Çevre

Datça’da orman yangını: Havadan ve karadan müdahale devam ediyor; tahliye edilen 20 evden 2'si zarar gördü, 1'i orman işçisi 5 kişi yaralandı

13 Temmuz 2022 13:20

Muğla'nın Datça ilçesine bağlı Mesudiye Mahallesinin Kocadağ mevkiinde henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Alevler rüzgârın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Akşam saatlerinde de rüzgârın etkisini sürdürdüğü bölgede yangına müdahale sürüyor.

Datça Kaymakamı Mesut Çoban, yangın dolayısıyla Mesudiye Mahallesi'nin üst kısmındaki ormanlık alanda bulunan 20 evin tahliye edildiğini söyledi. Bu evlerden ikisinin zarar gördüğünü aktaran Çoban, ayrıca 1'i orman işçisi 5 kişinin yaralandığını kaydetti.

Öte yandan DHA'nın aktardığına göre, Hayıtbükü Koyu'na yaklaşan alevler sahildeki evlere 200 metre kala paralel olarak ilerledi. Hayıtbükü'nde tek katlı müstakil taş evin çatısına sıçrayan alevlere köylüler, tankerlerle getirdikleri su ve hortumlarla müdahalede bulundu. Alevler evi tamamen sarmadan söndürüldü. Ayrıca, Döşemealtı mevkisindeki inşaat halindeki bir bina ile Hayıtbükü Koyu yakınlarındaki 4 ev yangında kısmen zarar gördü. Bu evlerde kalan toplam 15 kişi alevler ulaşmadan kısa bir süre önce tahliye edildi.

Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, yangında 10 uçak, 20 helikopter, 156 arazöz, 29 iş makinası, 19 su tankeri ve 1138 personel görev alıyor. Belediyelerin itfaiye ekipleri ve askerler de söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Orman Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Yangının durumu anlık olarak İHA görüntüleri ile yangın yönetim merkezimize aktarılıyor. Bölgede bulunan hava ve kara araçları yangının ilerleyişine göre cephelere sevk edilmeye devam ediliyor. Lütfen yangın bölgesinde bulunan yollarda trafik oluşturacak hareketlerden kaçının!" uyarısı yapıldı.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Orman Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen yangına müdahale çalışmalarına, AFAD ve Valilik koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının personel ve TOMA'larla, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesinin itfaiye araçları ve tankerlerle destek verdiği bildirildi.

Datça'daki orman yangınında çalışmalar gece de devam ediyor

İHA'da yer alan habere göre, Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yanı 10'uncu saatine girerken çalışmalar gece de sürüyor. Yerleşim alanlarını da tehdit eden yangında vatandaşlar güvenli bölgelere sevk edilirken, yangınla mücadele devam ediyor.

10'uncu saatine giren orman yangınında çalışmalar gece saatlerinde de devam ederken, ekipler alevleri kontrol altına almak için çalışmalar sürüyor. Bölgedeki rüzgarın çalışmaları olumsuz etkilediği yangına karadan müdahale devam ediyor.

Gece görüşlü yangın söndürme helikopterleri ilk kez Datça yangınında denenecek

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Datça’daki yangın bölgesine gelerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Kirişci yaptığı açıklamada, “Teknolojimiz en üst seviyede. Kullandığımız yapay zeka, yazılımlarımız, donanımlarımız. Biz Marmaris’te daha beterini gördük, burada içimiz daha rahat. Burada son durumla ilgili bilgi alacağız. Bir de gece kullanılabilen helikopterleri de ilk defa burada denemiş olacağız. Bunların sağlıklı çalışıp çalışmadığını test edeceğiz. İlk defa burada deneyeceğiz” dedi.

CHP'li Adıgüzel: Gece görüşlü helikopterlerin hayata geçirildiği söylendi; hava karardı, şu anda bir müdahale yok, çalışmalar durdu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Muğla’nın Datça ilçesinde devam eden orman yangına ilişkin, “Gece görüşlü helikopterlerin hayata geçirildiğini söyledi Bakan. Buradayız, hava karardı ve görüyoruz ki bütün çalışmalar durdu. Milletvekili arkadaşlarımız bütün alanı defalarca gezdiler, Bakan’la ve kamu yetkilileriyle defalarca iletişim kurdular. Helikopterlerin kullanılacağı söyleniyor. Buradayız, bekliyoruz ama arkamızda görüyorsunuz ormanlarımız yanıyor. Ne yazık ki şu anda bir müdahale yok” dedi.

İHA: Gece görüşlü helikopterler göreve başladı

İHA'dan yer alan habere göre, Muğla’nın Datça ilçesindeki orman yangınında Türkiye'de ilk defa gece görüşlü yangın söndürme helikopterleri tarafından alevlere müdahale ediliyor.

Bakan Yanık: Yangın bölgesine 500 bin TL kaynak gönderiyoruz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Datça'da süren yangında Datça Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na 500 bin TL kaynak gönderileceğini açıkladı. Bakan Yanık, şu ifadeyi yazdı:

"Bölgedeki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Datça Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 500.000 TL kaynak gönderiyoruz. Muğla, Datça’da bugün başlayan yangında ekipler sahada yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor. Yangın sebebiyle tahliye edilen hanelere 3.000 TL nakdi destek ödemelerini başlattık."

Haluk Levent: AHBAP ilk etapta 7.5 milyon TL ayırdı

Sanatçı Haluk Levent'in başkanlığını yürüttüğü, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde örgütlenerek sosyal sorumluluk etkinliklerine imza atan Anadolu Halk ve Barış Platformu (AHBAP) yangına yardım yapılacağını açıkladı. 

Haluk Levent, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yangın için 7.5 milyon TL ayrıldığını duyurdu. Levent gönderisinde, "Şu an meydana gelen-gelecek olan yangınlardan, sel baskınından zarar gören vatandaşlarımıza hem belediye yetkilileri hem de valilikler muhakkak ki destekte bulunacaktır. Ahbaplar olarak bizlerin de sofrada tuzu olsun istedik. İlk etapta 7.5 milyon ₺ ayırdık" ifadesini kullandı.

Bakan Koca: Bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Muğla Datça'da saat 12.30'da başlayan orman yangını sebebiyle 16 Ambulans ve 9 UMKE Timi, toplam 76 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen 4 kişinin tedavisi yapılmıştır. Halen devam eden yangının en az zararla, bir an önce söndürülmesini ümit ediyoruz.” dedi.

Datça Belediyesi ihtiyaç listesi paylaştı

Datça Belediyesi, ilçede bugün öğlen saatlerinde başlayan ve hala devam eden orman yangını nedeniyle sosyal medya hesabında bir ihtiyaç listesi yayınladı. Belediyenin paylaşımında şunlar kaydedildi:

“Vatandaşlarımızın dikkatine; yangın ile ilgili ihtiyaçların toplanma noktası olarak belirlenmiş tek yer, liman girişindeki belediyemize ait sosyal tesislerdir. Güncel ihtiyaç listesi; soğuk sandviç için ekmek ve kaşar, ayran, su, göz damlası, ağrı kesici, powerbank, konserve gıda, peynir, enerji içeceği, plastik çatal-kaşık.”

5 evde kısmi hasar meydana geldi, 15 kişi tahliye edildi   

Öte yandan kuvvetli rüzgarın etkisiyle alevler Hayıtbükü Koyu’na yaklaştı. Rüzgarın şiddeti ile alevler sahildeki evlere 200 metre kala paralel olarak ilerlemeye başladı.

Hayıtbükü’nde tek katlı müstakil taş evin çatısına sıçrayan alevlere köylüler, tankerlerle getirdikleri su ve hortumlarla müdahalede bulundu.

Alevler evi tamamen sarmadan söndürüldü. Ayrıca, Döşemealtı mevkisindeki inşaat halindeki bir bina ile Hayıtbükü Koyu yakınlarındaki 4 ev yangında kısmen zarar gördü. Bu evlerde kalan toplam 15 kişi alevler ulaşmadan kısa bir süre önce tahliye edildi.

Datça'ya dönüşlere izin verilmiyor

Hayıtbükü ve Palamütbükü’ndeki koylara günübirlik için gelen tatilcilerin Datça’ya dönüşlerine alevlerin bölgeyi tehdit etmesi nedeniyle izin verilmiyor. Karayolu, güvenli hale getirilinceye kadar geçişlere kapatıldı.

Tatilciler Hayıtbükü'nü boşaltıyor 

Alevlerin Kabaklarlı Plajı’na kadar ilerlemesi üzerine jandarma bölgede tahliye kararı aldı. Jandarma, tedbir amacıyla Hayıtbükü ve Kabaklarlı çevresindeki konaklama tesisi ve evlerde kalan tatilcilerden bölgeyi boşaltmaları istedi.

Bunun üzerine yanlarına özel ve değerli eşyalarını alan tatilciler, kendi araçlarıyla bölgeden ayrılmaya başladı. Bölgeyi terk eden yaklaşık 2 bin kişi Palamutbükü’ne yönlendirildi. Datça Kaymakamı Mesut Çoban, tatilcilerin bölgeden ayrılmaya başladığını belirterek, “İşletme sahipleri ise kendi istekleriyle kalmayı tercih etti” dedi.

Datça Kaymakamı: Yangın yerleşim alanlarını tehdit etmiyor

Datça Kaymakamı Mesut Çoban, AA muhabirine, yangına kısa sürede müdahale edildiğini söyledi. Ekiplerin özellikle havadan yoğun bir şekilde çalıştığını vurgulayan Çoban, "Yangın yerleşim alanlarını tehdit etmiyor. Ancak bölgede yoğun bir duman oluştu" dedi. Bölgede rüzgârın etkili olduğunu aktaran Çoban, ekiplerin alevleri kısa sürede kontrol altına almasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Datça Kaymakamı Çoban, yangın dolayısıyla Mesudiye Mahallesi'nin üst kısmındaki ormanlık alanda bulunan 20 evin tahliye edildiğini söyledi. Bu evlerden ikisinin zarar gördüğünü aktaran Çoban, ayrıca 1'i orman işçisi 5 kişinin yaralandığını kaydetti.

Muğla Valiliği'nden açıklama

Muğla Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiştir. Bölgeye çok sayıda hava ve kara ekibi yönlendirilmiştir Yerleşim yerlerini yangından korumak için gerekli tedbirler ekiplerimizce alınmaktadır” denildi. Açıklama şöyle:

"Datça Mesudiye Kocadağ mevkiinde henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıkmıştır. Şiddetli rüzgârın da etkisiyle büyüyen orman yangınına 9 helikopter, 5 uçak 20 arazöz 9 su tankeri 3 dozer ile müdahale edilmektedir. Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiştir. Bölgeye çok sayıda hava ve kara ekibi yönlendirilmiştir Yerleşim yerlerini yangından korumak için gerekli tedbirler ekiplerimizce alınmaktadır."

Belediye Başkanı Uçar: Yangın tehlikeli bölgelere sıçradı 

Haber Global'e konuşan Datça Belediye Başkanı Abdullah Gürsel Uçar yaptığı açıklamada, "Şu anda bütün araziler, ormanlık araziler her tarafa, rüzgarın etkisiyle hızlı bir sıçrama yapıyor. Uçak olsun, helikopter olsun nereye müdahale edecekleri konusunda inanın karar veremiyorlar. Çok tehlikeli bir bölgeye sıçramış durumda, yangının boyutu biraz daha büyüyebilir" diye konuştu.

Yerleşim birimleri açısında durumu açıklayan Uçar, "Yerleşim alanlarında birkaç ev yandı. Çok maddi zararımız yok. Yangın şu an kontrol altına alınamıyor, bütün arazilerde yangın var. Zor bir süreçteyiz. İnsan gücünün yapacağı hiçbir şey yok. Şu anda oralara gitmek, insanları yangının üzerine göndermek çok doğru değil. Yangın hızlı bir şekilde ilerliyor. Havadan müdahale devam ediyor ama dediğim gibi yangın çok dağınık olunca, müdahele etmek çok zor" dedi.

Tedbir amacıyla 5 ev boşaltıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangını dolayısıyla tedbir amaçlı olarak 5 evin boşaltıldığını, 15 kişi ve 5 hayvanın Jandarma ekipleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldığını bildirdi.

Bakan Kirişçi, yangına müdahaleyi havadan inceledi

Muğla'nın Datça ilçesinde çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve Muğla Valisi Orhan Tavlı ile bölgedeki yangınla mücadeleyi havandan inceledi.

Deniz Üs Komutanlığı askerleri bölgeye gönderildi

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise "Muğla Valiliğinin talebi üzerine Datça'da meydana gelen yangını söndürme çalışmalarına destek için Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdan personelin yanı sıra arazöz, dozer, su tankeri gibi yangın söndürme ve arazi araçları görevlendirilmiştir." bilgisine yer verildi.

Rüzgâr etkisini sabah kaybedecek

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre ise bölgede an itibarıyla sıcaklık 31 derece, rüzgar kuzeybatı yönünden saatte 30-40 kilometre hızla esiyor. Nem oranının yüzde 31 olarak ölçüldüğü yangın bölgesinde, rüzgarın hızının saatte 50-60 kilometreye yükseleceği tahmin ediliyor. Rüzgarın sabah etkisini kaybedeceği öngörülüyor.