Gündem

CHP, Kayseri’de kentin en büyük ilçesi Melikgazi olmadan il kongresine gidiyor

İtirazlar yükselince çok sayıda partili disipline sevk edildi

19 Eylül 2023 09:27

CHP’de, Kayseri’nin en büyük ilçesi Melikgazi’de delege seçimleri tamamlanamadan il kongresine gidilecek olması, değişimcilerin tepkisine neden oldu. İtirazlar yükselince aralarında eski iki il başkanı ile 27. Dönem Milletvekili Çetin Arık’ın da bulunduğu çok sayıda isim disipline sevk edildi. Genel merkez ise ilçe sonuçlarının beklenmesi halinde il kongresinin kurultaya yetişmeyeceğini, bu yüzden kongrenin yapılması gerektiğini savunuyor. 

Olağan Kurultay öncesi il kongrelerine devam eden CHP’de olaylı İzmir kongresinden gözler şimdi de Kayseri kongresine çevrildi. Olaylı geçen Melikgazi ilçe kongresindeki delege seçimlerinin iptal edilmesi ve ilçe kongresi tamamlanmadan il kongresine gidilecek olması değişimcilerin tepkisine neden oldu. 

CHP Kayseri il yönetimindeki tartışmalı süreç, İl Başkanı Zeki Özkan’ın genel merkezdeki il başkanları toplantısında değişim çağrısı yapmasıyla başladı. Genel merkez, Zeki Özkan’ı görevden alarak yerine Feyzullah Keskin’i atadı. İl Başkanlığı, Keskin yönetiminde ilçe kongrelerine giderken 600 il delegesinden 240’ına sahip Melikgazi ilçesinin delege seçimlerinde değişimciler ile genel merkezi destekleyen gruplar arasında tartışmalar yaşandı. 

24 Eylül’de il kongresine gidilecek

Her iki taraf da bölgeye bir denetmen milletvekili atanmasını isteyince genel merkez, 27. Dönem Milletvekili Cengiz Gökçer’i görevlendirdi. İl Başkanı ile Gökçer, yapılan inceleme sonucunda Melikgazi ilçe seçim sonuçlarını iptal etti. Bunun üzerine seçimlerin tekrarlanması istendi, ancak 9 Eylül’e kadar ilçede delege seçimleri tamamlanmadığı gerekçesiyle İl Başkanı Feyzullah Keskin, Melikgazi İlçe Başkanı'nı görevden aldı. Genel merkez de Melikgazi seçimlerinin gecikmesinin, il kongresinin kurultaya yetişmesini engelleyeceği gerekçesiyle Melikgazi ilçe seçim sonuçlarını beklemeden 24 Eylül’de il kongresine gitme kararı aldı. 

Değişimciler: 20 kurultay delegesi usulsüz seçilecek

Genel Başkan adayı olan Grup Başkanı Özgür Özel’i destekleyen değişimciler ise bu karara itiraz etti. Seçimde sonucu etkileyecek kadar çoğunluğa sahip ilçenin, il kongresine sokulmamasına karşı çıkan değişimciler, 20 kurultay delegesinin usulsüz şekilde seçileceğini savundu. İtirazlar üzerine Melikgazi İlçe Başkan adayı Erol Kılıç, eski il başkanları Ümit Özer ve Zeki Özkan ile 27. Dönem Milletvekili Çetin Arık, kesin ihraç istemiyle disipline sevk edildi. Genel merkez yetkilileri ise İlçe Başkanı'nı yeniden delege seçimi yapılması konusunda uyardıklarını, ancak sonuç alınamadığını ifade etti.

Üst düzey CHP’li bir isim, “İlçe kongresinde çok gecikildi, eğer biz il kongresine izin vermezsek kurultaya yetişemiyorlar, fiili bir durum ortaya çıktı” ifadesini kullandı.