken kızımı Rusya\'ya kaçırdı, 16 ay göremedim.  İkna ettim geri geldiler. Selin\'e hamile kaldı. Küçük kızımda Amerika\'da doğdu. Türkiye\'ye döndükten sonra kavgalarımız arttı. Küçük kızımı da alıp evi terk etti. Aynı gün çocukların velayetini almak için dava açtı. Gerekçe olarak evlilik dışı çocuğun velayetinin annede olmasını gösterdi. Mahkeme büyük kızın benim yanımda küçük kızımın da anne yanında yaşamasına karar verdi. O, davadan feragat edince ben küçük kızımı görmek için dava açtım. Davayı kazandım. Yargıtay onayladı ancak kızımı bana göstermemeye başladı. Kızlarımı almak için 2008 yılından bu yana ABD\'de, 2011 yılından bu yana da Türkiye\'de hukuk mücadelesi sürdürüyorum. 22 dava açıldı. 220 duruşmaya katıldım. 70 bin sayfa 3 ülkeden elimde evrak var\" dedi.
 
AMAÇLARI BENİ RUSYA\'YA ÇEKMEK
Kızı Aylin\'in nüfus kayıtlarında yer almaması nedeniyle \'kimsesiz çocuk\' sıfatıyla polis zoruyla alınıp Çocuk Esirgeme Kurumu Yurdu\'na konulduğunu kaydeden baba, \"Dört gün orada kaldı. Mahkemede hakim, olayın oyun olduğunu anlayarak \'çocuğunu al git\' dedi. Selin\'i görmek için açtığım son davada ise annenin avukatı, kızımı Rusya\'da görmem yönünde karar alınmasını istedi. Amaçları çocuğu göstermek değil, beni Rusya\'ya çekmek\" diye konuştu.
 
SELİN İÇİN, ADALET BAKANLIĞI\'NA BAŞVURDU
Adalet Bakanlığı\'na Lahey Sözleşmesi gereğince kaçırılan Selin için başvuruda bulunduğunu kaydeden Aydemir, Aylin\'in ise 10 yıldır İstanbul\'da yaşamasına rağmen Türk vatandaşı olamadığını belirtti. Baba şunları ifade etti: 
\"Rusya yardımcı olmuyor. ABD, eşit velayet olduğu için annenin muvafakatini istiyor. Türkiye\'de göçmen bürosuna mahkeme kararıyla başvurdum ancak \'Sen Türk vatandaşısın. Çocuğuna göçmenlik veremeyiz\' diyorlar. Nüfus Müdürlüğü \'annenin evraklarını getir\' diyor. 11 yaşına gelen kızımın bir tek kimliği dahi yok. Hastalansa doktora götüremiyorum. Okula kaydettiremiyorum. Daha önce özel okula vermiştim. Fakat yeni sistemde adrese dayalı kayıt olduğu için bu şansımız da bitti. Çok zor durumdayım.  Bir düzenleme yapılsın, yardım istiyorum. Benim gibi çok sayıda baba var.  İki kızımın ikişer vatandaşlığı var ama Türk vatandaşı olamıyorlar. Sırf onlar Türk vatandaşı olsun diye ailemi, yuvamı bozdum. Son sekiz yıldır çekmediğim çile kalmadı. Devletten benim durumundaki nisanların dertlerine çare bulunmasını istiyorum\"
 
AYLİN: TÜRK KİMLİĞİMİN OLMASINI İSTERİM
Aylin de \"Kardeşimi çok özledim, üç yıldır görmüyorum. Bir tek görüntülü görüşmem oldu. Yanımda olmasını isterdim. Kimliğim yok. Türk kimliğim olmasını isterdim\" dedi. 
 
AYLİN ANNESİNE BÖYLE TEPKİ GÖSTERDİ
Aylin\'i annesi en son 1.5 yıl önce görmeye geldi. Beraberinde babası ve babasının avukatı da bulunan Aylin, annesine \'seni görmek istemiyorum\' diye bağırarak tepki gösterdi.  Aylin, görmek istediği kız kardeşini getirmeyen annesine \'git buradan\' diyerek bağırdı. Video görüntülerine yansıyan acı dolu anlarda Aylin annesine \"Selin nerede?\" diye isyan ediyor.

Görüntü Dökümü:
-Baba ile röportaj
-Aylin ile röportaj
-Video kaydı
-Detaylar

09.09.2018 - 13,37 Haber Kodu : 180909071
09.09.2018 - 13.38 Haber Kodu : 180909072_
===============

(ÖZEL) 
2- (ek bilgi ve görüntülerle) İSTANBUL BOĞAZINDA YATTA CİNAYET

* Üvey kardeşini alacak-verecek tartışması sonrası öldürdü

Haber-Kamera: Zeki GÜNAL-İSTANBUL DHA
Beşiktaş Bebek\'te yatla denize açılan 2 üvey kardeş arasında kavga çıktı. Silahların kullanıldığı kavgada küçük kardeş hayatını kaybetti. Zanlı, yat kıyıya yanaşır yanaşmaz gözaltına alındı. 
Olay dün saat 11:00 sıralarında yaşandı. Bebek\'ten kiraladıkları yat ile denize açılan Yusuf Dörtlemez ve Selçuk Nurdoğan boğaz turu yapıyordu. İki üvey kardeş arasında alacak verecek meselesi yüzünden tartışma çıktı. tişmeler de başlayınca  Nurdoğan üstünde taşıdığı tabancayı çekerek üvey kardeşi Dörtlemez\'e ateş etti. Açık denizde olayı gören diğer teknelerdeki vatandaşlar durumu polise bildirdi. Zanlı kardeşini vurduktan sonra tabancayı denize attı. Yat kaptanı yatı Bebek iskelesine yanaştırdı. Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri  cinayet şüphelisi Nurdoğan\'ı yat kıyıya yanaşır yanaşmaz gözaltına aldı. Yat kaptanı M.C\'de ifadesi için polis merkezine götürüldü. Olay yerine gelen sağlık ekipleri vurulan Dörtlemez\'in hayatını kaybettiğini belirledi.Gözaltına alındıktan sonra tabancanın atıldığı yeri deniz polisine göstermesi için tekrar olay yerine getirilen M.C deniz polisi teknesi ile götürülerek tabancanın atıldığı yeri gösterdi. Dalış yapan dalgıç polisler çok derinde olan tabancaya ulaşamadı Olay yeri inceleme ekiplerinin yaklaşık 4 saat süren incelemelerinin ardından ceset Adli Tıp Kurumu morguna kaldırılırken polisin olay sonrası başlattığı soruşturma sürüyor.

Görüntü dökümü:
EK GÖRÜNTÜ
-Dörtlemez\'in fotoğrafları
GEÇİLEN GÖRÜNTÜ
-Cinayet zanlısı yatta gözaltına alınıp polis tarafından götürülmesi
-Ayakkabısız yürümesi
-Yat kaptanı M.C\'yi polisin götürmesi
-Olay yeri inceleme ekiplerinin çalışmaları
-Olay yerindeki sağlık ekipleri
-Olay yerindeki Cumhuriyet savcısı
-Deniz polisi ekipleri
-Vatandaş ile röportaj
-Olay yeri inceleme ekiplerinin toplanan delilleri götürmesi
-Cesedin Cenaze aracına alınması
-Genel ve detay görüntüler

09.09.2018 - 13.16 Haber Kodu : 180909068
===============

(ÖZEL)
3- HIRSIZLIK İÇİN GELDİLER ELLERİ BOŞ DÖNDÜLER 

Haber-Haber: Cemil ÖZDEMİR/İSTANBUL (DHA)
Kadıköy\'de hırsızlık yapmak için bir apartmana giren biri kadın iki hırsız, güvenlik kamerasının üzerini örtüyle kapattığını zannedip dairelerin kapılarını açmaya çalıştı. O anlar güvenlik kameralarıyla saniye saniye kaydedildi.
Olay, Göztepe Mahallesi Cavitpaşa Sokak\'ta saat 15:00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre biri kadın iki kişi beyaz bir araçla hırsızlık yapmak için bir apartmanın önüne geldi. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, apartmanın kapısını ellerindeki bir aletle açarak içeri giren hırsızlar yüzlerini kapayarak asansörle yukarı çıktı. İki hırsız ellerindeki aletlerle apartmandaki dairelerin kapılarını açmaya çalıştı.

KAMERAYI KAPATTIĞINI ZANETTİ AMA
Bu sırada güvenlik kameralarını fark eden hırsızlardan biri güvenlik kamerasını üzerini bir örtüyle kapatmaya çalıştı. Güvenlik kamerasının onları görmediğini düşünen hırsızlar bir süre daha kapıyı açma girişimine devam etti.  Dairelere giremeyip amacına ulaşamayan hırsızlar geldikleri otomobille olay yerinden uzaklaştı.

Görüntü Dökümü:
------------------
(GÜVENLİK KAMERASI)
-Hırsızların gelişi
-Apartmana girişleri
-Dairelerin kapılarını açma çalışmaları
-Güvenlik kamerasını örtüyle kapatmaya çalışması
-Genel ve Detaylar

09.09.2018 - 11.06 Haber Kodu : 180909033
===============

4- KAĞITHANE\'DE ŞÜPHELİ VALİZDEN GÖRÜNTÜ ALMAK İÇİN BİRBİRLERİYLE YARIŞTILAR

Haber-Kamera: Murat DELİKLİTAŞ-Hasan YILDIRIM/İSTANBUL DHA
Kağıthane\'de, yol kenarına bırakılan valiz nedeniyle polis güvenlik önlemi aldı. Fünyeyle patlatılan valizden giysi çıkarken, vatandaşlar da cep telefonlarıyla görüntü ve fotoğraf çekme yarışına girdi.
Olay saat 17.00 sıralarında Gültepe Talatpaşa Caddesi üzerinde meydana geldi. Yol kenarına bırakılmış bir valiz gören vatandaşlar, polise haber verdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, yolu araç ve yaya trafiğine kapatarak çevrede güvenlik önlemi aldı.

VATANDAŞIN YAYIN YARIŞI
Polisin çevrede güvenlik önlemi almaya başlamasının ardından meraklı vatandaşlar da olay yerine akın etti. Polisin çalışmalarını izleyen vatandaşlar, cep telefonlarıyla da görüntü ve fotoğraf çekme yarışına girdi. Bazı vatandaşların sosyal medyaya canlı yayın yaptığı görüldü.

GİYSİ ÇIKTI
Bomba imha uzmanı polis tarafından fünyeyle patlatılan valizden giysi çıktı. Kontrollü patlatmanın ardından cadde tekrar araç ve yaya trafiğine açıldı.

Görüntü Dökümü:
-------------
-Etrafta toplanan meraklı kalabalık
-Cep telefonuyla görüntü çekenler
-Bomba imha uzmanının çalışmaları
-Fünye yerleştirilen valizin patlatılması
-Valizden çıkan giysiler
-Yolun trafiği açılması
-Genel ve detay görüntüler

08.09.2018 - 18.25 Haber Kodu : 180908150
 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir