Gündem

DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 1

1- THY UÇAĞINA MERDİVEN ARACI BÖYLE ÇARPTI  Haber-Kamera: İbrahim YILDIZ / İSTANBUL,(DHA)  İstanbul-Roma seferini yapmaya hazırlanan yolcu uçağına merdiven aracı çarptı

14 Ocak 2019 13:14

1- THY UÇAĞINA MERDİVEN ARACI BÖYLE ÇARPTI 

Haber-Kamera: İbrahim YILDIZ / İSTANBUL,(DHA) 
İstanbul-Roma seferini yapmaya hazırlanan yolcu uçağına merdiven aracı çarptı. Kaza anı güvenlik kameraları tarafından görüntülendi. 
Edinilen bilgiye göre dün akşam Atatürk Havalimanı\'nda meydana gelen olayda İstanbul-Roma seferini yapmaya hazırlanan uçak yolcu alımı öncesi son kontrollerini tamamladı. Boeing B737-800 tipi THY uçağının yanına yanaşan merdiven aracı henüz bilinmeyen bir nedenle uçağın arka kısmına çarptı. Kaza sonrası uçakta hasar meydana geldi. Yapılan kontrollerin ardından uçak seferden çekildi.

Görüntü dökümü:
----------------
-GÜVENLİK KAMERASI
-Merdiven aracının çarpması
-Detaylar 

======================

2- GÖZALTINA ALINAN FERHAT TUNÇ, ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Haber:Enver ALAS/İSTANBUL, (DHA) 
Şarkıcı Ferhat Tunç, hakkında Diyarbakır\'da yürütülen bir soruşturma kapsamında Almanya\'dan geldiği Atatürk Havalimanı\'nda gözaltına alındı. Havalimanı emniyet şube müdürlüğündeki işlemlerinin ardından Tunç, sabah Bakırköy Adliyesi\'ne gönderildi.

Edinilen bilgiye göre, dün gece uçakla Almanya\'dan gelen Ferhat Tunç hakkında, pasaport işlemleri sırasında Diyarbakır\'da yürütülen bir soruşturma kapsamında yakalama kararı olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan Tunç, Atatürk Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü\'ne götürüldü. Tunç, işlemlerinin tamamlanmasının ardından sabah saatlerinde Bakırköy Adliyesi\'ne sevk edildi.

Şarkıcı Tunç, \'twitter\' hesabından \"Almanya’dan gelirken \'aranıyorsun\' dediler. Havaalanında gözaltı işlemi yapılıyor\" paylaşımında bulundu. 

Görüntü dökümü:

----------------

-Tunç\'un arşiv görüntüleri

=======================

3 - FATİH\'TE ÜÇ GECEKONDU ALEV ALEV YANDI
 
Hüseyin COŞKUN / İSTANBUL (DHA)
Fatih\'te bir gecekonduda başlayan yangın, iki gecekonduya daha sıçradı. Alevli şekilde yanan evler, itfaiyenin yaklaşık bir saat süren çalışmalarının ardından söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmadı.
Yangın, Hacıkadın Mahallesi\'nin Hızırbey Sokağı\'nda saat 22.30 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle çıktı. Bir gecekondudan yükselen alevleri fark eden mahalle sakinleri, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede yangın yerine ulaşan Fatih ve Beyoğlu ilçelerine bağlı itfaiye ekipleri, yangının merkezi olan gecekonduyla birlikte sirayet ettiği iki gecekonduya daha müdahale etti. İtfaiyenin çalışmaları sonucu yangın, yaklaşık bir saat süren çalışmaların ardından söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken polis ve itfaiye yangının çıkış sebebini araştırıyor.
 
Görüntü Dökümü:
----------------------
- Olay yerinden görüntüler
- Ekiplerden görüntüler
- Vatandaşlardan görüntüler
- Vatandaş kamerası (cep telefonu)
- Genel ve detay görüntüler
 
13.01.2019 - 23.54 Haber Kodu : 190113174

=============================

4 - MOTOSİKLETÇİLERDEN ÇİN\'İN DOĞU TÜRKİSTAN POLİTİKASINI KONVOYLU PROTESTO

Haber-Kamera: Özden ATİK - Harun UYANIK / İstanbul, DHA
Osmanlı Motorcular Kulübü ve İki Teker Kardeşliği Motorcular Kulübü\'nün organizesiyle toplanan motosikletçiler, Çin\'in Doğu Türkistanlılar üzerindeki politikalarını protesto etti. Yüzlerce motosikletçi, Doğu Türkistan bayrakları taşıyarak Saraçhane Parkı\'dan, Tarabya\'daki Çin Başkonsolosluğu\'na doğru konvoy oluşturdu. 
Osmanlı Motorcular Kulübü ve İki Teker Kardeşliği Motorcular Kulübü\'nün organizesinde farklı motosiklet kulüplerinden yüzlerce motosikletçi ve çeşitli Doğu Türkistan derneklerinden üyeler, dün saat 15.40 sıralarında Saraçhane Parkı\'nda toplandı. Doğu Türkistan bayraklarının açıldığı protesto gösterisinde, sela ve Kur\'an-ı Kerim okunup tekbir getirildi. Doğu Türkistan Dernekleri adına Yusuf Yusufoğlu basın açıklaması yaptı. Ardından motosikletçiler adına Osmanlı Motorcular Kulübü basın sözcüsü Hacı İsmail Akgüre açıklamalarda bulundu.

DUA OKUYUP AYRILDILAR
Daha sonra yüzlerce motosikletçi konvoy oluşturarak Tarabya\'daki Çin Başkonsolosluğu\'na gitti. Ancak protestocular konsolosluğun bulunduğu sokağa önlem alan polisler tarafından alınmadı. Sahil Caddesi\'nde toplanan grubun, basın açıklaması yapmalarına da izin verilmedi. Grup, dua okuyup tekbir getirdikten sonra ayrıldı. 

Görüntü Dökümü 
----------------------
-Yusuf Yusufoğlu açıklama
-Hacı İsmail Akgüre açıklama
-Konvoy yapan motosikletliler
-Genel ve detaylar  

13.01.2019 - 18.35 Haber Kodu : 190113152

==============================

5 - (tekrar) 30 YILLIK İMAM \'SES TERAPİSİ\' İLE SESİNE GERİ KAVUŞTU

- Ses kaybına karşı uzman uyarısı...
 

Haber-Kamera: İlknur SARGUT-Hüseyin ÇAKMAK/İSTANBUL, (DHA) - DİN görevlileri, öğretmenler, avukatlar, politikacılar, oyuncular, tiyatrocu ve şarkıcılar gibi sesini yoğun kullanan meslek grupları ses hastalıklarının tehdidi altında. Bunlardan biri de sesini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan imam Şükrü Koç. 30 yıldır imamlık yapan ve şan sesi terapisiyle sağlığına kavuşan Koç, \"Tedaviyle ses tellerimin güçlendiğini fark ettim\" dedi.
Ses kısıklığı, nezle ve grip sonrası geçici olarak görülebileceği gibi uzun süreli de yaşanabiliyor. Uzmanlar iki haftayı geçen ses kısıklıklarında mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini belirtiyor. Sakarya\'da yaşayan 30 yıllık imam Şükrü Koç da, ses kısıklığı nedeniyle görevini yerine getirmekte zorlanmaya başladı. Okumalarını istediği gibi gerçekleştiremediğini anlatan Şükrü Koç, \"Görevimi tam olarak yerine getiremiyor, kelimelerde kırılmalar oluyordu. Ses düşüklüğü ve ses kırılmalarından dolayı tedavi yoluna başvurdum\" diye konuştu.

\"SES TERAPİSİYLE SESİME KAVUŞACAĞIM\"
Sesini istediği gibi kullanamadığından imamlık görevini yapmakta zorlandığını ifade eden Koç, \"Sesimi makam olarak kullanmaya başladığımda sıkıntı yaşıyordum. Nefesim yetmiyor, iki kelimeyi art arda söylemekte zorlanıyordum. Doktorum önce ilaç tedavisi verdi. Ayrıca,  diyafram çalışmaları ve ses kullanma hareketleriyle ses tellerimi güçlendirdik. Diyafram hareketlerimde başlangıç ve sonuç arasında ciddi fark var\" ifadelerini kullandı.

SES SORUNLARI EN ÇOK HANGİ MESLEKLERİ ETKİLİYOR?
Ses sorunlarının bazı meslek gruplarını yoğun şekilde etkilediğini kaydeden Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sevtap Akbulut, şu değerlendirmede bulundu:
\"Avukatlar, çağrı merkezi çalışanları, politikacılar, sahne önünde çalışan herkes, oyuncular, tiyatrocular, şarkıcılar, müzisyenler gibi meslek nedeniyle sesini çok kullanan kişilerde aşırı kullanıma bağlı yorulmaya bağlı ya da yükün artmasına bağlı ses sorunları görülebiliyor. Öğretmenler, din görevlileri, imamlar, müezzinlerin yorgunluğa bağlı sorunları ortaya çıkabiliyor. Ya da sesleri doğru teknikle kullanmadıkları için bir ses sorunu şeklinde karşımıza gelebiliyor. Din görevlileri çok sık geliyor. Çünkü belli bir aşamadan sonra sesleri yoruluyor. İstedikleri ses kalitesine ulaşamıyorlar. Bu nedenlerle görevlerini tam olarak yerine getiremiyorlar. Nasıl ki bir futbolcuda menüsküs problemi daha sık görülüyorsa, bu meslek gruplarında da ses sorunları daha sık görülüyor.  Bu iş yükünün doğal bir sonucu. Ayrıca, kişi birtakım teknikleri doğru uygulayamıyorsa o kişinin o teknikleri öğrenmesini sağlamak amacımız oluyor.\"

GÜNDE İKİ LİTRE SU İÇİN
Ses kısıklığının birçok nedeni olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Sevtap Akbulut, sağlıklı ses teli için gün içinde içilen su miktarına dikkat etmek gerektiğini belirtti.  \'Ses tellerinin sağlıklı çalışması ıslaklık ve nemlilikle mümkün\' diyen Doç. Dr. Sevtap Akbulut, \"Düzenli su içmemiz gerekiyor. Gün içerisinde 2 litreye kadar su tüketmeye çalışmalıyız. İkincisi ise, sigara kullanıma dikkat etmek gerekiyor. Sigara, başta ses telleri olmak üzere birçok hastalığa yol açıyor. Ses teli nodüllerinde sigara en temel risk faktörüdür. Sigara içen birisi her zaman hastalığa hazırdır. Bunun yanı sıra tüm tütün ürünleri ses tellerine zarar verir. Sesi, aralığı dışında kullanmak da sese zarar verir. Besinlerin de ses tellerine olumsuz etkileri var. Yiyeceklerle ses telleri arasında yakın bir ilişki var\" ifadelerini kullandı.

İKİ HAFTA ÖNEMLİ BİR SÜRE
Ses kısıklığının süresine dikkat edilmesi konusunda uyaran Doç. Dr. Sevtap Akbulut, şöyle devam etti: \"Ses kısıklığının süresi 2 haftayı geçiyorsa mutlaka hekime görünmek gerekiyor. Bir cihaz yardımıyla hastanın ses tellerine yakından bakıyoruz. Tanının ardından tedavi başlıyor. Ses problemlerinde ilaç tedavisi tek başına yeterli olmuyor. Şan sesi terapisi ile kişiye sesini sağlıklı bir şekilde kullanması öğretiliyor. Zarar veren şeylerden uzak durması ya da bu alışkanlıklarını kırmasını, onun yerine sağlıklı alışkanlıklar geliştirmesini sağlıyoruz. Terapi bizim önemli bir tedavi alternatifimiz. Bazı durumlar da ise cerrahi tedavi gerekebiliyor. Kanser benzeri nodüllerden şüphelenirsek bunları almamız gerekiyor. Boğazında herhangi bir hastalık, enfeksiyon yokken sesin tonunun değişmesi, bir hastalık uyarısı olmalıdır. Kişi bunu sadece yorgunluğa bağlamamalıdır.\"

Görüntü dökümü:
------------------------
-İmam Şükrü Koç\'un ses terapisi tedavisinden detaylar
-Piyano eşliğinde şan dersi
-İmam Şükrü Koç\'un röportajı
-Doç. Dr. Sevtap Akbulut\'un röportajı
-Doç. Dr. Sevtap Akbulut\'un İmam Koç\'u muayene detayları

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir